Ahogy a bor a whiskyk, pezsgők és konyakok illusztris társaságába lépett, úgy fejlődött ki körülötte a borfogyasztás etikettje is. Noha a borról és annak fogyasztásáról könyveket lehetne írni, röviden összefoglaljuk az alapvető illemszabályokat vele kapcsolatban.

Poharak, palack és felszolgálás

Akár egy üzleti protokoll rendezvényen, akár baráti társasággal töltjük az estét, néhány dolgot illik tudni a borról.

A bor iránti tisztelet legelső megnyilvánulása a fogyasztás során, hogy a megfelelő pohárban szolgáljuk fel. És itt nem csupán arról van szó, hogy a fehérbort a fehérboros, a vörösbort pedig a vörösboros pohárba töltsük. Az üveg minősége és megjelenése szintén fontos. Az átlátszó, vékony és csiszolt pohár az elvárt – a makulátlan tisztaság mellett természetesen.
Borkostolas Rendezvenybiblia Uzleti Protokoll Kurzus Bor Borivas Boraszat
Ezután a palacknyitás következik, amely precíz eljárást igényel. A címke bemutatásával kezdjük, és az asztalnál kell kinyitni. Az emelőkaros dugóhúzóval – pukkanás nélkül – kinyitjuk a palackot, majd a dugót egy kistányérra helyezzük.
A felszolgáló kitölti a kóstolót annak a személynek a poharába, aki azt rendelte. Ha a bort a vendég megfelelőnek találja, a felszolgálás következik, az etikett szabályainak megfelelően. Legutoljára pedig annak töltenek, aki a bort rendelte.
A töltés során a pohár nem ütődhet a palackhoz, hangtalanul és cseppenésmentesen illik felszolgálni. A poharakat persze nem szabad teletölteni, hogy a bornak legyen elég helye levegőzni, így érvényesül leginkább az íze.

Alapvető illemszabályok a kóstolás során

A kóstoláskor a vendég dönthet úgy, hogy nem a megbontott bort kéri. Ennek két oka is lehet, és ezeket szükséges külön kezelni: ha nem ízlik a bor, az a vendég saját, szubjektív döntése, így kérhet ugyan másikat – miért is ne kérhetne – ám annak tudatában, hogy a már megbontott palackot fel fogják számolni. A másik ok pedig lehet abból fakadóan, hogy a bor hibás. Ez utóbbi esetében természetesen díjmentesen kell kapnia egy másikat.
Mindkét esetben az illemszabályoknak megfelelően kell eljárni, finoman jelezve a felszolgálónak az észrevételünket.
Miután az ízlésünknek megfelelő bort, az ahhoz dukáló pohárba felszolgálják nekünk, figyeljünk arra is, hogy milyen módon tartjuk a poharat. A borospoharakat a szár aljánál illik tartani, a hüvelyk-mutató- és a középső ujj segítségével. Ennek azon felül, hogy így elegáns, más oka is van: ezzel a pohártartással nem melegítjük fel a kezünkkel a pohárban lévő bort. Kóstolás során pedig négy lépést illik követni: szemrevételezés, szaglás, ízlelés és utóhatás.

A bor és az étel összehangolása

Egy elegáns vacsora során nem csak illik tudni, hogy mely ételekhez milyen bor passzol, hanem az ételek ízét is jobban kiemeli a megfelelő borválasztás. A borsor összeállítása nem egyszerű feladat, a lényeg, hogy a borok kiemeljék az ételek ízét, és az étkezés során a könnyedebb boroktól a testesebbek felé haladva állítsuk fel a sort.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!