Új főszerkesztők a Csillagszálló folyóirat élén. A leköszönő főszerkesztő, Pálfi Anna mutatta be a két Földes Anna-díjas újságírót: Biró Marianna, Tóth Richárd.

Több mint 10 évig vezette a lapot Pálfi Anna

Több mint 10 évig Pálfi Anna vezette főszerkesztőként a Csillagszálló folyóirat szerkesztőségét, amely az Iványi Gábor fémjelezte Oltalom Kariratív Egyesület utcalapja. A befolyt bevételből hajléktalan embereken igyekeznek segíteni. 

Csillagszallo Folyoirat Uj Foszerkeszto Biro Marianna Toth Rihcard Palfi Anna Oltalom Egyesulet
Imre Osztogatja A Csillagszálló Folyóirat Lapszámát A Budapesti Deák Téren, 2015-Ben / Fotó: Oltalom Kariratív Egyesület Facebook-Oldala

A lap hivatalos Facebook-oldalán Pálfi Anna megköszönte a folyóirat iránt mutatott érdeklődést. A lap közösségi oldalán Áfra János Gérecz Attila-díjas költő úgy fogalmazott, hogy “nagyon fontos az a szellemiség, amit a Csillagszálló főszerkesztőjeként érvényesítettél, hála a munkádért minden érintett nevében, és külön köszönöm konkrétabban azt is, hogy éveken át rendszeresen helyt adtál a lapban a művészeti esszéimnek!”

Biró Marianna és Tóth Richárd veszi át a feladatokat

A leköszönő főszerkesztő nyilvánosságra hozta, kik veszik át a Csillagszálló folyóirat vezető pozícióját: Biró Marianna újságíró, Tóth Richárd újságíró. 

Biró Marianna több mint egy évtizede kezdte a pályafutását újságíróként, amely számára valódi élethivatás, mint írja, a napjai 80, a gondolatai 90 százalékát ez tölti ki. Dolgozott a Népszavánál, a 168 Óránál, majd pedig az Indexnél, most pedig a nyáron ott felmondott újságírók által alapított Telexnél kezdte meg a munkát, nagy lelkesedéssel. Biró Marianna politikai újságíró, közpolitikai kérdésekkel, igazságüggyel, joggal, törvényalkotással foglalkozik.

De működési elvem az igazság, azt keresem, és más, külső szempontok nem befolyásolnak írás közben

– írta Biró a bemutatkozásában.

Tóth Richárd politológus az elmúlt tíz évben dolgozott a 24.hu felelős szerkesztőjeként és a HVG újságírójaként is. 2020 szeptembere óta az Európai Parlament alkalmazottja, Cseh Katalin momentumos EP-képviselő tanácsadója. Mint írta Tóth Richárd a bemutatkozásában, “a Csillagszálló szerkesztését a szabadidőmben, önkéntes alapon végzem.” 

Nagy kihívás és még nagyobb megtiszteltetés a kulturális utcalap szerkesztése, olyan, ami emlékeztet arra, hogy mindennap hálát adjak a legkisebb dolgokért is

– zárta bemutatkozását Tóth

Érdekesség, hogy a 2019-ben létrehozott Földes Anna-díjat, amelyet az adott év legjobb interjút készítő újságírójának adnak át, mind a ketten elnyerték. Tavaly Tóth Richárd a HVG-ben megjelent, Stumpf Istvánnal készült beszélgetésért kapta az elismerést, 2019-ben pedig Biró Marianna a 168 Órában megjelent – akkor Biró még az Indexnél dolgozott –, David B. Cornsteinnel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetével készített interjúja miatt kapta meg, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) kivonulásának bejelentése után készített 2018-ban.

2006 óta működik a Csillagszálló folyóirat

A Csillagszálló kulturális utcalapot az Oltalom Karitatív Egyesület 2006 óta adja ki. Első száma Göncz Árpád ajánlásával látott napvilágot. Az egyesület célja az volt, hogy a lap létrehozásával egyfelől újszerű módon segítsék a hajléktalanok életét, másfelől a kortárs magyar irodalom ifjú tehetségei és kiválóságai számára kívántak új fórumot teremteni.

Neve az utcai szakzsargonból származik: a csillagszálló lakói mindazok, akik a szabad ég alatt töltik az éjszakát.

A lap Budapesten jelenleg a Dankó utcai Könyvesházban és az Írók Boltjában kapható, de találkozhatnak vele hajléktalan terjesztőnknél a Deák téri aluljáróban, vagy a lapbemutató rendezvényeken.

A folyóirat 361 forintos vételárának a fele a terjesztőt illeti, másik fele pedig a lapkiadás költségeit csökkenti.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet