Carmen Maria Machado azt állítja az In the Dream House memoárkötetében, hogy a kapcsolaton belüli erőszak egynemű párok között is létezhet, nem is ritka, és identitástól függetlenül bárki megismerheti belőle a bántalmazó kapcsolatok természetét.

Az egynemű kapcsolaton belüli erőszak nem mindennapi téma az irodalomban

Carmen Maria Machado memoárkötete, az In the Dream House (Álomházban) nyerte a 30 ezer fonttal járó Rathbones Folio irodalmi díjat, írja a The Guardian. A 34 esztendős amerikai írónő könyve szokatlan témához nyúlt: korábbi leszbikus kapcsolatán belül megélt erőszakot dolgozta fel. 

Az In the Dream House-ban több műfaj is jelen van, hol klasszikus regény, hol rémtörténet. Roger Robinson, a zsűri egyik tagja szerint „jól visszaadja azt a traumákból fakadó töredezettséget, amely folyamatosan fenntartja a feszültséget az olvasóban, aki alig várja, hogy legközelebb vajon mi fog kiderülni, mint egy igazi horrorban”.

Carmen Maria Machado Rathbones Folio In The Dream House
Carmen Maria Machado / Fotó: Rathbones Folio Prize / Pa

Machado nagyon részletesen dokumentálja azt a folyamatot, hogyan teszi tönkre valaki életét a megszállottság, a birtoklási vágy és szélsőséges esetben a bántalmazás a queer közösségben is. Erről nem gyakran olvashatunk irodalmi színvonalon. Ezért is olyan fontos könyv ez. Az, hogy memoárkötetről van szó, méginkább megdöbbentő” – tette hozzá Robinson.

Machado elmondta, hogy nehezen tudott napirendre térni a vele történtek felett, mert nem találkozott még a queer közösségben családon belüli erőszakkal. 

„Úgy vélem, hogy egynemű párok között is lehetséges és nem ritka a kapcsolati erőszak, és valahogy így néz ki. A csendnek beszélek. Történetem kövét széles hasadékba hajítom, amelynek ürességét csak az elhaló hang jelzi” – szól a memoár felütése.

Kapcsolódó cikk

Pedig egyre többet foglalkozik a média is a családon belüli erőszak témájával, hol az Isztambuli egyezmény, hol pedig a karantén miatti döbbenetes esetszám emelkedés kapcsán, de többnyire férfiak nők elleni elkövetett bántalmazását értjük alatta.

Carmen Maria Machado örül, hogy végre mainstream díjat is kiérdemelt

Az írónő könyvét számos díjra jelölték és nyert is, de ezek mind kifejezetten az LMBTQ-szerzőknek szóló elismerések voltak.

Örülök, hogy végre egy mainstream díjat is elnyertem. Rendkívül megtisztelő, hogy a queer közösségben elismertek, de úgy gondolom, hogy ez a könyv mindenkihez szól. A queer kapcsolati erőszak is az általános vita és korszellem része, éppúgy, mint bármely más kapcsolaton belüli bántalmazás

– jelentette ki a szerző. 

A zsűri egy másik tagja, Jon McGregor szerint remekműről van szó, és különösen a történetmesélés nagyszerűségét emelte ki. 

„Tetszik, ahogyan több stílust is használ, hogy több nézőpontból is láttassa a történetet, a nyelvi eszközökkel pedig egy elhallgatott témát hoz felszínre. Az In the Dream House megváltoztatott emberként és olvasóként, és azt hiszem, ennél többet nem nyújthat egy könyv” – méltatta a díjazott művet a regényíró. 

Machado szerette volna meg megfogalmazni és kontextusba helyezni az általa átélteket azok számára is, akikkel szintén megtörtént vagy akik ismerőseivel hasonló történt. A következőképpen ajánlja a könyvet: „Ha szükséged van erre a könyvre, a tiéd.”

Mérgező és erőszakkal terhelt leszbikus kapcsolatról egyébként Bernardine Evaristo Man Booker-díjas könyvében, a Girl, Woman, Otherben is olvashatunk.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet