Csukás István: “Rögtön tudtam, hogy a fejemben ész van, és nem szilvalekvár”

Csukás István Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima-díjas költő-író, a Nemzet Művésze április 2-án lenne 85 éves.

A zene és a jog után mégis az irodalom győzött

Csukás István a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson született. A II. világháború után – egy zenetanár biztatására, édesapja ellenzése ellenére, de édesanyja közbenjárására – jelentkezett az akkor alakult békéstarhosi zeneiskolába, ahol hegedűművésznek készült.

A zeneiskolai évek alatt kezdett el belekóstolni a költészetbe. Felvételi nélkül felvették volna a Zeneakadémiára, mégis a jogi egyetemre jelentkezett, majd egy idő után átment a bölcsészkarra, de az 1956-os forradalom után végül bölcsésztanulmányait sem fejezte be.

Csukas Istvan Susu A Sarkany Pom Pom Mirr Murr Kemenykalap Es Krumpliorr
Csukás István nappalijában, az általa megteremtett figurák bábjai társaságában / Fotó: Végh László

Egyetemi évei alatt jelentek meg első versei, egy ideig írásaiból, szerkesztésből élt. Később a Fiatal Művészek Klubját vezette, majd dolgozott a Művészeti Alapnál, a Munkaügyi Minisztériumban, a Néphadsereg című lapnál. Első verseskötete 1962-ben jelent meg Elmondani adj erőt! címmel. Korai költészete a nagyvárosba került fiatal értelmiségi nosztalgikus beszámolója a vidéki gyermekkorról, az eltűnőben lévő ifjúságról. A Néphadsereg szerkesztőségében ismerte meg Fülöp János írót, aki a tévé gyerekosztályán dolgozott és átcsábította Csukást a Magyar Televízióhoz. Előbb dramaturg, majd egy akkor indított gyerekhíradó, a Hétmérföldes kamera országjáró munkatársa lett.

Csukás István fejében működött a képzeletmozi

Csukás István irodalom iránti szeretete már nagyon fiatal korában megmutatkozott.

Amikor megismertem a betűket, és elolvastam az első könyvet, más ember lettem. Rögtön tudtam, hogy a fejemben ész van, és nem szilvalekvár. És hogy az eszemet mozgatni is lehet, és azt is el tudtam képzelni, ami a könyvben van. Működött a fejemben a képzeletmozi. Oda tudok utazni, ahol még sohasem jártam, bejárhatom a világot a szobámban ülve

– idézte az MTVA Archívum a költő gondolatait fantáziáról és az olvasás szeretetéről.

Csukás az 1960-as évek közepén Kormos István biztatására a gyermekirodalom felé fordult, verseskötetei mellett sorra jelentek meg mese- és ifjúsági regényei. 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, és egyben szabadfoglalkozású író. 1989-től 1991-ig az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja, 1993-tól a Piros Pont című lap főszerkesztői teendőit látta el.

Süsü, a sárkány kalandjai - 1. évad 1. rész - Süsü, a sárkány

Érdekelne titeket több rész is?Mostantól lehetőség van a támogatásomra:https://www.patreon.com/user?u=32282137

Pályafutása során olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg. A hetvenes évek közepén jelentek meg lebilincselő ifjúsági regényei, a Keménykalap és krumpliorr és a Nyár a szigeten. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is. A nyolcvanas évektől jelentek meg a Pom Pom meséinek egyes darabjai, a nagy ho-ho-ho-horgászról, a legkisebb ugrifülesről szóló történetek, valamint a Süsüről, a félelmetes külsejű, de jó szándékú, barátságos egyfejű sárkányról írott meseregénye.

Csukás István, aki szerint mindig is a gyerekekben volt a varázs és a csoda, ők a jövő, 2020. február 24-én hunyt el.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból