Nézem Fotó A Brit Fotográfiai Intézet körében is utat törnek a...

A Brit Fotográfiai Intézet körében is utat törnek a BLM mozgalom vívmányai?

Promóció

A Brit Fotográfiai Intézet rasszista sztereotípiákat idéző fotót posztolt, erre jött a felháborodás.

A Brit Fotográfiai Intézet gyakorlata csak olaj a tűzre

Promóció
- Advertisement -

A brit könyves szakma után, ahol földrengésszerű változás megy végbe a Black Lives Matter mozgalom (BLM) nyomdokában, most talán a fotóművészek körét is elérte a változás szele.

Fotósok egy londoni BLM-tüntetésen / Fotó: Henry J Kamara/The Guardian

A hivatásos fényképészek legfőbb egyesült királyságbeli szervezete, a Brit Fotográfiai Intézet (BIPP) eltávolított egy fekete nőt ábrázoló fotót saját Instagram-oldaláról, miután olyan bírálatok érték a képet, miszerint sértő a feketékre nézve. Az ominózus kép a tiltakozók szerint rájátszott a fekete nőkkel szembeni rasszista előítéletekre.

Milyen lehet feketeként a divatszakmában dolgozni?

Arról már ejtettünk szót, hogy a színes bőrű írók miként kerülnek hátrányba fehér kollégáikhoz képest, bár most a Black Lives Matter mozgalom felerősödésével alkotásaik fókuszba kerültek és vezetik az eladási listákat. A The Guardian ezúttal néhány fekete bőrű britet keresett fel, akik a divatszakmában különböző pozíciókban dolgoznak vagy próbálnak érvényesülni, hogy meséljenek személyes tapasztalataikról.

Mark Sealy egy emberi jogokat és társadalmi igazságosságot a fotó- és filmművészeten keresztül közvetítő alkotókat tömörítő szervezet, az Autograph ABP igazgatója. Véleménye szerint teljesen érthetetlen döntés volt a BIPP részéről a kép közzététele.

Fortune favours the brave.⁠ ⁠ Scott Johnson FBIP⁠ ⁠ www.instagram.com/theedgepics⁠ ⁠ ⁠ #trashyourdress #trashthedress #EatDrinkBeMarried #love #weddingdress #wedding #weddinginspiration #weddingphotographer⁠ #photography #beach #cliffs #notyouraveragewedding #MarriageGoals #wedding #bride #love #weddingphotography #weddingday #weddingdress #weddinginspiration #photography #weddingplanner #fashion #bridal #bridetobe #weddingphotographer #weddings #engagement #like #weddingideas

No Description

Benjamin Chesterton filmes szakember szerint, aki szintén megszólalt a bejegyzés ellen, mindez tipikus megnyilvánulása volt a fekete modellekkel és fényképészekkel szembeni érzéketlen hozzáállásnak. A fotót többek közt a #prisoner, #africanos és #nativos hashtagekkel látták el.

Nagyon jellemző ez a közönyös magatartás a fotóművészeten belül, amely rendszerint semmiféle ellenállásba, tiltakozásba nem ütközik

– mondta Chesterton.

A képet nem sokkal azután távolították el a közösségi oldalról, miután a The Guardian megkereste a BIPP-et az ügyben. A szervezet „a fényképész szakma hangjaként” határozza meg magát, feladata a hivatásos fényképészek minősítése. A BIPP képviselője elmondta a lapnak, már tudtak a panaszokról, kivizsgálás kezdődött az ügy kapcsán. Addig is eltávolították a fotót a közösségi oldalról.

Elég a rasszista sztereotípiák megörökítéséből!

A történet azonban nem állt meg itt, hanem átterjedt további brit fotósokra is. A brit fotósok elismerték, nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a diverzitás kellően megjelenjen a szakmában.

Alina van Ryzin fotós gender-identitásának felvállalás-története

A hét történelmi Sister Colleges-ből, azaz az Egyesült Államok észak-keleti részén található, nők számára alapított elit felsőoktatási intézményből mára csupán ötben képeznek kizárólag nőket. Ide tartozik a Philadelphia környékén csodálatos környezetben elterülő Bryn Mawr College is. A neogótikus stílusban épült kampuszt 1885-ben alapították, majd a magas rangú kvéker intézmény 1894-1922 között, a második dékán, M.

Martin Parr fotós már tavaly nyilvános kritikák kereszttüzébe került. Parr egy olasz fényképész, Gian Butturini London című könyvének új kiadásához írt méltató bevezetőt. Az album eredetileg 1969-ben jelent meg, és többek között szerepel benne egy fekete asszony fotója, aki egy gorillát néz a londoni állatkertben.

A tiltakozók 2019 tavaszán Parr National Portrait Gallery-beli Only Human című kiállításán felszólították a fehér fényképészeket, hogy ne fotózzák többet a feketéket a rasszista sztereotípiák alapján. Akkor Parr elnézést kért, és elismerte a rasszista megnyilvánulást.

This week would have seen St Pauls Carnival 2020, #Bristol’s annual carnival celebrating Afro-Caribbean culture ✨ In light of the current coronavirus situation, this year @StPaulsCRNVL will be running a programme of online events.⁣ ⁣ #MartinParr photographed last year’s carnival 📸 Stay tuned to this week’s Instagram for a selection of images from the 2019 carnival.⁣ ⁣ Photo – #StPaulsCarnival, Bristol, England, 2019 © Martin Parr / Magnum Photos

No Description

Június 11-én a Black Lives Matter mozgalom tüntetései következtében a Martin Parr Alapítvány azt írta a Twitteren, hogy a művészvilágban is gondot jelent a sokszínűség és a befogadás megvalósítása. Beismerte, hogy ebben vétkesek. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy igyekszik leépíteni a szakmában tapasztalható rendszerszintű egyenlőtlenségeket.

Parr a The Guardiannek elmondta, megbánta, hogy nevét a könyvvel kapcsolják össze.

Annyira a megfelelő férfi és női kvóta kérdésével voltunk elfoglalva, hogy a faji sokszínűséget már nem tudtuk figyelembe venni

– magyarázta Parr. Hozzátette, hogy az Alapítvány jelenleg is faji kisebbségekhez tartozó fotográfusok számára készít elő ösztöndíjprogramot, a jövőben igyekszik több teret biztosítani alkotásaiknak.

A héten a Magnum Photos ügynökség bejelentette, hogy három színesbőrű fotóst fognak alkalmazni, miután felrótták nekik, hogy a diverzitás nem jelenik meg kellőképpen köreikben.

Ingrid Pollard, brit-guyanai származássú fotós szerint a fekete fotósokat a faji elvárások is korlátozzák. Azaz, ha nem dühösen ordító fekete tömegeket fotózik, akkor nem értik az emberek, ami szerinte rendkívül korlátozó velük szemben.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3