Bob Dylan, a rockzene egyik legnagyobb hatású egyénisége, az első és mindeddig egyetlen irodalmi Nobel-díjas zenész május 24-én töltötte be a 80. életévét.

Robert Allen Zimmerman néven született

A minnesotai Duluth városában született Robert Allen Zimmerman néven zsidó középosztálybeli családban a mára mindenki által csak Bob Dylanként ismert világhírű zenész. A középiskolában több együttese is volt, majd a legendás folkénekes, Woody Guthrie hatására kezdte önmagát és az igazságot keresni, nagy hatást gyakoroltak rá a beat generáció költői és a modernisták is – emlékezetett a Red Flag.

Új nevet vett fel (nem az angol költő Dylan Thomas, hanem a Gunsmoke című western-sorozat seriffje, Matt Dillon hatására lett Bob Dillon, majd 1962-től hivatalosan is Dylan), otthagyta az egyetemet és egy szál gitárral New York bohémnegyedében kezdett zenélni.

Bob-Dylan-Fiatalon-80-Eves-Szuletesnap
Bob Dylan fiatalon / Fotó: Shutterstock

Első, saját nevét viselő lemeze 1962-ben jelent meg, önálló dalszerzőként a következő évben megjelent The Freewheelin’ Bob Dylanen mutatkozott be. A társadalmi igazságtalanságok ellen tiltakozó dalai – Blowin’ in the Wind, A Hard Rain’s a-Gonna Fall, The Times They Are a-Changin’, Masters of War – egy nemzedék himnuszai lettek. Élete talán legtermékenyebb és legnagyobb hatású néhány éve alatt társa a mozgalomban, a zenében és a magánéletben is Joan Baez volt.

Súlyos motorbalesetet szenvedett

Az időkkel aztán Dylan is változott: amikor az 1965-ös newporti folkfesztiválon néhány számot elektromos gitáron adott elő, rajongói majdnem meglincselték, sokan kiábrándultak az „árulóból. Pedig később is dalba foglalta, ami az embereket foglalkoztatta, majdnem olyan harcosan-karcosan, mint korábban. Egy feltörekvő kanadai együttest vett maga mellé és a The Band társaságában az amerikai rockzenét is megújította.

Első „elektromos” lemezén, az 1965-ös Highway 61 Revisited című albumon rukkolt elő a Like a Rolling Stone című dallal (minden idők egyik legnagyobb hatású dalának kéziratát 2014-ben kétmillió dollárért árverezték el), klasszikus lett a Blonde on Blonde című album is.

1966 nyarán majdnem végzetes motorbaleset érte, csak másfél évvel később lépett ismét színpadra.

Az 1967-es John Wesley Harding című korongon jelent meg a Jimi Hendrix által emlékezetesen feldolgozott All Along the Watchtower, a csalódott, kicsit fásult zenész ezután még színtiszta country albumot is készített. Szerepelt Sam Peckinpah Pat Garrett és Billy, a Kölyök című westernjében is, az általa írott filmzenében csendült fel a Knocking On Heaven’s Door.

Bob Dylan - Knockin' on Heaven's Door (Live)

From the Hard to Handle concert film. Bob Dylan, backed by Tom Petty and the Heartbreakers during their Australian tour in 1986.

A hetvenes évek elején minden rosszra fordult körülötte: a kritika csépelte, felesége otthagyta, filmje megbukott. Néhány év alatt magára talált és megtalálta a vallást is. Csaknem egy évtized után ismét teltházas turnéra indult, a The Band társaságában készített Planet Waves élete első listavezető albuma lett. A közönség ezután – ha nem is a régi, de egy kiváló – Bob Dylant láthatott-hallhatott lemezein, fellépésein és beszállt a Traveling Wilburys elnevezésű, szupersztárokból alakult alkalmi bandába is.

Az egyik legnagyobb hatású alakja a zenetörténelemnek

Pályafutásának harmincadik évfordulóját hatalmas koncerttel ünnepelték a dalait előadó zenésztársak. 1997-ben életveszélyes szívfertőzéssel került kórházba, de még abban az évben művészileg is feltámadt, három Grammy-díjat kapott Time Out of Mind című albumáért, és első rockzenészként vehette át az egyik legrangosabb amerikai kulturális kitüntetést, a Kennedy Center életműdíját. 2000-ben a Pokoli hétvége című film Things Have Changed című daláért Oscar-díjat kapott. 2004-ben napvilágot látott háromkötetesre tervezett emlékiratainak első kötete Krónikák címmel.

2012-ben megkapta a polgári személyeknek odaítélhető legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet. 2016-ban nagy meglepetést kiváltva – első zenészként – irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki, amiért „új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.” (A Nobel-gálán köszönő beszédét Patti Smith olvasta fel, a kitüntetést csak 2017 áprilisában vette át.)

Kapcsolódó cikk

Dylan mintegy háromtucat stúdióalbumot adott ki, tucatnyi élő lemeze jelent meg és megszámlálhatatlan kalózlemeze kering. Legutóbb nyolc év után, tavaly márciusban jelentkezett a Rough and Rowdy Ways című dupla lemezzel, amely első helyig jutott Angliában, ezzel a 79 éves Dylan lett a legidősebb zenész, akinek új dalokat tartalmazó lemeze listavezető lett.

Grammy-díjai, Oscar- és Nobel-díja, 125 millió eladott lemeze, számainak töméntelen átdolgozása mind azt bizonyítja, hogy Dylan a rockzene történetének egyik legnagyobb hatású személyisége. Versszövegei költeményként is olvashatók, munkásságát komoly egyetemeken tanítják. A rock halhatatlanja, a Time magazin beválasztotta az elmúlt évszázad száz legjelesebb amerikai személyisége közé, egy másik voksolás szerint Like a Rolling Stone című dala volt az, amely leginkább „megváltoztatta a világot”.

Világszerte ünneplik Bob Dylan 80. születésnapját

2007-ben I’m Not There – Bob Dylan életei címmel film készült róla, amelyben élete különböző szakaszaiban hét színész – köztük Cate Blanchett – bújt a bőrébe. 2013-ban első rockzenészként választotta tiszteletbeli tagjává az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia, ugyanabban az évben a francia Becsületrenddel is kitüntették. 1971-ben experimentális szövegeiből publikált kötetet Tarantula címmel, két évvel később dalszövegeiből és rajzaiból adott közre könyvet. Néhány éve Heaven’s Door márkanév alatt saját whiskykollekciót dobott a piacra.

Bob Dylan
Bob Dylan a 2016-os San Diego-i koncerten / Fotó: Chris Pizzello / AP

Magyarországon 1991-ben és 2003-ban lépett fel. A képzőművészként is ismert zenész alkotásaiból két éve Szegeden rendeztek kiállítást, ugyancsak 2019-ben egy másik rocklegenda, Neil Young társaságában indult turnéra.

A tavalyi év végén jelentették be, hogy a Universal Music Publishing Group az „évszázad legjelentősebb zeneműkiadói megállapodását” megkötve a zenész valamennyi addigi dalának tulajdonjogát megvásárolta.

Bob Dylan 80. születésnapját világszerte számos virtuális és nézők előtt rendezett koncerttel ünneplik.

Tavaly januárban újabb dokumentumfilm elkészültét jelentette be a Searchlight Pictures. Dylan karakterét Thimothée Chalamet alakítja, a Nobel-díjas zenész pedig jóvá is hagyta. Egyelőre cím nélküli, a Deadline információi szerint Going Electric munkacímen készül. Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet mozikba.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet