Rekordáron kínálják megvételre Bob Dylan egyik leghíresebb dala, a The Times They Are A-Changin’ kéziratát.

Mindössze egyetlen egy lapról van szó

A Nobel-, Oscar-, Golden Globe- és 13-szoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész és költő 1964 januárjában megjelent harmadik albuma címadó dalának szövegét vetette papírra a megelőző évben, számos javítással és firkával tűzdelve. Mindössze egyetlen egy lapról van szó, írja a The Independent.

Bob Dylan Kezirat
Bob Dylan Fiatalon / Fotó: Getty Images

A régi kéziratok adásvételével foglalkozó Los Angeles-i aukciósház, a Moments in Time 2,2 millió dollárt (715 millió forint) kér a rocktörténeti relikviáért. Licitálni nem lehet, a Dylan-kézirat azé lesz, aki elsőként ajánlja meg a kért összeget. Az aukciósház vasárnapi közleménye szerint a dokumentum valaha Dylan jelenlegi menedzsere, Jeff Rosen tulajdonában volt, és most egy névtelenséget kérő magánszemély bocsátja áruba. A dalt a zenész egyik leghíresebb dalaként tartják számon az 1960-as évekből.

Rocktörténeti rekord születhet

Ha megadják a kért árat, új rocktörténeti rekord születik. A korábbi rekordot Dylan LikeRolling Stone című dalának eredeti kézirata tartja, amelyet 2 millió dollárért adtak el a Sotheby’s egy 2014-es New York-i árverésén. A Moments in Time áruba bocsátja Dylan két másik dalának kéziratát is. A Subterranean Homesick Blues című 1965-ös dal szövegét 1,2 millió dollárért, a Lay Lady Lay című 1969-es ballada kéziratát pedig 650 ezer dollárért kínálják megvételre.

Bob Dylan Kezirat Aukcio
A Szóban Forgó Kézirat / Fotó: Moments In Time

A népszerű dalok kéziratai – különösen a javításokkal, ráfirkálásokkal teli papírlapok – kedvenc tételei a hírességek emléktárgyait gyűjtő rajongóknak. Don McLean American Pie című dalának 16-oldalas szövegtervezetét 1,2 millió dollárért adták el 2015-ben, Paul McCartney Hey Jude című számának részleges kézirata 910 ezer dollárért talált gazdára egy áprilisi online árverésen.

Közel 400 millió forintért árverezték el a The Beatles-kéziratát

A dalt McCartney 1968-ban írta John Lennon fiának vigasztalásképp, amikor szülei elváltakl, írja a Rolling Stone magazin . A zenész állítólag nagyon jó kapcsolatot ápolt Lennon fiával. A kézirat mellett további 250 személyes ereklyét bocsátottak aukcióra a The Beatles ötven évvel ezelőtti feloszlásának évfordulójára. SOLD for $910,000!

A jelenlegi kézirat magas árának egyik oka lehet, hogy Bob Dylan a világ egyetlen, irodalmi Nobel-díjjal elismert énekes-dalszerzője. Közben egyébként készül az életrajzi filmje, amelyben Timothée Chalamet alakítja. És 8 év után ismét saját dallal jelentkezett, már kettővel is, amelyek vélhetően az új albumának előfutárai.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk