A Solar Walk nemzetközi díjak sorát söpörte be és esélyes az Oscar-jelölésre is. Most néhány hétig bárki szabadon megnézheti.

Hirdetés

A rövidfilm alapját egy dán zenekar, az Aarhus Jazz Orchestra koncertjének háttéranimációja adta, ebből született a húszperces, több mint 50 nemzetközi fesztivált megjárt alkotás.

Bucsi Réka, a Solar Walk animációs film alkotója / Fotó: Origo

Solar Walk – akárcsak korábban a Symphony no. 42. és a Love – a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Award-ot.

Megkapta az Indie Lisboa rövidfilmes nagydíját, a birmingham-i Flatpack Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, és a szerb Animanima Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját.

De díjazták a miskolci CineFesten is, majd szeptember végén az Ottawai animációs fesztiválon jutalmazták fődíjjal, így automatikusan nevezhetővé vált az Oscar-díjra is.

Magyar siker: A Napszállta és a Solar Walk is szerepel a Londoni Filmfesztivál versenyprogramjában

A 62. BFI Londoni Filmfesztivált október 10. és 21. között rendezik meg. A szervezők Steve McQueen Nyughatatlan özvegyekcímű filmjét választották a megnyitóra és egy másik nagy érdeklődéssel várt produkciót, a Jon S. Baird rendezésében készült Stan and Ollie című életrajzi filmet a záró gálára – ismertette hétfőn a The Hollywood Reporter.

A filmet maga az alkotó tette elérhetővé egy videómegosztó oldalon, ahol korábbi alkotásai is megtalálhatóak. A rövidfilm valószínűleg egy hónapig nézhető meg ingyenesen.

Solar Walk

sales: NEW EUROPE FILM SALES Marcin Łuczaj – shorts@neweuropefilmsales.com Festival distribution: DAAZO Zsófia Herczeg – zsofi@daazo.com Gábor Osváth – gabor@boddah.hu Awards: Audi Short Film Award – Berlinale Shorts Competition 2018 Grand Prize – Ottawa International Animation Festival 2018 Best Sound – Fantoche 2018 Best Short Film Award – Flatpack Film Festival 2018 RADAR Award – Curtocircuíto International Film Festival 2018 Short Film Grand Prize – Indie Lisboa Film Festival 2018 1st Mention Best International Short Film Award – Bit Bang Fest 2018 Special Mention – Lago Film Fest 2018 Special Jury Mention – Guanajuato International Film Festival 2018 © RékaBucsi2018

Az animációs film Dániában készült, zenéjét Mads Vadsholt szerezte, a hangdizájnere Bucsi Réka állandó alkotótársa, Lukács Péter Benjámin volt, producere Morten Thorning, a The Animation Workshop igazgatója, koproducere pedig Claus Toksvig, a dán Norlum (A tenger dala, A messzi Észak) animációs stúdió producere.

Kovács István Ostrom című filmje is díjjal jött haza a Diák-Oscarról

Az, hogy az Ostrom bekerült a legjobb három film közé azt is jelenti, hogy a legjobb rövidfilmnek járó Oscarért is versenybe szállhat. A 23 perces történet 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson várva várt randevúja előtt.

A 2019-es Oscar-jelölésért Bucsi filmje Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmjével versenyez. A múlt hét végén pedig az élőszereplős rövidfilmes kategóriajelöltjeinek köre is bővült azzal, hogy Kovács István Ostrom című diplomafilmje diák Oscar-díjat nyert Los Angeles-ben.

Hirdetés