Nézem Színház Cserhalmi György: A színházi szakma teljes leépítése zajlik

Cserhalmi György: A színházi szakma teljes leépítése zajlik

Promóció

A Nemzet Művésze, Cserhalmi György azt mondta, meglepő dolgokat tudna közölni Vidnyánszky Attil színházi rendezőről, a Nemzeti Színház igazgatójáról.

A Pesti Srácok szerint Székely Gábor kommunista

Promóció
- Advertisement -

Kritizálta a Pesti Srácok Székely Gábor Kossuth-díjas rendezőt támadó cikkét Cserhalmi György. A lap a múlt héten azt írta, hogy Székely – aki nyílt levélben ment neki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának élére kinevezett Vidnyánszky Attilának – egy máig óriási befolyással bíró kommunista kör tagja, szerintük a rendszerváltás előtt a színházi és filmes világ a kommunista, 1990 után pedig a szélsőliberalizmus és nyílt társadalom ideológiájának terjesztőjévé vált.

A kormánypárti lap Székelyt az MSZMP 1975-ös kongresszusán mondott beszédével támadta meg. A rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként többek között arról beszélt, hogy a jelen kérdéseire választ kereső, világnézetileg elkötelezett színházat kell létrehozni, amelyben szórakoztatnak, és egyben formálják az új szocialista embert.

Cserhalmi György Kossuth-díjas színész, a Nemzet Művésze / Fotó: MTI

Cserhalmi a Klubrádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: szerinte Székely csak azt a szokásos szöveget mondta a pártkongresszuson, amit abban az időben minden színházigazgató vagy vállalatvezető. A színész feltette a kérdést, hogy a Pesti Srácok vajon milyen mélységig megy el, ha Vidnyánszky Attiláról van szó.

Úgy vélte, hogy ha olyan alaposan megvizsgálnák a Nemzeti Színház igazgatójának múltját, mint tették azt Székely esetében, meglepő tényekre bukkannának.

A színművész ennél többet nem mondott a Kárpátaljáról, az egykori Szovjetunióból származó Vidnyánszky élettörténetéről, de megemlítette a Komszomolt (Össz-szövetségi Lenini Kommunista Ifjúsági Szövetség) mint javasolható kutakodási irányt.

Élvezte Cserhalmi a színművészeti munkát

Cserhalmi szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) zajló oktatásnak csak egy problémája van, hogy a döntéshozók megvonják tőle a támogatásukat, ezért inkább az intézménynek lehetett volna oka megorrolni. Saját oktatói tapasztalatai alapján azt mondta, szó nem volt világnézeti dolgokról, hanem csak kifejezetten, meredeken és fölemelően szakmaiakról.

A Kossuth-díjas színész, Cserhalmi megemlítette, hogy tavaly, amikor a Kaposvári Egyetem színművészeti szakán tanított, az általa vitt osztály budapesti színművészetis osztályokkal dolgozott együtt két hónapig, ami szerinte „baromi jó meló volt”. Minderről aztán boldogan számolt be akkori főnökének, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettesének, Vidnyánszkynak, amire egy nagy hallgatás volt a válasz.

Schilling Árpád: „Itt most eltipornak valamit, ami színház és film és magyar”

„Fontos volt, hogy elhangzottak az olyan szavak, mint a szabadság, az autonómia, a szakma és a haza. Fontos, hogy kimondódott, másokat is ért sérelem, más szakmákat vagy társadalmi csoportokat” – kezdte posztját a rendező. Hozzátette, hogy „fontos felismerni újra és újra, mennyire összetartozunk. Mindannyian, akiket súlyos érdeksérelem ért.

Az SZFE alapítványi működésbe adása, illetve a kormányoldalhoz sorolt, a Nemzeti Színházat nyolc éve igazgató Vidnyánszky újabb kinevezése kapcsán Cserhalmi arról is beszélt, általában hogyan látja a színházi szakma jelen állapotát.

Csináltak itt két kicsi szakmát egy nagy helyett, és ezek elkezdenek felszívódni egymás utálatában, ami rettenetes nagy bűn. Egy nagy szakma lehetne erős, és lehet, hogy valakiknek ez szúrt szemet. Megpróbálják ezt a két pici szakmát teljesen leépíteni, de ebben a Vidnyánszky épp úgy le fog épülni, mint mindenki más, akit épp most készül leépíteni

– mondta a Klubrádiónak Cserhalmi.

A színész szerint azt, hogy mi lesz az egyetemmel és a magyar színházi szakmával, az idő fogja eldönteni. Úgy vélte, lehet, hogy erre rámennek a mostani helyzet bírálói, de szerinte Vidnyánszky is.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3