A British Múzeum áthelyeztette az intézmény alapítójának szobrát

Eltávolították régi helyéről a múzeum alapítójának, Sir Hans Sloane mellszobrát. A kritikusok – ide értve a Black Lives Matter mozgalmat – kifogásolták Sloane munkásságát, hiszen a tulajdonában lévő cukorültetvényen rabszolgák dolgoztak.

Az egykori rabszolgatartók forognak sírjukban

A Black Lives Matter mozgalom következményeképpen a szobrok és festmények is újragondolásra kerülnek. A British Múzeum önként döntött úgy, hogy áthelyezi a kétes hírnevű természettudós, Sir Hans Sloane mellszobrát.

Hartwig Fischer, a British Múzeum igazgatója reagált azokra a kritikákra is, miszerint a múzeum alapítójának mellszobrát eltávolították talapzatáról, írta a The Guardian. A múzeum gyűjteményeinek egy részét a Sir Hans Sloane-nek köszönheti az intézmény, amelyet a koronavírus-járvány miatti bezárás után hamarosan újranyitnak.

Sir Hans Sloane
Sir Hans Sloane mellszobra sem maradhat a helyén / Fotó: Paul Hudson

Fisher szerint a szobor áthelyezése az első lépése annak a folyamatnak, amely a kolonizáció és a rabszolgatartás tematikáját a múzeum középpontjába kívánja helyezni. Mint mondta: Sloane-t és örökségét a reflektorfénybe kívánja helyezni.

Sloane természettudós munkásságának nem csak a múzeumban lévő szobor állít emléket, hanem Londonban számos helyet neveztek el róla, többek között Sloane teret is.

Nő a feszültség a britek és a görögök között, reagált a British Múzeum a kényes ügyben

Hartwig Fischer hangoztatta, hogy a frízek nem képezik Görögország tulajdonát, és a kölcsönadás sem jöhet szóba, mert csak olyanoknak adnak kölcsön tárgyakat a British Múzeum gyűjteményéből, akik elismerik a tulajdoni viszonyokat. Az ókori kincsek felfedezői között volt Lord Elgin brit követ, a 19.

A kritikusok és a Black Lives Matter mozgalom hívei viszont jelentősebb lépéseket várnak a múzeumtól. Szeretnék, ha bőrszínt tekintve diverzifikáltabbá válna a kurátori csapat. Továbbá azt is szeretnék, hogy az Afrikából ellopott műtárgyakat visszajuttatnák eredeti helyükre. Példaként a Benin-bronzszobrokat emeli ki Dan Hicks archeológus.

Nem adnak vissza műkincseket Afrikának

Fischer bejelentette, hogy dolgozik a múzeumban egy ún. Benin Munkacsoport, akik tárgyalnak a Benin királysággal a műtárgyak nigériai kölcsönzése kapcsán.

Az igazgató azt is hozzátette, hogy nem tervezik ugyan az egykori gyarmatbirodalomból származó műkincsek visszaszolgáltatását, de párbeszédet folytatnak a világ múzeumaival – különösképpen dél-Amerika, közép-Amerika, Afrika és Ázsia tekintetében.

Sloane gyűjteménye egyébként segítette a brit Természettudományi Múzeum megalapítását is, ahol vizsgálatot indítottak, hogy feltárják a múzeum kapcsolatát a kolonizációval és az imperializmussal.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból