Ahogy a bor a whiskyk, pezsgők és konyakok illusztris társaságába lépett, úgy fejlődött ki körülötte a borfogyasztás etikettje is. Noha a borról és annak fogyasztásáról könyveket lehetne írni, röviden összefoglaljuk az alapvető illemszabályokat vele kapcsolatban.

Poharak, palack és felszolgálás

Akár egy üzleti protokoll rendezvényen, akár baráti társasággal töltjük az estét, néhány dolgot illik tudni a borról.

A bor iránti tisztelet legelső megnyilvánulása a fogyasztás során, hogy a megfelelő pohárban szolgáljuk fel. És itt nem csupán arról van szó, hogy a fehérbort a fehérboros, a vörösbort pedig a vörösboros pohárba töltsük. Az üveg minősége és megjelenése szintén fontos. Az átlátszó, vékony és csiszolt pohár az elvárt – a makulátlan tisztaság mellett természetesen.
Borkostolas Rendezvenybiblia Uzleti Protokoll Kurzus Bor Borivas Boraszat
Ezután a palacknyitás következik, amely precíz eljárást igényel. A címke bemutatásával kezdjük, és az asztalnál kell kinyitni. Az emelőkaros dugóhúzóval – pukkanás nélkül – kinyitjuk a palackot, majd a dugót egy kistányérra helyezzük.
A felszolgáló kitölti a kóstolót annak a személynek a poharába, aki azt rendelte. Ha a bort a vendég megfelelőnek találja, a felszolgálás következik, az etikett szabályainak megfelelően. Legutoljára pedig annak töltenek, aki a bort rendelte.
A töltés során a pohár nem ütődhet a palackhoz, hangtalanul és cseppenésmentesen illik felszolgálni. A poharakat persze nem szabad teletölteni, hogy a bornak legyen elég helye levegőzni, így érvényesül leginkább az íze.

Alapvető illemszabályok a kóstolás során

A kóstoláskor a vendég dönthet úgy, hogy nem a megbontott bort kéri. Ennek két oka is lehet, és ezeket szükséges külön kezelni: ha nem ízlik a bor, az a vendég saját, szubjektív döntése, így kérhet ugyan másikat – miért is ne kérhetne – ám annak tudatában, hogy a már megbontott palackot fel fogják számolni. A másik ok pedig lehet abból fakadóan, hogy a bor hibás. Ez utóbbi esetében természetesen díjmentesen kell kapnia egy másikat.
Mindkét esetben az illemszabályoknak megfelelően kell eljárni, finoman jelezve a felszolgálónak az észrevételünket.
Miután az ízlésünknek megfelelő bort, az ahhoz dukáló pohárba felszolgálják nekünk, figyeljünk arra is, hogy milyen módon tartjuk a poharat. A borospoharakat a szár aljánál illik tartani, a hüvelyk-mutató- és a középső ujj segítségével. Ennek azon felül, hogy így elegáns, más oka is van: ezzel a pohártartással nem melegítjük fel a kezünkkel a pohárban lévő bort. Kóstolás során pedig négy lépést illik követni: szemrevételezés, szaglás, ízlelés és utóhatás.

A bor és az étel összehangolása

Egy elegáns vacsora során nem csak illik tudni, hogy mely ételekhez milyen bor passzol, hanem az ételek ízét is jobban kiemeli a megfelelő borválasztás. A borsor összeállítása nem egyszerű feladat, a lényeg, hogy a borok kiemeljék az ételek ízét, és az étkezés során a könnyedebb boroktól a testesebbek felé haladva állítsuk fel a sort.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.