Dark academia: öltözz oxfordi könyvtárosnak, de ne légy kirekesztő

A dark academia stílust a 2010-es évektől induló, és a karantén időszak velejárójaként újra szárnyalni kezdő cottagecore, azaz a népi hagyományokhoz visszanyúló, az agyagozást, szövés-fonást, házikenyér sütést, lenvászonból készült ruhadarabokat favorizáló divatirányzat utózöngéjének tekinthetjük.

Önmagát ismétlő, kirekesztő divat

A dark academia divat- és életstílus a sejtelmes tudományosság és a klasszikus európai irodalom műveiből inspirálódik. A régmúltból gyökerező, újrafelkapott trendnek azonban máris a kirekesztés kritikájával kell szembenéznie – írja a The Guardian.

dark academia
A dark academia stílust hirdető mainstream médiaplatformok fehér férfiaktól és nőktől hemzsegnek / Fotó: Adam Lee, Liberty University

A leginkább Z generáció körében népszerű dark academia már több mint 18 millió videót számlál a TikTokon, 100 ezer fölötti poszt szól erről az Instagramon és a Google statisztikái szerint a stílusra fókuszáló keresések mintegy 4,750%-kal ugrottak meg. A trendet meghatározó, leginkább barna és szürke árnyalataival operáló ruhadarabok és kellékek a porosodó oxfordi könyvtárak hangulatát idézik.

No Title

No Description

A hollywoodi jelmeztervezők természetesen felismerték a dark academia 1930-as és 1950-es évek között dívó, brit egyetemek uniformisaira hajazó bájának rejtett értékeit.

All-Electric Cadillac LYRIQ | ScissorHandsFree | Full Version

Timothée Chalamet stars as Edgar, the son of Edward Scissorhands, and Winona Ryder reprises her role as Kim Boggs. Watch as the all-electric Cadillac LYRIQ h...

Az A tehetséges Mr. Ripley kosztüm designjától kezdve a Cadillac nemrégiben megjelent reklámjában, az Ollókezű Edward fiát alakító Timothée Chalamet és Winona Ryder főszereplésével készült kisfilmben is felbukkannak az irányzatra jellemző ruhadarabok.

Középosztálybeli, vékony cisz nők = dark academia

Dr. Sarah Burton, a Cambridge-i Egyetem kreatív írás professzora szerint a dark academia kirekesztő jellege abból fakad, hogy a stílust meghatározó divattrendek kialakulásakor, az 1950-es évek tájékán, a tudásszomj kielégítése jellemzően egy szűk társadalmi réteg gazdasági- és kulturális kiváltságának számított Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Az 1960-as évekig a továbbtanulás szinte kizárólag a fehérek kiváltsága volt. A brit kultúrát szimbolizáló egyetemi és főiskolai egyenruhák ennélfogva a konzervativizmus és nacionalizmus karakterjegyeit hordozzák magukon.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Fontos tehát, hogy kellő kritikai szemlélettel vizsgáljuk az elsőre pozitívnak ható, könyvekkel pózoló kamasz generáció visszafogottnak tűnő szettjeit, hogy az irányzat ne fulladjon a társadalmi struktúrák hibás berögződésének és az uralkodó osztály fogalmának újjáéledéséhez. Az európai irodalom remekeiből inspirálódó, a tudásszomj kifejeződését alaptételéül használó divattrend manapság az egyik legellentmondásosabb stílus, hiszen elemeiben a hagyományőrzés, és haladószelleműséggel való szembenállás megtestesítője.

Burton rávilágít, hogy a stílusirányzatot promotáló TikTok, Instagram és Pinterest felhasználók többségében fehér, vékony testalkatú, középosztálybeli cisz nők profilját takarják.

A jellemzően fehér férfiak által írt, fölényeskedő tudást rejtő könyvekkel a háttérben készült “hogyan öltözz könyvtárosnak” és “így sminkeld magad tudóskisasszonynak” videók nem többek puszta performansznál és nehéz meghatározni, hordoznak-e magukban bármiféle többletértéket. Az inkluzivitás beemelésével és a divat fellángolást asszertív diskurzussal felruházva azonban rengeteg lehetőség rejlik a sötét tónusú szövetek alatt, amihez a tervezők és kosztüm designerek tudatos közreműködésére lenne szükség.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból