Bill Gates szerint a Microsoft által felvásárolni kívánt Tiktok méregpohár

A Microsoft egykori feje, Bill Gates nem rajong a Microsoft és a TikTok közös üzletért, és biztos benne, hogy a felvásárlás nem lesz könnyű menet volt cége számára.

Gates egyelőre nem lát tisztán

A Microsoft társalapítója és egykori vezetője, Bill Gates a Wirednek adott interjújában igen veszélyesnek minősítette volt cégének TikTokkal kapcsolatos terveit, és úgy fogalmazott, hogy bár még homályosak a részletek, véleménye szerint ez az üzlet egy méregpohár a Microsoft számára.

bill gates tiktok donald trump
Bill Gates, a Microsoft egykori vezetője / Fotó: Getty Images

Gates elmondta, egyelőre nem látja tisztán, a techóriás hogyan szeretné lebonyolítani a potenciális TikTok-ügyletet, főleg azután, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, valamilyen formában az ország államkincstára is részesedést kér a haszonból. Vagyis a peremfeltételek az üzleti életben meglehetősen szokatlanok, de a Microsoftnak nincs más választása, mint minden tekintetben igazodni ezekhez.

Gates tart a felvásárlástól

A volt Microsoft-vezért azután kérdezték a TikTokról, hogy napvilágra kerültek a Microsoft felvásárlási tervei, és a Financial Times megszellőztette, hogy a megállapodás előkészítése már gőzerővel halad. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy időközben Trump kijelentette, ha szeptember 15-ig a Microsoftnak nem sikerül tető alá hoznia az üzletet, betiltja a TikTokot. Sőt, azóta a WeChatet is megszabályozná, és elnöki rendeletének kihirdetése után 9%-ot zuhantak a WeChat anyacégének részvényei a hongkongi tőzsdén.

A TikTok megszerzésével a Microsoft meghatározó pozíciót szerezhet magának a közösségi médiában, ugyanakkor azonban belekeveredik az amerikai-kínai kereskedelmi háborúba is. Gates egyértelműen tart a felvásárlástól, de a megállapodás megkötéséig még bő egy hónap áll a felek rendelkezésére.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból