Hallgatom Chemnitz-ben jó hangulatú békés koncerttel tiltakoztak a neonácik ellen

Chemnitz-ben jó hangulatú békés koncerttel tiltakoztak a neonácik ellen

Promóció

Hétfő este a neonáci erőszak elleni tiltakozás jegyében szervezett koncert masszív tömegeket vonzott Chemnitz-be.

“Mi többen vagyunk”

Promóció
- Advertisement -

A több tízezres tömeg derekát fiatalok alkották, akik megtöltötték a teret a kelet-németországi városban, hogy részesei legyenek a koncertnek. A rendezvény mottója: “Wir sind mehr” (“There are more of us,” vagyis magyarul “Mi többen vagyunk”). Ez a szlogen a szervezők azon vágyát hivatott kifejezni, hogy nagyobb tömeget vonzzanak a koncertre, mint ahány embert a populista és bevándorlásellenes Alternative for Germany (AfD) és más szélsőjobboldali csoportosulások múlt szombaton az utcára vittek.

A közönség jelentős része fiatalokból állt, akik akár 500 kilométert is utaztak a chemnitzi koncert kedvéért / Fotó: South China Morning Post

A koncertet az eredetileg tervezett helytől odébb tudták csak megtartani a nem várt hatalmas érdeklődés miatt. A szervezők szerették volna megmutatni, hogy “Chemnitz-ben nincs hely a nácik számára”, és körülbelül 30 ezer embert vártak a rendezvényre. Végül azonban 50 és 65 ezer ember közötti tömeg volt kíváncsi a koncertre, ahol hat jól ismert rock, punk és hiphop együttes, illetve előadó lépett fel.

Ez nem a jobb és a bal oldal közötti harcról szól. Ez az alapvető tisztességről szól  

– fogalmazott az egyik headliner, a Die Toten Hosen énekese, Campino.

Nincs hely a nácik számára / Fotó: Fox 61

A többi előadó más hangot ütött meg. A kifejezetten baloldali érzelmű Feine Sahne Fischfilet énekese, Monchi úgy fogalmazott, a zenészek “a jobboldali csőcselék” ellen foglaltak állást.

Felix Brummer, a helyi zenekar, a Kraftklub énekese azt mondta, hogy a lényeg a szolidaritás kifejezése.

Mi chemnitziek vagyunk, és akkor is chemnitziek leszünk, mikor az összes kamera elmegy innen. Néha fontos, hogy az emberek ne érezzék azt, mintha egyedül lennének  

– mondta Brummer az újságíróknak.

“5:0 a mi javunkra”

Egészen augusztus 25-e óta, amikor Daniel H. helyi lakost egy szír és egy iraki nemzetiségű férfi halálra szurkálta, a város életét zavargások és  tüntetések nehezítik. A koncertszervezők és menekülteket segítő aktivisták szerint a német politikai jobboldal instrumentalizálja a férfi halálát. Daniel H. családja egyébként elhatárolódott a jobboldali megemlékezésektől.

A koncert Daniel H. emlékére egyperces néma csenddel kezdődött. Önkéntesek adományokat gyűjtöttek, hogy egyenlő módon osszák szét a gyászoló család és chemnitzi rasszizmusellenes kezdeményezések között.

Thousands pack anti-racism concert in Germany’s Chemnitz

Subscribe to France 24 now: http://f24.my/youtubeEN FRANCE 24 live news stream: all the latest news 24/7 http://f24.my/YTliveEN Tens of thousands of people thronged an anti-racism concert Monday in protest against xenophobic mobs that ran rampage in the city of Chemnitz, as Angela Merkel urged Germans to stand up against the far right’s message of hate and division.

Sokan nem helyiek voltak, hanem több száz kilométeres távolságból érkeztek a koncertre. “Én Düsseldorfból jöttem” – mondta egy fiatal nő utalva a Chemnitz-től több mint 500 kilométerre fekvő nyugat-németországi városra.

Megrettentem, amikor láttam a nácik ámokfutását itt az utcákon. Egyszerűen azt éreztem, ki kell állnom azért, ami helyes  

– tette hozzá.

A koncerten utolsóként a You’ll Never Walk Alone című szám hangzott el, az összes zenekar együttes előadásában. A futball-őrült Campino azt mondta a közönségnek, hogy “ha ez az este erőszakmentes marad, akkor ez 5:0-ás győzelem a mi javunkra”. Noha lehetett jobboldali megtorlásoktól tartani, az este szerencsére békés maradt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3