A dark academia stílust a 2010-es évektől induló, és a karantén időszak velejárójaként újra szárnyalni kezdő cottagecore, azaz a népi hagyományokhoz visszanyúló, az agyagozást, szövés-fonást, házikenyér sütést, lenvászonból készült ruhadarabokat favorizáló divatirányzat utózöngéjének tekinthetjük.

Önmagát ismétlő, kirekesztő divat

A dark academia divat- és életstílus a sejtelmes tudományosság és a klasszikus európai irodalom műveiből inspirálódik. A régmúltból gyökerező, újrafelkapott trendnek azonban máris a kirekesztés kritikájával kell szembenéznie – írja a The Guardian.

Dark Academia
A Dark Academia Stílust Hirdető Mainstream Médiaplatformok Fehér Férfiaktól És Nőktől Hemzsegnek / Fotó: Adam Lee, Liberty University

A leginkább Z generáció körében népszerű dark academia már több mint 18 millió videót számlál a TikTokon, 100 ezer fölötti poszt szól erről az Instagramon és a Google statisztikái szerint a stílusra fókuszáló keresések mintegy 4,750%-kal ugrottak meg. A trendet meghatározó, leginkább barna és szürke árnyalataival operáló ruhadarabok és kellékek a porosodó oxfordi könyvtárak hangulatát idézik.

No Title

No Description

A hollywoodi jelmeztervezők természetesen felismerték a dark academia 1930-as és 1950-es évek között dívó, brit egyetemek uniformisaira hajazó bájának rejtett értékeit.

All-Electric Cadillac LYRIQ | ScissorHandsFree | Full Version

Timothée Chalamet stars as Edgar, the son of Edward Scissorhands, and Winona Ryder reprises her role as Kim Boggs. Watch as the all-electric Cadillac LYRIQ h...

Az A tehetséges Mr. Ripley kosztüm designjától kezdve a Cadillac nemrégiben megjelent reklámjában, az Ollókezű Edward fiát alakító Timothée Chalamet és Winona Ryder főszereplésével készült kisfilmben is felbukkannak az irányzatra jellemző ruhadarabok.

Középosztálybeli, vékony cisz nők = dark academia

Dr. Sarah Burton, a Cambridge-i Egyetem kreatív írás professzora szerint a dark academia kirekesztő jellege abból fakad, hogy a stílust meghatározó divattrendek kialakulásakor, az 1950-es évek tájékán, a tudásszomj kielégítése jellemzően egy szűk társadalmi réteg gazdasági- és kulturális kiváltságának számított Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Az 1960-as évekig a továbbtanulás szinte kizárólag a fehérek kiváltsága volt. A brit kultúrát szimbolizáló egyetemi és főiskolai egyenruhák ennélfogva a konzervativizmus és nacionalizmus karakterjegyeit hordozzák magukon.

Kapcsolódó cikk

Fontos tehát, hogy kellő kritikai szemlélettel vizsgáljuk az elsőre pozitívnak ható, könyvekkel pózoló kamasz generáció visszafogottnak tűnő szettjeit, hogy az irányzat ne fulladjon a társadalmi struktúrák hibás berögződésének és az uralkodó osztály fogalmának újjáéledéséhez. Az európai irodalom remekeiből inspirálódó, a tudásszomj kifejeződését alaptételéül használó divattrend manapság az egyik legellentmondásosabb stílus, hiszen elemeiben a hagyományőrzés, és haladószelleműséggel való szembenállás megtestesítője.

Burton rávilágít, hogy a stílusirányzatot promotáló TikTok, Instagram és Pinterest felhasználók többségében fehér, vékony testalkatú, középosztálybeli cisz nők profilját takarják.

A jellemzően fehér férfiak által írt, fölényeskedő tudást rejtő könyvekkel a háttérben készült “hogyan öltözz könyvtárosnak” és “így sminkeld magad tudóskisasszonynak” videók nem többek puszta performansznál és nehéz meghatározni, hordoznak-e magukban bármiféle többletértéket. Az inkluzivitás beemelésével és a divat fellángolást asszertív diskurzussal felruházva azonban rengeteg lehetőség rejlik a sötét tónusú szövetek alatt, amihez a tervezők és kosztüm designerek tudatos közreműködésére lenne szükség.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet