Az osztalék adózásáról akkor beszélünk, ha osztalék keletkezik egy vállalatnál meglévő részvények után. Az ebből származó jövedelemtípusról beszélhetünk, ha a társaság tagja részesedik a nyereségből. De milyen szabályok vonatkoznak minderre 2022-ben?

Az osztalékról az Szja és a számviteli törvény szerint

Mielőtt megnéznénk, hogy milyen adó társul hozzá, definiáljuk az osztalékot. Az 1995. évi CXVII., azaz a személyi jövedelemadóról szóló törvény 66. §-a deklarálja, hogy mi az osztalékból származó jövedelem.

Nem fogjuk szóról szóra átvenni, ehhez lapozd fel nyugodtan az említett paragrafust. De ilyen például a kamatozó részvény kamata, illetve osztaléknak minősül számos további hozamból származó kifizetés is.

A számviteli törvényben, pontosan a 2000. évi C. törvény 114.§ (1) bekezdésében is található egy meghatározás. Eszerint az osztalék kifizetését az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés alapozza meg. Egy olyan összeg, amit ezen döntés alapján az előző üzleti év adózott eredményével kiegészített szabad eredménytartalék terhére fizetnek ki.

Osztalékfizetés

A számviteli törvény szerint elkészített és elfogadott beszámolóval egyidejűleg hozott határozat szükséges ahhoz, hogy osztalék kifizetésére kerülhessen sor. A tagoknak az eredményt a törzsbetétek arányában kell felosztani, kivéve, ha a társasági szerződés erről máshogy rendelkezik.

Az osztalékfizetés korlátai

Vannak esetek, amikor nem kerülhet sor osztalékfizetésre. Ezek a következők:

Timothée Chalamet alaposan felké sass as s dsa s asd asd szül Bob Dylanből

Ballad of Buster Scruggs rendezője – és nem mellesleg Chalamet-val a The French Dispatch-ben együtt játszó Frances McDormand férje – elhívta őt vacsorázni. A steak fölött jutott idejük Bob Dylant is kibeszélni. Coen egyrészt nagy rajongója az énekesnek, másrészt pedig Llewyn Davis világa című filmjéhez komoly kutatást végzett arról a korszakról, amikor Dylan is kezdőként bontogatta szárnyait.Ballad of Buster Scruggs rendezője – és nem mellesleg Chalamet-val a The French Dispatch-ben együtt játszó Frances McDormand férje – elhívta őt vacsorázni. A steak fölött jutott idejük Bob Dylant is kibeszélni. Coen egyrészt nagy rajongója az énekesnek, másrészt pedig Llewyn Davis világa című filmjéhez komoly kutatást végzett arról a korszakról, amikor Dylan is kezdőként bontogatta szárnyait.

  • Ha a saját tőke a törzstőke alá csökkenne (mint már említettük is).
  • Ha a kifizetés veszélyeztetné a társaság fizetőképességét.
  • Ha korábban arról határoztak, hogy a tagok az osztalék terhére vállalják a pénzbeli vagy vagyoni hozzájárulást, akkor a kifizetés helyett még nem teljesített pénzbeli betétként kell elszámolni.

Az osztalék adózása

Ha magánszemély részére kerül osztalék kifizetésre, akkor a 2022-es adóévben ezt 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

Ezt azonban nem a magánszemély fizeti meg, hanem az osztalékfizető vonja le a kifizetéskor, és az azt követő hónap 12-ig fizeti meg az államnak. Egyúttal köteles erről a 08-as bevallásban adatot is szolgáltatni.

Ha külföldi pénznemben keletkezik az osztalék, akkor abban kell megállapítani és levonni. Azonban megfizetni már a kifizetéskor érvényes árfolyamon átváltva kell, forintban.

Ha nincs kifizető, akkor az adót a magánszemélynek kell megállapítania. A befizetéséről is neki kell gondoskodnia a kifizetést követő negyedév első hónapjának 12. napjáig. Erről az Szja törvény 66. § (3) bekezdése rendelkezik.

Szocho kötelezettség

Osztalék kifizetése után nemcsak a 15 %-os személyi jövedelemadót kell megfizetni. Egyúttal szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség is keletkezik, melynek mértéke 13%. Ezt mindaddig meg kell fizetni, amíg az összes szocho adókötelezettség alá eső jövedelem összege el nem éri a minimálbér 24-szeresét. Az osztalékelőleg után viszont nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

e-kert.hu - 2022 november - LinkMarketing - 5

Egy fém tárolóra minden kertben szükség van

Számos olyan holmi fordul elő egy kertes házban, amit csak időszakosan használunk, és nem mindig megoldott az, hogy ezeket a dolgokat úgy pakoljuk el, hogy megőrizzük azok épségét és funkcióját.

https-__cupydo.hu_ - 2022 november - Cikk2

Eleged van a kapcsolatszédelgőkből?

Társat keresni sosem egyszerű, az online térben pedig még kevésbé az, hiszen az internet mögé bújva mindenki sokkal többet enged meg magának, mindenki sokkal lazábban kezeli a dolgokat, mint ahogy amúgy személyesen tenné.

The,Girl,With,The,Puppy,In,Bed.

A legkényelmesebb fekvőalkalmatosságok vendégeink számára

Biztosan előfordult már veled is, hogy szívesen vendégül fogadtad volna a rokonságot, vagy esetleg egy átmulatott este után adtál volna fekvő helyet egy barátnak, de mivel nem volt erre alkalmas fekvőalkalmatosságod, sajnos búcsút kellett mondani az ötletnek.

vagyaim.hu - 2022 november - LinkMarketing - 4

Tuti tippek felnőtteknek!

Az anális közösülés amilyen izgató, olyan fájdalmas is lehet abban az esetben, ha nem a megfelelő körülmények között kerül rá sor.

https-www.foliasjuci.hu-2022 november - Cikk6

Érezd magad otthon úgy, mint egy Loire menti kastélyban!

Merésznek tartod ezt a kijelentést? Pedig nem kell szerénykedned, mert ha tetszik a pompázatos királyi stílus, vagy csak pár kiegészítő erejéig lopnád be lakásodba, akkor simán megvalósíthatod otthon is azt az életérzést, amit egy kastély fényűző lakosztályában érezhetsz.

https-__griffwebshop.com_ - 2022 október - Cikk3

A laza viselet, amelyet nem is olyan egyszerű összeállítani

A spotzakó-farmer összeállítások laza eleganciát sugároznak, amennyiben sikerül jól eltalálni mindkét ruhadarabot. Stylistokat, szakértőket és persze az ilyen összeállításokat kedvelő férfiakat kérdezve, általános vélekedés, hogy a legjobb, ha sötétebb színű nadrágot választasz.

18650-akku.hu - 2022 október - LinkMarketing - 1

Az e-cigik hajtómotorjai, az akkumulátorok

Az e-cigaretta népszerűsége napjainkban töretlen, hiszen a hagyományoshoz képest számos előnnyel rendelkezik, nemcsak árban, de az egészségügyi kockázatokat tekintve is. Sokaknak segíthet az ártalmas dohányzásról való leszokásban, hiszen alapjaiban ugyanazt az érzést nyújtja, mint a klasszikus változat.