Christo legújabb köztéri installációja, a Mastaba a londoni Hyde Park taván úszik

A híres környezetvédelmi művész, Christo legújabb munkáját, a Mastabát hétfőn mutatta be Londonban. A művész az installáció ötletét eredetileg 1977-ben találta ki feleségével, aki 2009-ben elhunyt. Christo legújabb, nagy méretű művészeti objektuma több mint 7.000 olajhordóból áll, és a Serpentine-tavon lebeg a Hyde Parkban egészen szeptember 23-ig.

Christo 1958-tól napjainkig használ olajhordókat műalkotásaihoz. Feleségével és alkotótársával, Jeanne-Claude-dal zavart keltettek 1962-ben a Wall of Oil Barrels – Iron Curtain (Olajhordók Fala – Vasfüggöny) című projektjükkel, amikor is 441 olajhordóval barikádoztak el egy párizsi utcát. Nem volt rá hivatalos engedélyük. A páros az installációval az NDK-val és a berlini fal megépítésével szembeni megvetését fejezte ki.

44275193 303
Christo A Masztaba Előtt / Fotó: Reuters / S. Dawson

1975-ben Christo tervezett már egy hasonló masztabát Texas-ban, 3 évvel ezelőtt pedig Saint-Paul de Vence-ben.

Az eredeti elképzelés szerint a mostani, piramis formájú szobor 410.000 többszínű hordóból állt volna, és az Abu Dhabi melletti sivatagban tervezték felállítani. A szándék egy olyan fényes, csillogó színekből álló mozaik megalkotása volt, ami az iszlám építészetet tükrözi vissza.

Végül a műalkotás Londonban találta meg a helyét, ahol április 3-án kezdődtek az építési munkálatok.

A Mastaba kicsinyített, ideiglenes verziója 7.506 olajhordóból van összerakva, 20 méter magas, 30 méter széles és 40 méter hosszú.

Az objektum Christo első nagyszabású, nyilvános, szabadtéri munkája az Egyesült Királyságban.

“Minden értelmezés nyitva áll, mert mindegyik gondolkodásra késztet – és a gondolkodás az, ami emberré tesz bennünket” – mondta a szobor leleplezésekor Christo.

A mű létrehozása 3 millió fontba (durván 1,1 milliárd forintba) kerül.

“Csakúgy, mint minden projektemnél, az építés, fenntartás és lebontás költségeit teljes egészében én fedezem eredeti műalkotásaim eladása révén. A londoni Masztaba a Hyde Parkban teljesen szabad lesz a nyilvánosság számára – nincs belépőjegy, nincs foglalás és nincsenek tulajdonosok. Mindenkié lesz, egészen a végéig” – mondta a művész még áprilisban.

A mű folytatása Christo korábbi projektjeinek. 2016-ban megépítette az úszó mólót Olaszországban az Iseói-tavon, ami azt az élményt adta, hogy bárki járhat a vízen. Még 1995-ben a feleségével megvalósították híres projektjüket, amellyel becsomagolták a Reichstagot Berlinben. 1982-ben Floridában pedig 11 szigetet fedtek be pink szőtt textíliával a Biscayne-i öbölben.

A Christo által használt anyagok a műalkotások efemer jellegét szimbolizálják. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból