Adjuk meg a módját: a bor illemtanáról röviden

Ahogy a bor a whiskyk, pezsgők és konyakok illusztris társaságába lépett, úgy fejlődött ki körülötte a borfogyasztás etikettje is. Noha a borról és annak fogyasztásáról könyveket lehetne írni, röviden összefoglaljuk az alapvető illemszabályokat vele kapcsolatban.

Poharak, palack és felszolgálás

Akár egy üzleti protokoll rendezvényen, akár baráti társasággal töltjük az estét, néhány dolgot illik tudni a borról.

A bor iránti tisztelet legelső megnyilvánulása a fogyasztás során, hogy a megfelelő pohárban szolgáljuk fel. És itt nem csupán arról van szó, hogy a fehérbort a fehérboros, a vörösbort pedig a vörösboros pohárba töltsük. Az üveg minősége és megjelenése szintén fontos. Az átlátszó, vékony és csiszolt pohár az elvárt – a makulátlan tisztaság mellett természetesen.
Borkostolas Rendezvenybiblia Uzleti Protokoll Kurzus Bor Borivas Boraszat
Ezután a palacknyitás következik, amely precíz eljárást igényel. A címke bemutatásával kezdjük, és az asztalnál kell kinyitni. Az emelőkaros dugóhúzóval – pukkanás nélkül – kinyitjuk a palackot, majd a dugót egy kistányérra helyezzük.
A felszolgáló kitölti a kóstolót annak a személynek a poharába, aki azt rendelte. Ha a bort a vendég megfelelőnek találja, a felszolgálás következik, az etikett szabályainak megfelelően. Legutoljára pedig annak töltenek, aki a bort rendelte.
A töltés során a pohár nem ütődhet a palackhoz, hangtalanul és cseppenésmentesen illik felszolgálni. A poharakat persze nem szabad teletölteni, hogy a bornak legyen elég helye levegőzni, így érvényesül leginkább az íze.

Alapvető illemszabályok a kóstolás során

A kóstoláskor a vendég dönthet úgy, hogy nem a megbontott bort kéri. Ennek két oka is lehet, és ezeket szükséges külön kezelni: ha nem ízlik a bor, az a vendég saját, szubjektív döntése, így kérhet ugyan másikat – miért is ne kérhetne – ám annak tudatában, hogy a már megbontott palackot fel fogják számolni. A másik ok pedig lehet abból fakadóan, hogy a bor hibás. Ez utóbbi esetében természetesen díjmentesen kell kapnia egy másikat.
Mindkét esetben az illemszabályoknak megfelelően kell eljárni, finoman jelezve a felszolgálónak az észrevételünket.
Miután az ízlésünknek megfelelő bort, az ahhoz dukáló pohárba felszolgálják nekünk, figyeljünk arra is, hogy milyen módon tartjuk a poharat. A borospoharakat a szár aljánál illik tartani, a hüvelyk-mutató- és a középső ujj segítségével. Ennek azon felül, hogy így elegáns, más oka is van: ezzel a pohártartással nem melegítjük fel a kezünkkel a pohárban lévő bort. Kóstolás során pedig négy lépést illik követni: szemrevételezés, szaglás, ízlelés és utóhatás.

A bor és az étel összehangolása

Egy elegáns vacsora során nem csak illik tudni, hogy mely ételekhez milyen bor passzol, hanem az ételek ízét is jobban kiemeli a megfelelő borválasztás. A borsor összeállítása nem egyszerű feladat, a lényeg, hogy a borok kiemeljék az ételek ízét, és az étkezés során a könnyedebb boroktól a testesebbek felé haladva állítsuk fel a sort.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból