A Brontë Parsonage Múzeumban kiállított darabok azt sugallják, hogy Charlotte Brontë többet foglalkozott a divattal, mint azt korábban gondolták róla.

Olyan ruhákat mutatnak be, amit korábban nem társítottak az írónőhöz

Charlotte Brontë új oldala, amely megmutatja a Jane Eyre írójának váratlan hajlamát a színes, divatos, sőt „érzéki” ruházatra, a Brontë Parsonage Museum új kiállításán tárul elénk, írja a The Guardian.

Charlotte élénkrózsaszín pongyolájától kezdve, amelyet a házban hordhatott, a „csúnya főkötőnek” nevezett rendkívüli darabig, amely akkoriban a divat csúcspontja volt, és amelyet azért viselt, hogy megvédje magát a Yorkshire-i időjárástól, kiállítás ezen a héten nyílt meg Brontë otthonában a nyugat-yorkshire-i Haworthban.

Személyes kedvencem a rózsaszín pongyola, ami egy nagyon-nagyon furcsa ruha. Amolyan házikabát volt, hozzáillő köpennyel. Borzalmas, rózsaszín, kis virágokkal, nagyon merész, nagyon fényes és hatalmas – nagyon terjedelmes. Ez teljesen az ellenkezője annak, amit valaha is Charlotte Brontë -val társítanánk

 – mondta Dr. Eleanor Houghton történész, író és illusztrátor, a kiállítás társkurátora.

A Defying Expectations kiállításon piros és narancssárga ruhák, valamint kasmírmintás anyagok is láthatók. A főkötőt Charlotte Brontë egy londoni utazás során vásárolhatott, és valószínűleg ő volt az első Haworth városában, akinek volt ilyenje.

Azért viselték, hogy megvédje viselője arcát a naptól. Lehúzható, kicsit olyan, mint egy babakocsi napellenzője. Azt kell mondanom, nem tudom elképzelni, hogy ez újra divatba jön, de nagyszerű látni őt ezeknek a kissé őrült újításoknak a kontextusában – Charlotte-ot egyáltalán nem társítjuk ehhez

– mondta Houghton.

Charlotte Brontë-t ruháin keresztül ismerhetik meg a látogatók

A kiállításon látható egy csíkos estélyi ruha is, amelyet a Brontë Parsonage Museum korábbi felújításai során találtak elrejtve, és amelyről Houghton kutatása először erősítette meg, hogy Charlotte tulajdona. 

A kiállított tárgyak csodálatosan és kézzelfoghatóan bizonyítják, hogy nem igaz az az uralkodó prekoncepció, amely szerint Brontë egyáltalán nem változott a gyorsan változó világgal, amelynek része volt. Sőt, ezek a ruhák azt bizonyítják, hogy Charlotte és leghíresebb főhőse, legalábbis a gyakorlatban, nem voltak felcserélhetőek.

A kiállítás az első alkalom, hogy Brontët „a ruháin keresztül ünnepeljük” – közölte a múzeum, amely 2023. január 1-ig több mint 20 darab ruháját és kiegészítőjét mutatja be.

„Amikor elkezdtem itt dolgozni, nem tudtuk bemutatni a kiállításon szereplő tárgyak egy részét, mivel az emberek egyszerűen nem hitték volna, hogy a családhoz tartoznak – annyira különösek voltak” – mondta Ann Dinsdale főkurátor. „A személyes tárgyak láttán, amelyeket ezek a fiatal nők viseltek, érzelmi reakciókat vált ki a közönség; emlékeztet arra, hogy ezek a globálisan jelentős írók is emberek voltak. Úgy gondolom, hogy ez a kiállítás, amely bemutatja Charlotte stílusérzékét és a kortárs minták és anyagok iránti érdeklődését, meg fogja lepni a látogatókat.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet