Ahogy a bor a whiskyk, pezsgők és konyakok illusztris társaságába lépett, úgy fejlődött ki körülötte a borfogyasztás etikettje is. Noha a borról és annak fogyasztásáról könyveket lehetne írni, röviden összefoglaljuk az alapvető illemszabályokat vele kapcsolatban.

Poharak, palack és felszolgálás

Akár egy üzleti protokoll rendezvényen, akár baráti társasággal töltjük az estét, néhány dolgot illik tudni a borról.

A bor iránti tisztelet legelső megnyilvánulása a fogyasztás során, hogy a megfelelő pohárban szolgáljuk fel. És itt nem csupán arról van szó, hogy a fehérbort a fehérboros, a vörösbort pedig a vörösboros pohárba töltsük. Az üveg minősége és megjelenése szintén fontos. Az átlátszó, vékony és csiszolt pohár az elvárt – a makulátlan tisztaság mellett természetesen.
Borkostolas Rendezvenybiblia Uzleti Protokoll Kurzus Bor Borivas Boraszat
Ezután a palacknyitás következik, amely precíz eljárást igényel. A címke bemutatásával kezdjük, és az asztalnál kell kinyitni. Az emelőkaros dugóhúzóval – pukkanás nélkül – kinyitjuk a palackot, majd a dugót egy kistányérra helyezzük.
A felszolgáló kitölti a kóstolót annak a személynek a poharába, aki azt rendelte. Ha a bort a vendég megfelelőnek találja, a felszolgálás következik, az etikett szabályainak megfelelően. Legutoljára pedig annak töltenek, aki a bort rendelte.
A töltés során a pohár nem ütődhet a palackhoz, hangtalanul és cseppenésmentesen illik felszolgálni. A poharakat persze nem szabad teletölteni, hogy a bornak legyen elég helye levegőzni, így érvényesül leginkább az íze.

Alapvető illemszabályok a kóstolás során

A kóstoláskor a vendég dönthet úgy, hogy nem a megbontott bort kéri. Ennek két oka is lehet, és ezeket szükséges külön kezelni: ha nem ízlik a bor, az a vendég saját, szubjektív döntése, így kérhet ugyan másikat – miért is ne kérhetne – ám annak tudatában, hogy a már megbontott palackot fel fogják számolni. A másik ok pedig lehet abból fakadóan, hogy a bor hibás. Ez utóbbi esetében természetesen díjmentesen kell kapnia egy másikat.
Mindkét esetben az illemszabályoknak megfelelően kell eljárni, finoman jelezve a felszolgálónak az észrevételünket.
Miután az ízlésünknek megfelelő bort, az ahhoz dukáló pohárba felszolgálják nekünk, figyeljünk arra is, hogy milyen módon tartjuk a poharat. A borospoharakat a szár aljánál illik tartani, a hüvelyk-mutató- és a középső ujj segítségével. Ennek azon felül, hogy így elegáns, más oka is van: ezzel a pohártartással nem melegítjük fel a kezünkkel a pohárban lévő bort. Kóstolás során pedig négy lépést illik követni: szemrevételezés, szaglás, ízlelés és utóhatás.

A bor és az étel összehangolása

Egy elegáns vacsora során nem csak illik tudni, hogy mely ételekhez milyen bor passzol, hanem az ételek ízét is jobban kiemeli a megfelelő borválasztás. A borsor összeállítása nem egyszerű feladat, a lényeg, hogy a borok kiemeljék az ételek ízét, és az étkezés során a könnyedebb boroktól a testesebbek felé haladva állítsuk fel a sort.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.razal.hu - 2025 március - Cikk6

Kulturális eseményekre készülve

Bármilyen kulturális eseményen is veszünk részt, a megjelenés minden esetben meghatározó. Mind a színházban, mind pedig a koncerteken vagy a különféle előadásokon is megfigyelhető, hogy mindenki, aki ellátogat egy-egy ilyen eseményre, kiemelt figyelmet fordít a külsejére.

tiszafonal.hu - 2025 március - LinkMarketing - 4

Melyik jobb: a természetes fonal vagy a szintetikus?

Minden kultúrának megvan a legkedveltebb alapanyaga, amiből készülhet valami kreatív alkotás. Így a fonalak világában is ismert ez a különleges “osztályba sorolás”, mert a len jellemzően a keleti, míg a gyapjú sokkal inkább az északi területeken közkedvelt választás.

https-letilkuria.hu - 2025 március - Cikk2

Milyen szálloda dukál egy álomesküvőnek?

Van olyan esküvő, amelyikre csak tanúkat, maximum a legszűkebb családot hívja meg az ifjú pár. Más ceremóniákra pedig jóval nagyobb, akár több száz fős vendégkört invitálnak. Sőt, egyre gyakrabban szerveznek többnapos programokat.

httpsraktarsator.info - 2025 március - Cikk2

Modern raktársátrak a kultúra szolgálatában

Nem csupán ipari parkokban vagy logisztikai központokban találkozhatunk ma már modern sátrakkal, hanem egyre több kulturális esemény, koncert, fesztivál, ideiglenes kiállítás, szabadtéri rendezvény vagy éppen utazó cirkusz is él ezzel a praktikus és gyorsan telepíthető megoldással.

httpswww.olaszelelmiszer.hu - 2025 március - Cikk2

Az olasz kávézási kultúra

Világszerte híres az olasz kávézási kultúra, amelyet filmekben is gyakran megjelenítenek az alkotók, gondoljunk a kávéházi kultikus jelenetekre.

d-line.hu - 2025 március - Cikk 2

Amit a jubileumi gáláról tudni érdemes

A cégvezetők ideális esetben arra törekszenek, hogy az irányításuk alatt lévő vállalat hosszú ideig sikeresen működjön, ennek érdekében pedig folyamatosan célokat tűznek ki maguk elé, és azért dolgoznak, hogy ezeket megvalósítsák.

ID-3478

Tények és tévhitek a botoxról

A botox az egyik legismertebb és legnépszerűbb esztétikai kezelés, amelyet világszerte alkalmaznak a ráncok kisimítására és a fiatalos megjelenés megőrzésére.

swissclinic.hu - 2025 február - LinkMarketing - 4

A testi egészség művelése

A kultúra szó eredeti jelentése a föld művelésére utalt, majd idővel kiterjedt a szellem, a lélek és végül az egész társadalmi élet művelésére.

httpswebgrow.hu - 2025 február - Cikk4

Árajánlat webshop vagy weboldal készítésére

Elsőre azt gondolnánk, hogy amikor egy új weboldal kialakításába vágjuk a fejszénket, akkor a legfontosabb az, hogy el tudjuk mondani a fejlesztőnek, hogy milyen megjelenést szeretnénk a weboldalunk számára.