A kriptovaluták egyre ismertebbek a társadalom széles rétegeiben. Szinte minden nap találkozhatunk eme iparággal kapcsolatos hírekkel. Ennek ellenére nem mindenki ismeri a blockchain definícióját. Nézzük, mit jelent ez a fogalom!

Hogyan különböztethetjük meg a blokkláncot a Bitcointól?

A Bitcoin megszületésével jelent meg anno a blokklánc. A Bitcoin blokklánca volt ugyanis az első, ami ezt a technológiát használta. Talán ennek köszönhető, hogy napjainkban nagyon sokan összekeverik a fogalmat a kriptopénzekkel. Az igaz, hogy minden kriptovaluta kereskedés blokkláncon alapul, de fontos megértenünk, hogy a blockchain ennél sokkal több lehetőséget rejt magában.

Mi az a blokklánc?

A hivatalos definíció szerint egy olyan megosztott főkönyv, melynek tartalma megváltoztathatatlan. Megkönnyíti a tranzakciók rögzítését és a rajta lévő eszközök beazonosítását a hálózatban. Közérthetőbben fogalmazva egy olyan adatállományként írható le, ami a rajta elhelyezett információkat nem egy központi adatbázisban tárolja el, hanem egy közös hálózatot alkotó, de függetlennek tekinthető kapcsolatrendszer egyes elemeiben. Ez az elképzelés teljes mértékben különbözik az eddig elterjedt, központosított működésű rendszerektől.

A centralizált adattárolás hátulütői

A régi, központosított szisztémák olyan intézményekre lettek kifejlesztve, mint a bankok és közintézmények. Ezek nagy bizalommal rendelkező szervezetek, hiszen személyes adatainkat és vagyonunkat is rájuk bízzuk. Ezeket a rendszereket a tapasztalatok szerint különböző internetes hacker támadások során nagy valószínűséggel érhetik károk. Egy környezeti katasztrófa is képes megsebezni őket, sőt, egy elharapódzó válsághelyzetben hozott korlátozó intézkedések is nagy hatást képesek gyakorolni rájuk.
A Bitcoint létrehozó entitás, Satoshi szerint a legnagyobb gondot az okozza ezeknél a hagyományos rendszereknél, hogy bizalom nélkül nem képesek hatékony működésre. Például kénytelenek vagyunk stabilan hinni a központi bankjainkban, hogy fenntartják fizetőeszközeink értékét. Ez a bizalom azonban nagyon törékeny, hiszen a történelem során már sokszor bebizonyosodott, hogy ezek a szervezetek vissza is élhetnek ezzel a feléjük megnyilvánuló hittel.

Mire lehet még felhasználni a blokklánc technológiát?

A blokklánc nyújtotta biztonságot és manipulálhatatlanságot számos területen hasznosíthatjuk. Ha meg szeretnénk ugyanis változtatni valami rajta lévő adatot, a hálózatban résztvevő számítógépek több, mint ötven százaléka felett át kéne vennünk az irányítást. Ezt a stabilitást kihasználva az okosszerződések nagyon jól képesek működni ilyen rendszerben. Nincs szükség egy központi, hitelesítő szervezetre, hiszen a hálózat biztosítja, hogy a résztvevő felek adatai egyértelműen rögzítésre kerüljenek.
Ezek a fent említett fejlesztések teszik egyértelművé, hogy a blokklánc technológia velünk fog maradni a jövőben is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

20000173761.lowres

Ilyen egy minőségi borhűtő!

A borfogyasztás akkor igazán élvezetes, ha az adott ital a megfelelő hőmérsékleten kerül kiszolgálásra, ebben segítenek a bortemperáló hűtők.

httpswww.vital-max.eu - 2023 szeptember - Cikk4

Így építheted be mindennapjaidba az Ayurvedát

Ez az ősi indiai gyógyászati rendszer számtalan olyan gyógynövény alapú terméket fejlesztett ki, mely bárki számára előnyös hatásokkal bír, és nem kell gyógyszerekkel tömnünk magunkat egy-egy megfázás vagy kisebb egészségügyi probléma megjelenésekor.

https-__betonbooster.hu_ - 2023 szeptember - Cikk1

Mit tehetsz, hogy ne égjen meg a beton?

A megégett beton gyakori probléma, noha betonozni mindenki tud, mégis elég gyakran becsúszik ez a hiba, és mivel nemcsak esztétikai baklövés, hanem a szerkezet tartósságát is befolyásolja, a büdzsédre is hatással van.

szekszardallas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 2

Hogyan induljuk el, ha Tolna vármegyében keresünk munkaerőt?

A munkahely keresésének számos formája létezik manapság. Vannak felületek, amelyeket ennek szentelnek a közösségi médiában, de léteznek olyan weboldalak is, amelyek összegyűjtik az aktuális lehetőségeket, megkönnyítve ezzel nemcsak a jelentkezni vágyók, de a munkáltatók dolgát is.

httpswww.finnshop.hu - 2023 augusztus - Cikk2

Hogyan választ szerszámot egy ezermester?

Egy barkácsprojekt sikeres megvalósításához négy fő dologra van szükség: egy jó ötletre, némi kézügyességre, megfelelő alapanyagokra, illetve minőségi szerszámokra. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, nagy eséllyel kudarc lesz a vége.

stepoutgames.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1

Amit a kocsmakvízről feltétlenül tudni kell

Régi igazság: ahogy egyre többet iszik valaki, annál bölcsebbnek hiszi magát. Szerencsére van egy bevált módszer, amivel kideríthető, hogy az alkohol ébresztette önbizalom mennyire mozog a realitások talaján.

calderaspas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1.

Milyen előnyei vannak a hidromasszázsnak?

A hidromasszázsnak számos előnye van, amely hasznos az egészség szempontjából. Cikkünkben összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, továbbá arra is kitérünk, hogy milyen jakuzzit érdemes választani a megfelelő élmény elérése érdekében.

contextus.hu1

Jó ötlet a lézeres szemműtét nyáron?

Akiben már megérett a bizonyosság arra vonatkozóan, hogy jó ötlet a lézeres látásjavítás, és most azon töpreng, hogy de vajon jó ötlet lenne-e nyáron elvégeztetni, az a legjobb helyen jár!

https-__ozdallas.hu - 2023 július - Cikk9

A gyártás-termelés területén dolgozni unalmas?

Ha valamilyen oknál fogva állást akarunk váltani, de még nincs konkrét elképzelésünk arról, hogy milyen munkakört szeretnénk betölteni, akkor akár még a gyártás-termelés területén történő munkavégzés is szóba jöhet.