Nick Cave is kiállít a Breonna Taylor emlékére rendezett tárlaton

Számtalan nagyszerű kortárs képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás az egy éve elhunyt Breonna Taylor emlékére. 

Breonna Taylor édesanyja is dolgozott az esemény megrendezésén

Theaster Gates, Nari Ward képzőművészek és Lorna Simpson fényképész is részt vesz a Breonna Taylor emlékére rendezett, hamarosan megnyíló kiállításon, írja a Dazed.

Breonna Taylor Kiallitas Amy Sherald 2
Amy Sherald: Breonna Taylor (2020) / Fotó: Amy Sherald

A 26 esztendős ápolónőt, Breonna Taylort egy éve, 2020. március 13-án lőtték le otthonában a razziázó rendőrök. George Floyd mellett ő is a Black Lives Matter mozgalom  egyik emblematikus figurájává vált.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Promise, Witness, Remembrance (Ígéret, tanúságtétel, emlékezet) című tárlat egyik kurátora Taylor édesanyja, Tamika Palmer. A kiállítás a fiatal nő szülővárosában, a Kentucky állambeli Louisville-ben található Speed Art Múzeum öt kiállítóhelyén tekinthető meg április 7-től nyár elejéig.

A látogatók találkozhatnak Amy Sherald festőművész Taylorról készített portréjával is, amelyet a Vanity Fair 2020 szeptemberi számának címlapjára készített. Glenn Ligon neoncsövekből készített feliratai a korábbi amerikai elnök, Donald Trump faji viszályokat szító politikájára emlékeztetik a látogatókat.

Rasszizmus és rendőri erőszak 

Kiállítják Kerry James Marshall 1993-ban készült munkáját, a Lost Boys: AKA BB-t, de Nick Cave, Kahlil Joseph rendező a For Freedoms művészcsoport alapítója, Hank Willis Thomas, Sam Gilliam, és María Magdalena Campos-Pons neves képzőművészek egy-egy alkotása is jelen lesz.

Breonna Taylor emlékén kívül, amelyet Cardi B rapper is ápol, a kiállítás széleskörűen foglalkozik a rendszerszintű rasszizmus és rendőrségi erőszak témájával ugyanúgy, mint a fiatal nő halála után országszerte kirobbant Black Lives Matter-tüntetések történetével. 

A BLM mozgalomhoz komoly street art kultúra is kapcsolódik, az áldozatok emlékére számtalan utcai graffiti is emléket állít, amelyet tavaly nyáron kezdtek el digitálisan megörökíteni. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból