A British Museum mégsem távolítja el a rabszolgatartó Hans Sloane mellszobrát, mert csak így kaphat állami támogatást

Nem fogja eltenni szem elől vitatott műtárgyait a londoni British Museum, amely a jövőben inkább kontextusba helyezve vagy új értelmezéssel ellátva fogja bemutatni a szóban forgó tárgyakat.

Nem kellene politizálni a közpénzekből fenntartott intézményeknek

Mint megírtuk, a Black Lives Matter mozgalom következményeképpen a szobrok és festmények is újragondolásra kerülnek. A British Múzeum pedig önként döntött úgy, hogy áthelyezi a kétes hírnevű természettudós, Sir Hans Sloane mellszobrát. A kritikusok – ide értve a Black Lives Matter mozgalmat – kifogásolták Sloane munkásságát, hiszen a tulajdonában lévő cukorültetvényen rabszolgák dolgoztak.

british museum hans sloane black lives matter
Hans Sloane mellszobra a British Museumban / Fotó: Julian Simmonds

Azonban fordulat történt a Sloane-ügyben, hiszen nem fogja a vezetőség eltenni a szemek előtt a kifogásolt tárgyakat, hanem új kontextusba helyezik őket.

A bejelentést megelőzően a brit kormány levélben figyelmeztette a múzeumot és a szigetország több másik kulturális intézményét, köztük a Tate-galériákat, a National Portrait Gallery-t és a British Library-t is, hogy közpénzből működő intézményekként tartózkodniuk kellene az aktivizmus vagy a politika motiválta lépésektől – közölte az intézmény a BBC-hez eljuttatott közleményében.

Kiszivárgott egy kormánylevél

Oliver Dowden kulturális miniszter levelében, amelynek tartalma a The Sunday Telegraph birtokába került, megjegyzi, hogy az államilag támogatott múzeumok elveszíthetik az adófizetők támogatását, ha eltávolítanak bizonyos műtárgyakat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezeknek a tárgyaknak az eltüntetése helyett meg kellene próbálni kontextusba helyezni őket vagy új értelmezést adni nekik olyan módon, hogy a nagyközönség tagjai a maguk teljességében ismerhessék meg őket[/perfectpullquote]

– olvasható a kormánylevélben.

Fejet hajtanak a kormánynak

A BBC-hez eljuttatott közleményében a British Museum ennek megvalósítására tett ígéretet. A fentebb már említett Hans Sloane rabszolgatartó mellszobrát már újra kiállította az intézmény. Azonban ígéretükhöz híven ezúttal olyan tárgyak kíséretében, amelyek megmutatják, hogy Sloane gyűjteménye a Brit Birodalom és a rabszolgatartás idejéből származik.

A modernista aktoktól az aktuálpolitikáig: kortárs közel-keleti gyűjtemény a British Múzeumban

A British Múzeum októberben nyíló tárlata három évtized közel-keleti művészetét hivatott bemutatni – írja a The Art Newspaper . A 150, többnyire papírra készült alkotást a neves londoni intézmény iszlám és közel-keleti művészeti kurátora, Venetia Porter válogatta egy olyan területről, amelyet nem éppen a műgyűjtők legfőbb vadászterületeként ismerünk.

Sloane orvos, műgyűjtő, tudós és jótevő volt, aki hitt abban, hogy mindenkinek joga van ingyenesen hozzáférni egy nemzeti múzeumi gyűjteményhez. Ugyanakkor rabszolgatartó is volt és a mellszobrának kiállítása számos másik műtárggyal együtt megmutatja korának összetettségét és kettősségét – mutatott rá a British Museum.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból