Már a Dalai Lama is a klímaváltozásért küzd: „Buddha zöld lenne”

Exkluzív Zoom-interjút adott a Dalai Lama, aki mihamarabbi cselekvésre biztatja a világ vezető hatalmait.

Új könyve is a klímavédelemről szól

Érdekes tendencia rajzolódik ki: mintha két generációnak lenne igazán fontos a Föld megmentése. A legaktívabbak a Greta Thunberg által vezetett alfa generációs aktivisták, és az olyan veterán szakmabeliek, mint David Attenborough, Jane Goodall vagy Jane Fonda. Ez utóbbi csapatot erősíti a Dalai Lama is, aki most arra kéri a világ vezetőit, hogy sürgősen cselekedjenek a klímaválság ellen, különben többmilliárd ember életét veszélyeztetik a bolygó tönkretételével, írja a The Guardian.

dalai lama klimavedelem interju
Dalai Lama / Fotó: ITN

Hogy mennyire foglalkoztatja a 85 éves vallási vezetőt a környezetvédelem, azt az is bizonyítja, hogy legújabb könyve a klímavészhelyzettel foglalkozik. „Buddha biztosan zöld lenne” – jelenti ki az Our Only Home: A Climate Appeal to the World (Egyetlen otthonunk: klímafelhívás a világhoz) című kötetben, amely november 17-én jelenik meg. 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedés hamarosan olyan szintet érhet el, hogy a folyók kiszáradnak. Attól is tart, hogy hazája, Tibet olyanná válhat, mint most Afganisztán. Mindez borzalmas következményekkel járhat, közel egy milliárd ember ivóvíz-ellátása kerülhet veszélybe. 

Dalai Lama's guide to happiness

The beautiful song/soundtrack to this video is Himalaya by Tenzin Choegyal. His website is www.tenzinchoegyal.com This video looks at 'Buddhism and Happiness...

A buddhisták szerint a Nobel-békedíjas, eredeti nevén Lhamo Thondup a földi megtestesítője annak a fényességnek, aki azért születik újjá, hogy együttérzésével minden élőlényt megszabadítson a szenvedéstől. Két éves korában fedezték fel, hogy ő a Dalai Lama reinkarnációja. Manapság, a járvány idején nem utazik, hanem Zoomon keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal Dharamsalából, indiai otthonából, ahol immár 60 éve él száműzetésben.

2011-ben felhagyott a politikai tevékenységével, hogy harcoljon Tibet függetlenségéért Kínával szemben. Mostanában a környezetvédelemre koncentrál. Éppen ezt várná el a világ vezető államaitól és az ENSZ-től is: amit eddig fegyvervásárlásra és háborúzásra költöttek, mostantól fordítsák klímavédelmi célokra. 

„Mindannyian egyek vagyunk”

Saját maga nagy területek fásításával és a húsfogyasztás visszaszorításával kezelné a klímaválságot. Ő maga 1965 óta vegetariánus, de egészségügyi problémái miatt az orvosai azt tanácsolták, hogy kevés húst azért fogyasszon. A tanítás és a részvét gyakorlásával veszi ki a részét a klímavédelmi küzdelemből. 

„Mindenki túl nagy hangsúlyt fordít a saját nemzetére, a saját vallására, a másik vallására. Emiatt alakulnak ki a konfliktusok, és ezért háborúznak egymással az egyes országok. Ezért az egységet kell megtalálnunk, mert mindannyian egyek vagyunk” – mondta szenvedélyesen. 

A Dalai Lama eddig publikusan nem ejtett szót arról, hogyan találják meg az utódját, vagy hogy lesz-e egyáltalán 15. Dalai Lama. Tréfásan annyit mondott, hogy lehet, hogy a Holdon vagy a Marson születik majd újjá. Régebben felvetette, hogy ő lehet az utolsó Dalai Lama, talán azért, nehogy Kína befolyásolhassa a kiválasztási folyamatot, de most már másokra hagyja ezt a döntést.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A világjárvánnyal kapcsolatban egy indiai bölcs tanácsát adta. 

„Ha van rá mód, hogy legyőzzük a járványt, akkor nem kell aggódni. Ha nincs rá mód, akkor meg nincs értelme aggódni” – mondta. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból