A kriptovaluták egyre ismertebbek a társadalom széles rétegeiben. Szinte minden nap találkozhatunk eme iparággal kapcsolatos hírekkel. Ennek ellenére nem mindenki ismeri a blockchain definícióját. Nézzük, mit jelent ez a fogalom!

Hogyan különböztethetjük meg a blokkláncot a Bitcointól?

A Bitcoin megszületésével jelent meg anno a blokklánc. A Bitcoin blokklánca volt ugyanis az első, ami ezt a technológiát használta. Talán ennek köszönhető, hogy napjainkban nagyon sokan összekeverik a fogalmat a kriptopénzekkel. Az igaz, hogy minden kriptovaluta kereskedés blokkláncon alapul, de fontos megértenünk, hogy a blockchain ennél sokkal több lehetőséget rejt magában.

Mi az a blokklánc?

A hivatalos definíció szerint egy olyan megosztott főkönyv, melynek tartalma megváltoztathatatlan. Megkönnyíti a tranzakciók rögzítését és a rajta lévő eszközök beazonosítását a hálózatban. Közérthetőbben fogalmazva egy olyan adatállományként írható le, ami a rajta elhelyezett információkat nem egy központi adatbázisban tárolja el, hanem egy közös hálózatot alkotó, de függetlennek tekinthető kapcsolatrendszer egyes elemeiben. Ez az elképzelés teljes mértékben különbözik az eddig elterjedt, központosított működésű rendszerektől.

A centralizált adattárolás hátulütői

A régi, központosított szisztémák olyan intézményekre lettek kifejlesztve, mint a bankok és közintézmények. Ezek nagy bizalommal rendelkező szervezetek, hiszen személyes adatainkat és vagyonunkat is rájuk bízzuk. Ezeket a rendszereket a tapasztalatok szerint különböző internetes hacker támadások során nagy valószínűséggel érhetik károk. Egy környezeti katasztrófa is képes megsebezni őket, sőt, egy elharapódzó válsághelyzetben hozott korlátozó intézkedések is nagy hatást képesek gyakorolni rájuk.
A Bitcoint létrehozó entitás, Satoshi szerint a legnagyobb gondot az okozza ezeknél a hagyományos rendszereknél, hogy bizalom nélkül nem képesek hatékony működésre. Például kénytelenek vagyunk stabilan hinni a központi bankjainkban, hogy fenntartják fizetőeszközeink értékét. Ez a bizalom azonban nagyon törékeny, hiszen a történelem során már sokszor bebizonyosodott, hogy ezek a szervezetek vissza is élhetnek ezzel a feléjük megnyilvánuló hittel.

Mire lehet még felhasználni a blokklánc technológiát?

A blokklánc nyújtotta biztonságot és manipulálhatatlanságot számos területen hasznosíthatjuk. Ha meg szeretnénk ugyanis változtatni valami rajta lévő adatot, a hálózatban résztvevő számítógépek több, mint ötven százaléka felett át kéne vennünk az irányítást. Ezt a stabilitást kihasználva az okosszerződések nagyon jól képesek működni ilyen rendszerben. Nincs szükség egy központi, hitelesítő szervezetre, hiszen a hálózat biztosítja, hogy a résztvevő felek adatai egyértelműen rögzítésre kerüljenek.
Ezek a fent említett fejlesztések teszik egyértelművé, hogy a blokklánc technológia velünk fog maradni a jövőben is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk