Öt női és négy férfi tagja lesz a július 6-án kezdődő 74. cannes-i fesztivál Spike Lee amerikai filmrendező által vezetett nemzetközi zsűrijének – jelentették be csütörtökön a szervezők.

Hét országból, öt kontinensről érkezik a Cannes zsűrije

A 24 versenyfilmet – köztük Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotását – elbíráló zsűri kilenc tagja a világ öt kontinensének hét országából érkezik – írja a közlemény.

Meghívást kapott a zsűribe Mati Diope francia-szenegáli rendezőnő, akinek Atlanti-óceán című filmje 2019-ben elnyerte a fesztivál Nagydíját, osztrák kolléganője, Jessica Hausner, akinek első angolul forgatott filmjének, a Little Joe-nak a főszerepéért Emily Beecham ugyanabban az évben megkapta a legjobb női alakításért járó díjat, Mélanie Laurent francia színésznő, rendezőnő, aki játszott Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjében, Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő, producer, aki egyszerre dolgozik nagyszabású amerikai produkciókban és szerzői filmekben, valamint Mylene Farmer francia énekesnő, zeneszerző, akinek videoklipjei filmes igényességgel készülnek.

A férfi tagok között lesz Tahar Rahim francia színész, akit Jacques Audiard A próféta című filmjének főszereplőjeként ismert meg a nagyközönség, Kleber Mendonca Filho brazil rendező, valamint a 2019-es Arany Pálmát elnyerő dél-korai film, az Élősködők egyik főszerepét alakító Szong Gangho.

Harmadik alkalommal vannak többségben a nők

Nem ez az első alkalom, hogy a nők többségben vannak a zsűriben: 2009-ben, az Isabelle Huppert színésznő által vezetett testületnek is több női tagja volt, mint férfi, ahogy 2014-ben Jane Campion rendezőnő zsűrijében és 2018-ban is, amikor Cate Blanchett színésznő volt a zsűri elnöke.

Csaknem egy év után a filmes világ legjelentősebb eseményének ígérkezik a 74. cannes-i filmfesztivál, ahova július 6. és 17. között számos világsztár, többek között Marion Cotillard, Bill Murray, Benicio del Toro, Tilda Swinton, Sean Penn vagy Catherine Deneuve is hivatalos a vörös szőnyegre.

A hivatalos programba négy magyar alkotás is meghívást kapott: Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása az Arany Pálmáért versenyezhet, Mundruczó Kornél Evolúció című új filmjét a seregszemle idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premieres-válogatásban mutatják be, Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be, a Cannes Classics programjába pedig Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmjének restaurált változata nyert mehívást.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet