A Nemzet Művésze, Cserhalmi György azt mondta, meglepő dolgokat tudna közölni Vidnyánszky Attil színházi rendezőről, a Nemzeti Színház igazgatójáról.

A Pesti Srácok szerint Székely Gábor kommunista

Kritizálta a Pesti Srácok Székely Gábor Kossuth-díjas rendezőt támadó cikkét Cserhalmi György. A lap a múlt héten azt írta, hogy Székely – aki nyílt levélben ment neki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának élére kinevezett Vidnyánszky Attilának – egy máig óriási befolyással bíró kommunista kör tagja, szerintük a rendszerváltás előtt a színházi és filmes világ a kommunista, 1990 után pedig a szélsőliberalizmus és nyílt társadalom ideológiájának terjesztőjévé vált.

A kormánypárti lap Székelyt az MSZMP 1975-ös kongresszusán mondott beszédével támadta meg. A rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként többek között arról beszélt, hogy a jelen kérdéseire választ kereső, világnézetileg elkötelezett színházat kell létrehozni, amelyben szórakoztatnak, és egyben formálják az új szocialista embert.

Cserhalmi Gyorgy Szfe Tuntetes Szinmuveszeti Vidnyanszky Attila
Cserhalmi György Kossuth-Díjas Színész, A Nemzet Művésze / Fotó: Mti

Cserhalmi a Klubrádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: szerinte Székely csak azt a szokásos szöveget mondta a pártkongresszuson, amit abban az időben minden színházigazgató vagy vállalatvezető. A színész feltette a kérdést, hogy a Pesti Srácok vajon milyen mélységig megy el, ha Vidnyánszky Attiláról van szó.

Úgy vélte, hogy ha olyan alaposan megvizsgálnák a Nemzeti Színház igazgatójának múltját, mint tették azt Székely esetében, meglepő tényekre bukkannának.

A színművész ennél többet nem mondott a Kárpátaljáról, az egykori Szovjetunióból származó Vidnyánszky élettörténetéről, de megemlítette a Komszomolt (Össz-szövetségi Lenini Kommunista Ifjúsági Szövetség) mint javasolható kutakodási irányt.

Élvezte Cserhalmi a színművészeti munkát

Cserhalmi szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) zajló oktatásnak csak egy problémája van, hogy a döntéshozók megvonják tőle a támogatásukat, ezért inkább az intézménynek lehetett volna oka megorrolni. Saját oktatói tapasztalatai alapján azt mondta, szó nem volt világnézeti dolgokról, hanem csak kifejezetten, meredeken és fölemelően szakmaiakról.

A Kossuth-díjas színész, Cserhalmi megemlítette, hogy tavaly, amikor a Kaposvári Egyetem színművészeti szakán tanított, az általa vitt osztály budapesti színművészetis osztályokkal dolgozott együtt két hónapig, ami szerinte „baromi jó meló volt”. Minderről aztán boldogan számolt be akkori főnökének, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettesének, Vidnyánszkynak, amire egy nagy hallgatás volt a válasz.

Schilling Árpád: „Itt most eltipornak valamit, ami színház és film és magyar”

„Fontos volt, hogy elhangzottak az olyan szavak, mint a szabadság, az autonómia, a szakma és a haza. Fontos, hogy kimondódott, másokat is ért sérelem, más szakmákat vagy társadalmi csoportokat” – kezdte posztját a rendező. Hozzátette, hogy „fontos felismerni újra és újra, mennyire összetartozunk. Mindannyian, akiket súlyos érdeksérelem ért.

Az SZFE alapítványi működésbe adása, illetve a kormányoldalhoz sorolt, a Nemzeti Színházat nyolc éve igazgató Vidnyánszky újabb kinevezése kapcsán Cserhalmi arról is beszélt, általában hogyan látja a színházi szakma jelen állapotát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Csináltak itt két kicsi szakmát egy nagy helyett, és ezek elkezdenek felszívódni egymás utálatában, ami rettenetes nagy bűn. Egy nagy szakma lehetne erős, és lehet, hogy valakiknek ez szúrt szemet. Megpróbálják ezt a két pici szakmát teljesen leépíteni, de ebben a Vidnyánszky épp úgy le fog épülni, mint mindenki más, akit épp most készül leépíteni[/perfectpullquote]

– mondta a Klubrádiónak Cserhalmi.

A színész szerint azt, hogy mi lesz az egyetemmel és a magyar színházi szakmával, az idő fogja eldönteni. Úgy vélte, lehet, hogy erre rámennek a mostani helyzet bírálói, de szerinte Vidnyánszky is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.