Követem Events Da Vinci gépzenével is kísérletezett?

Da Vinci gépzenével is kísérletezett?

Promóció
Promóció
- Advertisement -

A Müszi egy felettébb érdekes koncertnek ad otthont a napokban. Nagy Ákos zenész úgy véli, a 20. század legnagyobb vívmánya az elektronikus zene.  

A zene vajon független anyagától, amivel megszólaltatják? A zene vajon nem lehet szép, amikor valami olyan hangkeltő eszközzel, hangszerrel szólaltatják meg, ami tegnap még bútor volt, vagy mindennapi használatra kitalált tárgy? Vajon meglepődnek-e, ha azt mondom, hogy már száz és száz évekkel ezelőtt is kísérletezett gépekkel, gépzenével egy jezsuita szerzetes, illetve hogy képzőművészeti példákat mondjak, Arcimboldo és Leonardo is?

A 20. század zenei világában igazán éles határvonalat a magnetofon zenei eszközként való használata, az elektronikus hangszerek, stúdiók létrejötte
és mindezek által az elektronikus zene megszületése jelentette. Ha kérdik: Mi a 20. századi zene legnagyobb vívmánya? – kapásból rávágom: az elektronikus zene, hiszen általa képesek vagyunk homunculust teremteni. Hiszen általa szinte bármit képesek vagyunk tervszerűen organizálni.

– írja az esemény leírásában Nagy Ákos.

Nagy évek óta kísérletezik különféle pszichoakusztikai „trükkökkel”, például: különböző tempójú tremolók morfolásával, a binaurális ütem jelenségével, alacsony frekvenciás jelekkel, pulzárok és magnetárok, valamint más az űrből érkező rádiójelek hangjaival, különféle spektrális torzításokkal, tritonusz és oktávparadoxonokkal , glissandoszerű hatásokkal, skálaillúziókkal, Doppler-effektussal. Az akusztikus hangszerek mellett élénken érdeklődik az elektronikus hangszerek, az elektroakusztikus zenék és a hangszintézis különböző fajtái, valamint az ütőhangszerek és az európai tradiciótól eltérő hangszerek pl. sakuhacsi, hicsiriki, sho, bansuri, stb. iránt is, illetve különféle hagyományos hangszereket preparál pl. zongorát, cimbalmot, brácsát, stb..

Zenéje a korai és a második világháború utáni avantgárdból, az amerikai experimentális, a korai pszichedelikus zenékből, számos európai és Európán kívüli népzenéből és természetesen a korábbi korok művészetéből táplálkozik.

A koncertet adó művészek:

Dóra Attila – basszusklarinét, preparált harsona
Kovács Gergely – ütőhangszerek
Siklósi Kristóf – fuvola és ringmodulált fuvola
Nagy Ákos – elektronika

Nagy Ákos már egyszer megfordult a Müszi falain belül, ahol igen nagy érdeklődés övezte. Itt volt az ideje, hogy egy újabb kísérleti utazásra vigyen minket. 

Nagy Ákos az egyik, ha nem a legérdekesebb és a legtehetségesebb fiatal magyar zeneszerző. Sajnálom, hogy nem hallhatom darabjait a Művészetek Palotájában és a Fugában. Sokkal több figyelmet és elismerést érdemelne.

– írja egy kommentelő a YouTube-videó alatt.

Ne juss olyan sorsra, mint a fenti hozzászóló: ne hagyd ki a koncertet!

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. 02. 16. – Csütörtök – 20 óra

Helyszín: Müszi

Jegy: 1. 000 HUF

Fotók: Nagy Ákos Facebook-oldala.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3