Da Vinci gépzenével is kísérletezett?

A Müszi egy felettébb érdekes koncertnek ad otthont a napokban. Nagy Ákos zenész úgy véli, a 20. század legnagyobb vívmánya az elektronikus zene.  

A zene vajon független anyagától, amivel megszólaltatják? A zene vajon nem lehet szép, amikor valami olyan hangkeltő eszközzel, hangszerrel szólaltatják meg, ami tegnap még bútor volt, vagy mindennapi használatra kitalált tárgy? Vajon meglepődnek-e, ha azt mondom, hogy már száz és száz évekkel ezelőtt is kísérletezett gépekkel, gépzenével egy jezsuita szerzetes, illetve hogy képzőművészeti példákat mondjak, Arcimboldo és Leonardo is?

A 20. század zenei világában igazán éles határvonalat a magnetofon zenei eszközként való használata, az elektronikus hangszerek, stúdiók létrejötte
és mindezek által az elektronikus zene megszületése jelentette. Ha kérdik: Mi a 20. századi zene legnagyobb vívmánya? – kapásból rávágom: az elektronikus zene, hiszen általa képesek vagyunk homunculust teremteni. Hiszen általa szinte bármit képesek vagyunk tervszerűen organizálni.

– írja az esemény leírásában Nagy Ákos.

44679 198221597010899 1321600354 N

Nagy évek óta kísérletezik különféle pszichoakusztikai „trükkökkel”, például: különböző tempójú tremolók morfolásával, a binaurális ütem jelenségével, alacsony frekvenciás jelekkel, pulzárok és magnetárok, valamint más az űrből érkező rádiójelek hangjaival, különféle spektrális torzításokkal, tritonusz és oktávparadoxonokkal , glissandoszerű hatásokkal, skálaillúziókkal, Doppler-effektussal. Az akusztikus hangszerek mellett élénken érdeklődik az elektronikus hangszerek, az elektroakusztikus zenék és a hangszintézis különböző fajtái, valamint az ütőhangszerek és az európai tradiciótól eltérő hangszerek pl. sakuhacsi, hicsiriki, sho, bansuri, stb. iránt is, illetve különféle hagyományos hangszereket preparál pl. zongorát, cimbalmot, brácsát, stb..

Zenéje a korai és a második világháború utáni avantgárdból, az amerikai experimentális, a korai pszichedelikus zenékből, számos európai és Európán kívüli népzenéből és természetesen a korábbi korok művészetéből táplálkozik.

A koncertet adó művészek:

Dóra Attila – basszusklarinét, preparált harsona
Kovács Gergely – ütőhangszerek
Siklósi Kristóf – fuvola és ringmodulált fuvola
Nagy Ákos – elektronika

Nagy Ákos már egyszer megfordult a Müszi falain belül, ahol igen nagy érdeklődés övezte. Itt volt az ideje, hogy egy újabb kísérleti utazásra vigyen minket. 

Nagy Ákos az egyik, ha nem a legérdekesebb és a legtehetségesebb fiatal magyar zeneszerző. Sajnálom, hogy nem hallhatom darabjait a Művészetek Palotájában és a Fugában. Sokkal több figyelmet és elismerést érdemelne.

– írja egy kommentelő a YouTube-videó alatt.

Ne juss olyan sorsra, mint a fenti hozzászóló: ne hagyd ki a koncertet!

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. 02. 16. – Csütörtök – 20 óra

Helyszín: Müszi

Jegy: 1. 000 HUF

Fotók: Nagy Ákos Facebook-oldala.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból