Mire jó a cégkivonat? Miért van fontos szerepe? Hogyan tudja segíteni a vállalkozók mindennapjait? Milyen ügyintézések során van rá szükség? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Hivatalos dokumentum a cégkivonat, amely minden olyan aktuális és hatályos adatot tartalmaz, ami szerepel a cégbíróság cégjegyzékében. Fontos tisztázni, hogy a cégkivonat és a cégmásolat nem ugyanaz. Ugyanis előbbi a korábban törölt adatokat is tartalmazza, míg a cégkivonatban ezek nem szerepelnek. Cikkünkben a cégkivonattal foglalkozunk részletesen. További hasznos információ olvasható a Billingo oldalán.

Hiteles dokumentumnak csak a közhiteles cégkivonat tekinthető

Cégkivonatra számos esetben szükség van, például a hivatali ügyintézések alkalmával és a céges szerződéskötéskor. Ingyenesen beszerezhető változata is van, azonban az nem használható a hivatalos ügyintézések során. Szóval hiteles dokumentumnak csak a közhiteles cégkivonat tekinthető, az ingyenes változat csupán tájékoztatásra szolgál.

A közhiteles cégkivonat díjfizetés ellenében szerezhető be a cégbíróságtól vagy a közjegyzőtől. Továbbá az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szerződéses partnerein keresztül is megkapható a közhiteles cégkivonat. Minden esetben szerepeljen rajta a kiállítás dátuma, hiszen attól számítva 30 napig kötelesek elfogadni.

Hasznosak a fontos üzleti döntések meghozatala előtt

A cégkivonat nemcsak a különféle ügyek intézése során jöhet jól, hiszen vállalkozóként a segítségével elengedhetetlen információkat lehet beszerezni a konkurensekkel és a leendő partnerekkel kapcsolatban. Ezek az információk pedig igazán hasznosak a fontos üzleti döntések meghozatala előtt. A cégkivonaton szereplő információk által egyszerűen meg lehet határozni, hogy érdemes-e üzletet kötni az adott vállalkozással.

Ugyanis a hivatalos adatokon és a pozitív eseményeken kívül a dokumentum a negatív bejegyzéseket is tartalmazza. Ide sorolható például az adótartozás, a csődeljárás, a végelszámolás, a törölt adószám, valamint a nem rendezett munkaügyi kapcsolat is. Szóval hamar kiderül, ha a leendő partner likviditási problémákkal küzd.

Milyen cégformák esetén érhető el a cégkivonat?

Többek között a vállalatok, szövetkezetek, közkereseti társaságok, gazdasági munkaközösségek, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok, egyéni cégek, oktatói munkaközösségek, közhasznú társaságok, erdőbirtokossági társulatok, végrehajtó irodák és közjegyzői irodák esetében.

A cégkivonat tartalmazza többek között a cégjegyzékszám, a cégforma, az elnevezés, a rövidített elnevezés, az idegen nyelvű elnevezés, a székhely, a telephely, a fióktelep, a létesítő okirat kelte, a tevékenységi kör, a jegyzett tőke és a képviseletre jogosult adatait.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

soforallas.com - 2023 január - LinkMarketing - 2

Sofőrnek lenni nem leányálom

A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is.

vitalpet.hu - 2023 január - LinkMarketing - 3

Hogyan kezdjük el kutyánk úsztatását?

Az állattartási kultúra hazánkban is egyre fejlettebb, és napjainkban már nagyon sok család teljes jogú családtagnak tekinti kutyáját, akivel minél több időt szeretne együtt tölteni.

https-__webshop.hunpohar.hu_ - 2023 január - Cikk2

A legjobb papírtörlő megtalálása a szennyeződések feltakarításához

Lehet, hogy abban a pillanatban, amikor lekaptad a papírtörlőt a polcról, nem gondolkodtál túl sokat az elérhető termékek közötti különbségeken, de ha valaha is megpróbáltál feltakarítani egy komolyabb kiömlést egy gyenge minőségű papírtörlővel, akkor tudod, hogy ebből a háztartási papírtermékből nem mindegyik egyforma.

royaltuning.hu - 2022 december - LinkMarketing - 1

Ajándékötletek nagy motorrajongóknak!

Akinek az ismeretségi körében akad olyan, aki legszívesebben soha le nem szállna a motorjáról az pontosan tudja, hogy ezeknek a fanatikusoknak mással nem igazán lehet örömet szerezni, mint valamivel, ami az imádott motorjukkal áll kapcsolatban.

https-__www.onlinecsapagybolt.hu_ - 2022 december - Cikk1

Mire jók a szimeringek?

Ha olyan berendezésben vagy szerkezetben kell megvalósítani a tömítést, ahol forgó tengely is található, akkor ezt a szimering segítségével tudjuk kivitelezni.

Joyful aged woman looking at her beloved man

Hogyan éled majd meg a nyugdíjas éveket?

A nyugdíjas éveink során számos kihívással kell majd szembenéznünk. Idős korunkra már több lesz az egészségügyi problémánk, de nem szabad mindig csak a negatívumokra koncentrálni!

https-_www.geminiduo.hu_ - 2022 december - Cikk3

Stílusos kádtöltő csaptelepek

Lakásfelújítás vagy építés alkalmából talán nem a legfontosabb kérdések között szokott szerepelni a fürdőszoba kialakítása, pedig ez az a helyiség, ahol minden napunk kezdődik és végződik, ahol pihenhetünk és feltöltődhetünk és amely helyiség jelentősége messze túlmutat azon, miszerint csak a tisztálkodás helyszíne legyen.