Csinálj olyat, hogy dicsőség… És mindezt az Akváriumban

És csinálni is fog a 30Y, hiszen november 12-én, az Akváriumban végre új albummal rukkolnak elő a srácok, pontosan a dicsőség nevű koronggal. Ülünk és várunk, de még inkább tombolunk a lemezbemutatón. Várjuk? Várjuk.

Hogyan lehetne meghatározni őket?

A 30Y öt fiúból áll. Kettő testvér, három nem. A 30Y nem szereti kategorizálni, milyen zenét játszik, minthogy nem hisz abban, hogy a zene dobozolható lenne. Illetve két részre talán: jóra és rosszra. A 30Y jó zene. A 30Y nem szereti a telet, mert nincs megfelelő fűtés a próbatermében, csúszósak az utak, és gyakran köd van hajnalban. A 30Y szerint a tél balesetveszélyesebb, mint a többi évszak. A 30Y szeret szánkózni. A 30Y beteg. A 30Y szereti a nyarat, mert a lányok rövid szoknyákban és trikókban járnak. A 30Y mosolyog. A 30Y sokat káromkodik. A 30Y nem vallásos. A 30Y apolitikus. A 30Y érzékeny. A 30Y szereti az egyszerű mondatokat. A 30Y asszociatív. A 30Y szokott olvasni. A 30Y nem ír…

– írják magukól a weboldalukon.

Azóta máshogyan alakult a felállás, hiszen Gradvolt Endre (endi) már kivált a bandából. Sőt, 2000-ben alakult a formáció, és Papa (Sárközy Zoltán – a szerk.) csak 2002-ben csatlakozott hozzájuk. Gradvolt két éve, 2014-ben köszönt el a 30Y-tól, de elmondásuk szerint a jó viszonyt még még maradt.

A 30Y Zenekar Gradvolt Endrével
A 30Y Zenekar Gradvolt Endrével

Útkeresés időszaka

Négy évig próbáltak életben maradni a srácok. 

Már az indulásnál alapelvei közé tartozott, hogy „nincs üzenetesség”. Nevüket egy szombathelyi buszjárat jelzéséről vették kölcsön, egészen prózai okoktól hajtva:

  • számmal kezdődik, így minden alfabetikus felsorolás élére kerül;
  • mindössze három karakter, ezért plakátokon kimondottan jól nagyítható;
  • más nyelveken pontosan úgy írják, mint magyarul
  • nem jelent semmit, ezért bárkit megszólíthat, és bárkinek jelenthet bármit;
  • nem volt más, használható ötletük.

A 30Y első négy éve növekvő intenzitású országos koncertkörutakból állt. Elkészült három demóanyaguk, megnyertek egy pop-rock-jazz tehetségkutató versenyt, bekerültek a nyári fesztiválok programjaiba, év közben pedig rendszeresen olyan együttesek elé mentek el vendégzenekarnak, mint az Anima Sound System, a Quimby, a Heaven Street Seven vagy a Kispál és a Borz. A Mediawave-nek köszönhetően eljutottak Szlovákián belül Révkomáromba, Dunaszerdahelyre, később pedig Pozsonyba. Kísérletet tettek néhány angol nyelvű dal megírására is, melyek Ausztriában, a linzi Pflasterspektakel fesztiválján debütáltak, bár életük ezzel véget is ért – a zenekar a mai napig kizárólag magyar nyelvű számokat ír és ad elő. A Frankofón Heteken megismerkedtek a dán származású gitáros-énekessel, a párizsi Stillico frontemberével, Chris Dahl-lal, akivel később gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki. Néhány felületükön (képregények, borítótervek, plakátok) megjelentek a pécsi újságíró-képregényrajzoló Gróf Balázs munkái.

Ez az időszak mind zenei, mind szövegvilágbeli, mind az arculathoz fűződő értelemében az útkeresésről szólt. Az együttes mögött még nem állt profi stáb és menedzsment, de szakmai kapcsolatrendszere egyre jobban kezdett elmélyülni, és az időközben leadott majdnem százötven fellépésnek köszönhetően elismerésre méltó színpadi rutinra tett szert.

Bogozd ki, és légy meghatározó

A 2006-os, Csészényi térre keresztelt album hoztak meg nekik a nagoybb népszerűséget, pontosabban a Bogozd ki dallal. Olyan trekkeket is találunk a korongon, mint például Pécsi tánctanár, Defender, Pusztítós, Ágyéktól szívig, vagy éppen a Szív-szalutál-szív.

És innentől nem volt megállás… Olyannyira nem, hogy a No. 4 – nevéből sejthető, hogy ez a negyedik – nevű korong a MAHASZ TOP 40album- és válogatáslemez listáján az előkelő 3. helyen végzettt.

Fotó: A 30Y Hivatalos Facebook-Oldala
Fotó: A 30Y Hivatalos Facebook-Oldala

Szentimentális zenekar

És jött egy kisebb szünet, ám 2012-ben kiadták a Szentimentálé lemezük. Új, szentimentálisabb hangvételű – milyen meglepő, ugye? – hangszerelést kölcsönöztek a daloknak a srácok. Ezután jött a már említett szünet, ahol feltöltődni kívántak, hogy 2014-ben újra közöljék:

VISSZATÉRTÜNK.

Közben azért kiadták három EP-t, s azokat összefűzve megjelentettek egy nagylemezt, s azt mutatták be 2014 novemberében.

November, a dicsőség, és a lemezbemutatók hónapja

Érdekes, hogy az előző kiadás is novemberben volt, legalábbus a bemutató. Idén sem lesz másképp, hiszen novemberben a banda az Akváriumban bemutatja új albumát, aminek a neve, dicsőség. Már nyerhettünk bepillantást nyár óta, mire számíthatunk, hiszen négy trekk is fent van a Youtube-csatornájukon. Legfrissebb a hatodik című dalukat :

Fontos megjegyezni, hogy a videóklipek, amelyek készültek hozzájuk, izgalmas minivideók.

A 30Y-ról elmondhatjuk, hogy Magyarország egyik legmeghatározóbb alternatív rock együttese – innen üzenjük Beckéknek, hogy elnézést, hogy most bekategóriázzuk a zenekart. Folyamatosan koncerteznek, az ország legnagyobb fesztiváljainak rezidens bandája, sőt külföldön is megfordulnak.

Iparkodjunk, mert irgalmatlanul fogynak a jegyek a koncertre.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – november 12. – 19:30

Helyszín: Akvárium

Jegyár: 2. 999 HUF

Jegyfoglalás: Az Akvárium helyszínén vagy ITT

Korhatár: 10 éves kor alatt: ingyenesen, felnőtt felügyelettel látogathatóak; 10-18 éves korig: felnőtt kísérettel, jeggyel; 18 év felett: kísérlet nélkül

Fotók: A 30Y hivatalos Facebook-oldala.

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet