A Cannes-i Filmfesztivál igazgatója: “Úgy döntöttünk, nem lehet mindent zárójelbe tenni”

Contextus

Contextus

Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartják meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott mintegy 50-60 film listáját a seregszemlét megelőző, az interneten élőben követhető hagyományos párizsi sajtótájékoztatójukon jövő szerdán bejelentik a szervezők.

Idén nem lesz verseny

“Úgy döntöttünk, hogy nem lehet mindent zárójelbe tenni” – mondta a The Hollywood Reporter című szaklapban megjelent interjúban Thierry Frémaux fesztiváligazgató, aki a fesztivál elmaradását a kezdetektől nem akarta bejelenti, hanem azt hangoztatta, hogy új, alternatív formákban gondolkodik a vezetőség. Mint ismert, március végén a szervezők júliusra tolták, pedig februárban még arról adtak hírt, hogy hőérzékelő beléptető rendszert is építenének az óvintézkedések okán. Áprilisban pedig Frémaux azt nyilatkozta, őszre halasztanák a járvány miatt. Azonban május közepén már nagyon úgy tűnt, elmarad a rendezvény.

Fotográfusok várnak a Cannes-i Filmfesztivál rendezőire, színészeire, 2019. május 21. / Fotó: Christophe Simon / AFP / Getty Images

A Cannes 2020 címmel készített válogatás célja, hogy a kiválasztott filmek a lehető legnagyobb médiafigyelmet kapják, és hozzájáruljanak a március közepe óta teljesen szünetelő filmgyártás újraindulásához. A fesztiválhagyományokkal ellentétben azonban idén nem lesz verseny az alkotások között, így díjátadót sem tartanak.

A Velencei Filmfesztivál szervezőivel továbbra is tárgyalnak

“Számos fesztiváltól kaptunk meghívást a világ minden tájáról, hogy bemutassuk a válogatást a szolidaritás jegyében, amit jó volt látni” – jelezte Thierry Frémaux, megemlítve a San Sebastián-i, a puszani (Dél-Korea), a New York-i, a Los Angeles-i, a Mar del Plata-i, valamint a franciaországi deauville-i és angouleme-i seregszemlét. Elmondta, hogy továbbra is tárgyalnak a velencei fesztivállal az együttműködésről, aminek szervezői nem akarják online térbe terelni a rendezvényt, megtartanák a járvány ellenére.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Még mindig nem tudjuk, hogy milyen formát ölthet, de Alberto Barbera (igazgató) nagyon nyitottan áll hozzá[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

Spike Lee a 2019-es Oscar-gálán, miután elnyerte a Legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot a Csuklyás filmmel / Fotó: Getty Images

Spike Lee amerikai rendező már korábban jelezte, hogy jövőre is hajlandó elvállalni a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt cannes-i filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöki szerepét. A szakmabelieknek a hagyományos filmvásárt viszont online formában június 22. és 26. között megrendezik a cannes-i szervezők.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Nézem>Film > Nézem > A Cannes-i Filmfesztivál igazgatója: “Úgy döntöttünk, nem lehet mindent zárójelbe tenni”
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból