Erőteljesen hatnak ránk a színek

Felgyorsult élettempónknak számos pozitív és negatív következménye van. Például a körülöttünk zajló történések olykor nem is tudatosulnak bennünk azon nyomban. Néha el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy értelmezni tudjuk őket egyáltalán. Van, ami fölött csak úgy átsiklunk, de van, ami azonnal szembeötlő.
Sokan nem is tudják, de az életünkben nagyon fontos szerepük van a színeknek, melyek nap mint nap körülvesznek minket. Hatnak ránk mindenhol: otthon a reggeli fogmosás, zuhanyozás vagy reggelizés közben, de munkába menet az autóban vagy a tömegközlekedési eszközökön is.

Tudományosan igazolt hatások

Elég sok pszichológiai megfigyelést végeztek már a színekkel kapcsolatban. Megállapították, hogy az egyes emberek különféleképpen érzékelik a színeket és azt is, hogy mindenképp valamilyen reakciót váltanak ki belőlünk.
Úgy 200 évvel ezelőtt jelent meg Johann Wolfgang von Goethe munkája a színek pszichológiájáról. Azóta pedig a színek kutatására elég sok szakember specializálódott. Szinte mindegyikük egyetért abban, hogy a színek nagymértékben képesek befolyásolni érzéseinket és viselkedésünket.
Nem mindegy például, hogy milyen festésű vagy burkolatú helyiségben tartózkodunk. Más a hatása egy fehér vagy egy harsány színekkel kifestett vagy burkolt konyhának vagy fürdőszobának.

Merjünk színeset álmodni!

Hirdetések

Igazán érdekes hatásokat érhetünk el például, ha a négy elsődleges színű csempével burkolunk egy teret. Ehhez a Csempehegyeknél kapható színes fali csempe választékot érdemes megnézni. Ha ezeket a meleg (piros, narancs és sárga) és hideg (szürke, kék és zöld) színű fali csempéket vegyesen alkalmazzuk, nagyon mozgalmas és inspiráló érzéseket tudunk előhívni. Sajátos hangulatú lesz tőlük például egy konyhapult mögötti terület. Talán nem fogunk reggelente elbóbiskolni ott gyakran kávézás közben.

A hideg színek hatására a teret a legtöbben nagyobbnak gondolják. Igazán jól ki lehet ezt használni, ha például egy cseppnyi fürdőszoba burkolását tervezzük. A meleg színek esetében ez pont fordítva van, kisebbítenek. De legalább sokkal barátságosabbnak érzékeljük az ilyen típusú helyiségeket.

Játsszunk velük, de vegyük komolyan!

Igazán jó móka a különböző helyiségek burkolatának tervezésekor a színes csempékkel is tenni egy-egy próbát. Nagyon fel tudják dobni a hangulatot. Nem szükséges az egész felületet színekkel borítani, gyakran elegendő lehet csak egy-egy sávot pár harmonizáló vagy akár elütő színű darabbal megbolondítani. Lehet ez a zuhanyfülke háttérszíne vagy a fürdőszoba tükör körül a színes fali csempékből kirakott szegély. Vagy rakhatjuk a színes csempéket a falra sávosan is, de akár valamiféle kígyózó formát is tervezhetünk belőlük. A konyhafalon is elég lehet egy-egy színes csempe egy világosabb felület játékosabbá tételéhez.

Tervezzünk bátran, igazán nagyon élvezetes és inspiráló időtöltés lesz ez.

Top sztorik a rovatból

barber-shop-gb60ac37e9_1280

Te láttál már ilyen látványos barber shopot?

Manapság az ápoltság, a jó kinézet igenis fontos és elengedhetetlen. Ez elmondható az élet szinten minden területére. Legyen szó akár egy üzleti megbeszélésről, tárgyalásról vagy akár mondjuk egy családi születésnapról.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet