Mire jó a cégkivonat? Miért van fontos szerepe? Hogyan tudja segíteni a vállalkozók mindennapjait? Milyen ügyintézések során van rá szükség? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Hivatalos dokumentum a cégkivonat, amely minden olyan aktuális és hatályos adatot tartalmaz, ami szerepel a cégbíróság cégjegyzékében. Fontos tisztázni, hogy a cégkivonat és a cégmásolat nem ugyanaz. Ugyanis előbbi a korábban törölt adatokat is tartalmazza, míg a cégkivonatban ezek nem szerepelnek. Cikkünkben a cégkivonattal foglalkozunk részletesen. További hasznos információ olvasható a Billingo oldalán.

Hiteles dokumentumnak csak a közhiteles cégkivonat tekinthető

Cégkivonatra számos esetben szükség van, például a hivatali ügyintézések alkalmával és a céges szerződéskötéskor. Ingyenesen beszerezhető változata is van, azonban az nem használható a hivatalos ügyintézések során. Szóval hiteles dokumentumnak csak a közhiteles cégkivonat tekinthető, az ingyenes változat csupán tájékoztatásra szolgál.

A közhiteles cégkivonat díjfizetés ellenében szerezhető be a cégbíróságtól vagy a közjegyzőtől. Továbbá az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szerződéses partnerein keresztül is megkapható a közhiteles cégkivonat. Minden esetben szerepeljen rajta a kiállítás dátuma, hiszen attól számítva 30 napig kötelesek elfogadni.

Hasznosak a fontos üzleti döntések meghozatala előtt

A cégkivonat nemcsak a különféle ügyek intézése során jöhet jól, hiszen vállalkozóként a segítségével elengedhetetlen információkat lehet beszerezni a konkurensekkel és a leendő partnerekkel kapcsolatban. Ezek az információk pedig igazán hasznosak a fontos üzleti döntések meghozatala előtt. A cégkivonaton szereplő információk által egyszerűen meg lehet határozni, hogy érdemes-e üzletet kötni az adott vállalkozással.

Ugyanis a hivatalos adatokon és a pozitív eseményeken kívül a dokumentum a negatív bejegyzéseket is tartalmazza. Ide sorolható például az adótartozás, a csődeljárás, a végelszámolás, a törölt adószám, valamint a nem rendezett munkaügyi kapcsolat is. Szóval hamar kiderül, ha a leendő partner likviditási problémákkal küzd.

Milyen cégformák esetén érhető el a cégkivonat?

Többek között a vállalatok, szövetkezetek, közkereseti társaságok, gazdasági munkaközösségek, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok, egyéni cégek, oktatói munkaközösségek, közhasznú társaságok, erdőbirtokossági társulatok, végrehajtó irodák és közjegyzői irodák esetében.

A cégkivonat tartalmazza többek között a cégjegyzékszám, a cégforma, az elnevezés, a rövidített elnevezés, az idegen nyelvű elnevezés, a székhely, a telephely, a fióktelep, a létesítő okirat kelte, a tevékenységi kör, a jegyzett tőke és a képviseletre jogosult adatait.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.