Hétfő este a neonáci erőszak elleni tiltakozás jegyében szervezett koncert masszív tömegeket vonzott Chemnitz-be.

“Mi többen vagyunk”

A több tízezres tömeg derekát fiatalok alkották, akik megtöltötték a teret a kelet-németországi városban, hogy részesei legyenek a koncertnek. A rendezvény mottója: “Wir sind mehr” (“There are more of us,” vagyis magyarul “Mi többen vagyunk”). Ez a szlogen a szervezők azon vágyát hivatott kifejezni, hogy nagyobb tömeget vonzzanak a koncertre, mint ahány embert a populista és bevándorlásellenes Alternative for Germany (AfD) és más szélsőjobboldali csoportosulások múlt szombaton az utcára vittek.

9Bb0D66C Af9F 11E8 B224
A Közönség Jelentős Része Fiatalokból Állt, Akik Akár 500 Kilométert Is Utaztak A Chemnitzi Koncert Kedvéért / Fotó: South China Morning Post

A koncertet az eredetileg tervezett helytől odébb tudták csak megtartani a nem várt hatalmas érdeklődés miatt. A szervezők szerették volna megmutatni, hogy “Chemnitz-ben nincs hely a nácik számára”, és körülbelül 30 ezer embert vártak a rendezvényre. Végül azonban 50 és 65 ezer ember közötti tömeg volt kíváncsi a koncertre, ahol hat jól ismert rock, punk és hiphop együttes, illetve előadó lépett fel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ez nem a jobb és a bal oldal közötti harcról szól. Ez az alapvető tisztességről szól   [/perfectpullquote]

– fogalmazott az egyik headliner, a Die Toten Hosen énekese, Campino.

Gettyimages 1026187616
Nincs Hely A Nácik Számára / Fotó: Fox 61

A többi előadó más hangot ütött meg. A kifejezetten baloldali érzelmű Feine Sahne Fischfilet énekese, Monchi úgy fogalmazott, a zenészek “a jobboldali csőcselék” ellen foglaltak állást.

Felix Brummer, a helyi zenekar, a Kraftklub énekese azt mondta, hogy a lényeg a szolidaritás kifejezése.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Mi chemnitziek vagyunk, és akkor is chemnitziek leszünk, mikor az összes kamera elmegy innen. Néha fontos, hogy az emberek ne érezzék azt, mintha egyedül lennének   [/perfectpullquote]

– mondta Brummer az újságíróknak.

“5:0 a mi javunkra”

Egészen augusztus 25-e óta, amikor Daniel H. helyi lakost egy szír és egy iraki nemzetiségű férfi halálra szurkálta, a város életét zavargások és  tüntetések nehezítik. A koncertszervezők és menekülteket segítő aktivisták szerint a német politikai jobboldal instrumentalizálja a férfi halálát. Daniel H. családja egyébként elhatárolódott a jobboldali megemlékezésektől.

A koncert Daniel H. emlékére egyperces néma csenddel kezdődött. Önkéntesek adományokat gyűjtöttek, hogy egyenlő módon osszák szét a gyászoló család és chemnitzi rasszizmusellenes kezdeményezések között.

Thousands pack anti-racism concert in Germany’s Chemnitz

Subscribe to France 24 now: http://f24.my/youtubeEN FRANCE 24 live news stream: all the latest news 24/7 http://f24.my/YTliveEN Tens of thousands of people t…

Sokan nem helyiek voltak, hanem több száz kilométeres távolságból érkeztek a koncertre. “Én Düsseldorfból jöttem” – mondta egy fiatal nő utalva a Chemnitz-től több mint 500 kilométerre fekvő nyugat-németországi városra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Megrettentem, amikor láttam a nácik ámokfutását itt az utcákon. Egyszerűen azt éreztem, ki kell állnom azért, ami helyes   [/perfectpullquote]

– tette hozzá.

A koncerten utolsóként a You’ll Never Walk Alone című szám hangzott el, az összes zenekar együttes előadásában. A futball-őrült Campino azt mondta a közönségnek, hogy “ha ez az este erőszakmentes marad, akkor ez 5:0-ás győzelem a mi javunkra”. Noha lehetett jobboldali megtorlásoktól tartani, az este szerencsére békés maradt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.