Júniustól közönség előtt folytatódnak a Cziffra100 programjai, 7-én Bősze Ádám tart zenetörténeti előadást, 9-én Borisz Berezovszkij és Balázs János ad zongoraestet.

Cziffra100: A Fesztivál díjait is kiosztják

Liszt Ferenccel a középpontban kezdődik Bősze Ádám hétalkalmas szórakoztató zenetörténeti előadássorozata június 7-én a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Június 9-én Borisz Berezovszkij és Balázs János Liszt és Cziffra életművének egy-egy fontos darabját, parafrázisokat, szólózongora műveket és négykezeseket ad elő a MOM Kulturális Központban.

A hangversenyt a közönség Budapesten már élőben élvezheti, az esten adják át a Cziffra Fesztivál díjait is – közölték a szervezők az MTI-vel. Báresten idézik meg június 10-én Cziffra György azon korszakát, amikor bárokban kényszerült játszani. Táncra nem lesz lehetőség, de az autentikus bárhangulatot a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara garantálja.

Cziffra Gyorgy Zongoramuvesz Cziffra100 2021 Programok

Június 15-én Lajkó Félix és Balázs János ad koncertet a pécsi Kodály Központban, a Klassz.Kamaralépcső sorozatban – június 19-én és 26-án – a Solti György Zeneiskola növendékei mutatkoznak be a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Június 25-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban vetítik a Cziffra Györgyről szóló A Virtuóz című filmet. Havas Miklóssal, a film producerével és forgatókönyvírójával, valamint Kékesi Attilával, a film rendezőjével Menyhárt Éva beszélget.

Hungarian Rhapsody No 6 - Cziffra Georges

Hungarian Rhapsody No 6, Played by Cziffra Georges.Musical Discord: https://discord.gg/RUyWpFhypH

Június 27-én Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera című szabadtéri koncertjére várják a közönséget a szentendrei MűvészetMalomban, június 28-án Tompos Kátya és Balázs János ad közös estet Zalaegerszegen. Páratlan nemzetközi összefogással valósulnak meg a Cziffra100 külföldi eseményei is összesen 15 országban, 36 különböző városban. Pristinában a Chopin Fesztivál meghívására ad szólóestet június 10-én Kovács Gergely zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa. Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Állami Filharmónia felkérésére játssza Balázs János Liszt Esz-dúr zongoraversenyét június 11-én Horváth József vezényletével.

Cziffra György művészi és szellemi öröksége a fókuszban

A Cziffra100 műsorán szerepel továbbá egy ritkán játszott romantikus szerző, Kalinnyikov 1. szimfóniája. A Cziffra György-emlékév február 9-én indult útjára online koncertekkel, júniustól pedig a nyári programsorozatra már a közönséget is várják az ország számos pontján. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója. Az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, nagyobb fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet