A catering szó ismerősen csenghet bárki számára, különösen akkor, ha a vendéglátóiparban, vagy a rendezvények világában otthonosan mozog. De honnan ered a catering, és hány különböző fajtája van? Cikkünkben választ adunk a kérdésekre!.

A catering eredete

A catering egy angol szó, amelynek jelentése tömegétkeztetés, közélelmezés, illetve ellátás. A szó használatáról legkorábban az USA-ban írtak az 1800-as évek elején, és itt is vált elterjedté használata. A vendéglátás népszerűségével együtt a catering, mint szolgáltatás is egyre felkapottabb lett a nagyobb ívű rendezvényeken.
A II. világháború során a közétkeztetés új értelmet nyert Kelet-Európában, mely jegyrendszer alapján zajlott. Ez akkoriban sajnos közel sem a minőségi ellátást és a vendéglátást jelentette.
Később azonban a catering szó visszanyerte eredeti, vendéglátásra vonatkozó jelentését. Eszerint tehát a catering hivatalos megfogalmazása különböző rendezvényeken történő, étellel és itallal kapcsolatos ellátás.
Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, hiszen a catering jóval több, mint csupán ételszolgáltatás. Sok esetben a rendezvényszervezés egyéb fontos részei, a dekorációt és a szállítást is intézik az erre specializálódott cégek.

Irodai és mobil catering

A mobil catering igazán különleges módja az étel- és italszolgáltatásnak. Egy erre a célra kialakított kocsiból, úgynevezett “foodtruck”-ból biztosítják a finom falatokat. Ez a megoldás népszerű szabadtéri rendezvényeken, koncerteken, vagy fesztiválokon, de az sem ritka, hogy céges eseményeken is találkozunk ilyennel.

Az irodai és céges catering bizony sok fejtörést okozhat a szervezést lebonyolító, belsős kollégáknak. Az ezért felelős asszisztenseknek, kollégáknak a helyszínen jellemzően az a feladatuk, hogy biztosítsák, hogy minden a terv szerint menjen, valamint a vendégek fogadásával vannak elhavazva. Ilyen esetben remekül jön, ha egy profi cateringszolgáltatóra bízhatják a teendők nagy részét: a szállítást, tálalást, felszolgálást, újratöltést.

Esküvői és party catering

Az esküvők, születésnapok és egyéb partyk is megkívánják a minőségi ételeket, és a professzionális vendéglátást. Így hát nem véletlen, hogy a nyári szezonban szinte lehetetlen olyan szolgáltatót találni, akik nincsenek hónapokkal előre lefoglalva.
Egy ünnepélyes hangulatú esküvőn különösen fontos, hogy a vendéglátás simán menjen, és a násznép a jó hangulat mellett a finom ételeket is élvezhesse. A létszám pedig minél nagyobb, annál több kihívással néz szembe az ifjú pár a szervezés során.
Egy profi catering cég rengeteg terhet levesz a házasulandók válláról azzal, hogy elejétől a végéig gondoskodik az ételekről, italokról, és a felszolgáló személyzetről.
Szervezz fantasztikus rendezvényt, a cateringgel kapcsolatos összes teendőt pedig bízd az Ordit.hu fantasztikus szakértelmére!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.