Brazília a börtönök zsúfoltsága okán egyedülálló lehetőséget ad a foglyainak az idejük rövidítésére. Négy nappal rövidítik a letöltendő büntetésüket minden egyes könyvért, amit elolvasnak.

Évente 48 nappal hamarabb távozhatnak a brazil börtönből az olvasó rabok

Négy, Brazília legelvetemültebb bünözőit fogva tartó börtön lakói lehetőséget kapnak rá, hogy évente maximum 48 napot lefaragjanak az ítéletükből – számolt be a Reuters.

Az Egyesült Királyságban börtönmagazinnal igyekeznek javítani a foglyok mentális egészségén, Brazíliában pedig az irodalom még valós enyhítést is hozhat számukra. A kormány döntése alapján a foglyok évente 12 irodalmi, tudományos, filozófiai vagy klasszikus művet olvashatnak el, minden könyvért négy nappal enyhítve a büntetésüket.

A raboknak négy hét áll rendelkezésükre, hogy elolvassák a műveket és esszét írjanak róluk helyesen használt paragrafusokkal, korrekciók nélkül, margókkal és összefüggő fogalmazással.

Jobb emberként távoznak majd

Egy különleges bizottság fogja eldönteni, mely foglyok jogosultak a Felszabadulás Olvasás által névre keresztelt programban való részvételre.

Felvilágosultan, szélesedett világképpel is lehet távozni a börtönből

– jelentette ki a Sao Paulo-i ügyvéd, Andre Kehdi, aki egy könyvadományozó programot szervez börtönök számára.

Kétségkívül jobb emberként fognak távozni

– tette hozzá.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet