“A rasszizmus veszélyesebb a koronavírusnál” – BLM-tüntetők történetei

George Floyd halála miatt kialakult amerikai zavargások átterjedtek Európába is. Tüntetők ezrei jelentek meg a londoni parlament és az amerikai nagykövetség előtti tereken, így fejezve ki szolidaritásukat.

Több tucat tüntetőt tartóztattak le Londonban

A tragikus körülmények között elhunyt George Floyd temetését követően sem csillapodnak a kedélyek. Amerikában már a diákok is tüntetnek, sőt már az Egyesült Királyságban folytatódnak tovább az antirasszista tüntetések.

brit tuntetok3
/ Fotó: Melissa Arras

“A faji egyenlőség miatt vagyok itt és azért, mert egy férfit megöltek csupán a bőrszíne miatt. Úgy érzem, ez nincs rendjén, ez nem fair, ezért idejöttem a családommal, hogy harcoljak a jogokért” – nyilatkozta egy Black Lives Matter-demonstráló a Dazednek.

A tüntetők hangsúlyozták, hogy a rasszizmus veszélyesebb a koronavírusnál. Kiemelték, hogy 1990 óta 1513 ember vesztette életét rendőri intézkedés közben az Egyesült Királyságban. Többen tartottak beszédet a tömegnek, olyan témákat érintve, mint a rendőri brutalitás, a feketék aránytalan mértékű igazoltatása és körözése és a gyarmattartással kapcsolatos történelmi események tantervbe emelése. Az áldozatokról egyperces térdre ereszkedéssel emlékeztek meg.

Később a tüntetők megrongálták a parlament előtti téren álló, a második világháború idején a náci Németország ellen harcoló miniszterelnök, Winston Churchill szobrát. A rendőrség lóháton igyekezett erőt demonstrálni és rendet teremteni, miközben a tüntetők megdobálták a lovakat és a rendőröket. Egy rendőrt életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba, miután a lova megbokrosodott és egy közlekedési lámpának rohanva kiütötte a nyeregből. A Metropolitan rendőrség beszámolója szerint 29 tüntetőt tartóztattak le szombaton.

Mounted police charge into protesters at London anti-racism demonstration

Mounted police charged demonstrators at a London Black Lives Matter protest as a large crowd gathered outside Downing Street. After a largely peaceful day, a…

London főpolgármestere, Sadiq Khan bejelentette a múlt héten, hogy egyetért a tüntetőkkel, és elrendelte a brit főváros köztéri szobrainak revízióját, így eltávolítják a rabszolgatartók és ültetvényesek szobrait. Khan mellett Banksy is beleállt az ügybe, és kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobor sorsa.

A nagykövetség előtt békésen zajlott a demonstráció

Az amerikai nagykövetség előtt a tüntetők transzparensekkel, maszkokkal és kesztyűkkel felszerelkezve békésen demonstráltak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A feketék és a kisebbség mindennapos megölése nem normális. Azért vagyok itt, hogy hallassam a hangomat és, hogy megvédjem a gyermekeimet, hogy megtanítsam őket hogyan lehetnek részei a társadalomnak. Azt akarom, hogy biztonságban érezzék magukat [/perfectpullquote]

– nyilatkozta egy tüntető.

Spike Lee, a Da 5 Bloods rendezője: „Nem léteznek rasszista embriók”

Spike Lee legújabb filmje, a Da 5 Bloods június 12-től látható a Netflix-en. A történet négy afroamerikai veteránról szól, akik visszatérnek Vietnámba, hogy felkutassák elhunyt csapatvezetőjük földi maradványait, és hogy megtaláljanak egy számukra igen értékes ládát.

Mások párhuzamot vontak más antirasszista megmozdulásokkal, kiemelve, hogy az Afroamerikai Polgárjogi Mozgalomnak hatnapos demonstrációval sikerült elfogadtatnia a beadványát, tehát most van itt az idő, hogy az emberek hallassák a hangjukat a változásért.

Megváltoztatják a rasszizmus jelentés egy 189 éves értelmező szótárban

„Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is” – írták a 189 éves múltra visszatekintő készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.

Az Egyesült Királyságban 15 ezer ember vett rész a Manchester-i tüntetésen, de több ezren vonultak az utcára Newcastle, Cardiff, Belfast, Glasgow, és Derry városában is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból