Bill Clinton politikai krimit írt – A tévésorozatban George Clooney lehet az elnök

Bill Clinton azt mondja, “imádott” az Amerikai Egyesült Államok elnöke lenni. Most összeállt a világ legkeresettebb regényírójával, James Pattersonnal, hogy megírják a The President is Missing (Eltűnt az elnök) című politikai krimit. A könyvet természetesen Clinton Fehér Házban töltött ideje ihlette.

Kibertámadás árnyékában

Ez az első alkalom, hogy egy egykori amerikai elnök krimit ír. “Imádom a krimiket” – mondja az exelnök. Ugyanígy nagy “rajongója” Patterson munkásságának is. Bevallása szerint az író Alex Cross, pszichológusból lett detektív kalandjait elmesélő mind a 25 könyvét olvasta már. 

101842106 Clinton Patterson Crop
Bill Clinton És James Patterson / Fotó: David Burnett / Bbc

A Fehér Ház alagsorában lévő tekepályától kezdve az elnöki hálószobában található futópadig oda figyeltek a részletekre. Mindent “tényleg próbáltunk annyira akkurátusan venni, amennyire csak lehet” – meséli Clinton.

A könyv célja megmutatni, hogy milyen lenne, ha az elnök a legextrémebb körülmények közé kerülne.

Ilyen értelemben a könyv túl azon, hogy regény, azokról a “dolgokról szól, amelyek megtörténhetnek”. 

A cselekmény központjában az USA ellen irányuló pusztító kibertámadás áll, ami az egész világot térdre kényszerítheti. Ahogy ketyeg az idő, egyszer csak eltűnik az elnök. Clinton többször is beszélt arról, hogy legnagyobb félelme a kiberterrorizmus.

Clinton szerint ne higgyünk el mindent, amit látunk

Elnöknek lenni “a világ legnehezebb munkája” – véli Bill Clinton. “Azt akarom, hogy az emberek értsék, itt valódi emberek valódi munkát végeznek. Ez fontos. Ők hozzá a döntéseket. Ők vannak hatással az életetekre” – magyarázza.

Az elnök óva int attól, hogy elhiggyük mindazt, amit a tévében látunk.

Az olyan politikai drámák, mint a House of Cards (Kártyavár) és a Scandal (Botrány), félrevezetőek lehetnek. Azt a látszatot keltik, mintha a valós életet mutatnák be a Fehér Házban és Washington egyéb hatalmi folyosóin.

Donaldtrumpbillclintonovalofficewaterlook Htsdc5M1Bl
Nem Kell Mindent Elhinni, Amit Látunk: Egy Trump-Imitátor Clinton Könyvével / Fotó: Zimbio

A sorozatokat Bill Clinton is látta, csakúgy, mint sok millió ember. A Kártyavár első évada először még tetszett neki. De aztán azt gondolta, elnézve mindkét sorozatot, hogy az megtévesztheti a nézőket. “Ó, Istenem, sok ember azt fogja hinni, az a normális, hogy a Fehér Házban élők embereket ölnek. Talán még az elnök is meggyilkol valakit” – fejtette ki véleményét Clinton.

A The President is Missingből tévésorozat is készül, ha a Showtime megszerzi a szerzői jogokat.

Elképzelhető, hogy már jövőre adásba kerül. 

Bill Clinton szerint George Clooney-ból jó elnök lenne a filmben elsősorban azért, mert a színész “volt már előtte hasonló szituációban”. Clooney a ’97-es Peacemaker című filmben a különleges erők ezredesét alakította, aki az elrabolt nukleáris robbanófejek nyomába ered.

101842113 Clooneyspa
Ennyire Jól Nézett Ki Clooney Bill Clinton Szerint A Királyi Esküvőn / Fotó: Pa / Bbc

Az exelnök választásának másik oka, hogy szerinte George Clooney “nagyszerűen nézett ki” Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból