Az osztalék adózásáról akkor beszélünk, ha osztalék keletkezik egy vállalatnál meglévő részvények után. Az ebből származó jövedelemtípusról beszélhetünk, ha a társaság tagja részesedik a nyereségből. De milyen szabályok vonatkoznak minderre 2022-ben?

Az osztalékról az Szja és a számviteli törvény szerint

Mielőtt megnéznénk, hogy milyen adó társul hozzá, definiáljuk az osztalékot. Az 1995. évi CXVII., azaz a személyi jövedelemadóról szóló törvény 66. §-a deklarálja, hogy mi az osztalékból származó jövedelem.

Nem fogjuk szóról szóra átvenni, ehhez lapozd fel nyugodtan az említett paragrafust. De ilyen például a kamatozó részvény kamata, illetve osztaléknak minősül számos további hozamból származó kifizetés is.

A számviteli törvényben, pontosan a 2000. évi C. törvény 114.§ (1) bekezdésében is található egy meghatározás. Eszerint az osztalék kifizetését az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés alapozza meg. Egy olyan összeg, amit ezen döntés alapján az előző üzleti év adózott eredményével kiegészített szabad eredménytartalék terhére fizetnek ki.

Osztalékfizetés

A számviteli törvény szerint elkészített és elfogadott beszámolóval egyidejűleg hozott határozat szükséges ahhoz, hogy osztalék kifizetésére kerülhessen sor. A tagoknak az eredményt a törzsbetétek arányában kell felosztani, kivéve, ha a társasági szerződés erről máshogy rendelkezik.

Az osztalékfizetés korlátai

Vannak esetek, amikor nem kerülhet sor osztalékfizetésre. Ezek a következők:

Timothée Chalamet alaposan felké sass as s dsa s asd asd szül Bob Dylanből

Ballad of Buster Scruggs rendezője – és nem mellesleg Chalamet-val a The French Dispatch-ben együtt játszó Frances McDormand férje – elhívta őt vacsorázni. A steak fölött jutott idejük Bob Dylant is kibeszélni. Coen egyrészt nagy rajongója az énekesnek, másrészt pedig Llewyn Davis világa című filmjéhez komoly kutatást végzett arról a korszakról, amikor Dylan is kezdőként bontogatta szárnyait.Ballad of Buster Scruggs rendezője – és nem mellesleg Chalamet-val a The French Dispatch-ben együtt játszó Frances McDormand férje – elhívta őt vacsorázni. A steak fölött jutott idejük Bob Dylant is kibeszélni. Coen egyrészt nagy rajongója az énekesnek, másrészt pedig Llewyn Davis világa című filmjéhez komoly kutatást végzett arról a korszakról, amikor Dylan is kezdőként bontogatta szárnyait.

  • Ha a saját tőke a törzstőke alá csökkenne (mint már említettük is).
  • Ha a kifizetés veszélyeztetné a társaság fizetőképességét.
  • Ha korábban arról határoztak, hogy a tagok az osztalék terhére vállalják a pénzbeli vagy vagyoni hozzájárulást, akkor a kifizetés helyett még nem teljesített pénzbeli betétként kell elszámolni.

Az osztalék adózása

Ha magánszemély részére kerül osztalék kifizetésre, akkor a 2022-es adóévben ezt 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

Ezt azonban nem a magánszemély fizeti meg, hanem az osztalékfizető vonja le a kifizetéskor, és az azt követő hónap 12-ig fizeti meg az államnak. Egyúttal köteles erről a 08-as bevallásban adatot is szolgáltatni.

Ha külföldi pénznemben keletkezik az osztalék, akkor abban kell megállapítani és levonni. Azonban megfizetni már a kifizetéskor érvényes árfolyamon átváltva kell, forintban.

Ha nincs kifizető, akkor az adót a magánszemélynek kell megállapítania. A befizetéséről is neki kell gondoskodnia a kifizetést követő negyedév első hónapjának 12. napjáig. Erről az Szja törvény 66. § (3) bekezdése rendelkezik.

Szocho kötelezettség

Osztalék kifizetése után nemcsak a 15 %-os személyi jövedelemadót kell megfizetni. Egyúttal szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség is keletkezik, melynek mértéke 13%. Ezt mindaddig meg kell fizetni, amíg az összes szocho adókötelezettség alá eső jövedelem összege el nem éri a minimálbér 24-szeresét. Az osztalékelőleg után viszont nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.