A Jelenkor Kiadó folytatja Borbély Szilárd életművének kiadását, a Bukolikatájban címet viselő posztumusz kötet február jelenik meg.

Borbély Szilárd halálának 8. évfordulóján jelenik meg az újabb kötet

2022 februárjában lesz 8 éve, hogy a debreceni származású író-költő-irodalomtörténész-egyetemi tanár tragikus körülmények között meghalt. Borbély Szilárd hagyatékát idén február óta a Jelenkor Kiadó kezeli, két regény jelent meg eddig kiadásukban: a Nincstelenek és a Kafka fia. A következő kettő pedig két verseskötet lesz. 

2004-ben jelent meg a Halotti pompa című gyászverseket tartalmazó kötet, amihez Borbély 2006-ban új ciklust írt és most evvel kiegészülve lesz olvasható. Emellett pedig egy újdonságokat tartalmazó kötet is kiadásra kerül, ami a Bukolikatájban címet viseli. Habár a költemények sorai ismeretlenek lesznek az olvasók számára, az általuk megteremtett világ korántsem, ugyanis a Nincstelenekből merít motívumokat, írja a Könyves magazin.

Mi volt előbb: a Nincstelenek vagy a Bukolikatájban?

“A Nincsteleneken, vagyis sokáig a Már elment a Mesijás? című szövegen dolgoztam édesapám halála, 2006 óta, hol csak fejben, hol gépen és papíron is. A Nincstelenek címet Németh Gábornak köszönhetem, hálás vagyok érte. Egyébként mindig versszövegen töröm a fejem és versnyelveken. 2009 óta hosszúverseken dolgozom leginkább, Bukolikatájban (Idÿllek) munkacímmel” – mondta még 2013-ban a Bárka folyóiratnak a József Attila-díjas író-költő-irodalomtörténész-egyetemi tanár.

A Jelenkor az Instagram-oldalán jelnetette be a kötet megjelenését, ahol kifejtették a kötet témáját.  Antik mítoszok alakjaiban emberi és isteni sorsok szenvedéstörténetének összefonódását mutatja majd be. 

Borbély halála utána négy évvel Debrecenben emlékpadot avattak, illetve érettségi tétel is lett, valamint többek között vele bővült a DIA digitális könyvtára.

Borbély Szilárd (1963-2014)

Borbély Szilárd 1963-ban született Fehérgyarmaton. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát magyar nyelv és irodalom szakos tanárként. Később az egyetem régi magyar irodalomtörténeti tanszéken aspiránsként, adjunktusként, majd docensként dolgozott. Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Elektronikus Textológiai Bizottságának, a Szépírók Társaságának és az Alföld folyóiratnak is. Pályája során számos verseskötetet és regényt jelentetett meg, amiket díjakkal jutalmaztak. Többek között megkapta a Déry Tibor-, a Mészöly Miklós- és az Artisjus-díjakat is. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet