Egy életen át tartó kaland, titokzatosság és nem kevés hajlakk, talán így lehetne legegyszerűbben leírni David Bowie-t. Ennél azonban sokkal több volt ő. Cikkünkben összegyűjtöttünk 9 érdekes információt az énekesről.

Say my name, say my name?

David Bowie Neve
David Bowie Már Karrierje Elején Kétszer Is Megváltoztatta A Nevét / Fotó: Getty Images

Bowie már karrierje elején eldöntötte, hogy megváltoztatja a nevét, így lett született David Robert Jones-ból Tom Jones 1965-ben. Ezzel megelőzte, hogy a későbbiekben esetlegesen összekeverjék a Monkees énekesével, Davy Jones-szal. Nem sokkal később egy Tom Jones nevű énekes is berobbant a köztudatba az It’s Not Unusual című számával, így újabb váltásra került sor. Így született a David Bowie név. Azonban az előadó egész életében Bow-ee-nek betűzte azt, míg Jim Bowie – akiről a kést is elnevezték – Boo-ey-nak ejtette saját nevét. Az énekes csak akkor realizálta, hogy mindenki rosszul emlegeti, amikor Skóciába látogatott. 

Legcsinosabb brit 

David Bowie Divat
A Legcsinosabb Britnek Szavazták Meg David Bowie-T / Fotó: Getty Images

A hajlakk mellett nem lehetett figyelmen kívül hagyni egyedi és változatos öltözködési stílusát, ami nem egyszer meg-megújult karrierje során. Ennek volt köszönhető, hogy a Metal Gear Solid videójáték széria legfőbb karaktereinek stílusán is végigzongorázott, magára öltve azok jellegzetes darabjait. 

David Bowie Stardustjáról szóló filmjében nem lesznek Bowie-számok

Bowie fia, Duncan Jones a twitteren osztotta meg a hírt, a Marc Maront és Johnny Flynnt szerepeltető film egyetlen szám használatára sem kapott engedélyt. Sőt, egyetlen életrajzi film sem kapott jogokat. Azzal folytatta, nem tudja, meghiúsul-e a film. De bármi is lesz, a közönségen áll, megnézne-e egy David Bowie-filmet a zenéi és a család támogatása nélkül.

Egy 2013-ban történt szavazáson a britek őt választották a brit történelem legcsinosabb férfijának. A szavazók szerint az énekes a királyi család tagjait és Beau Brummel-t, az öltöny “feltalálóját” is könnyű szerrel lepipálta. 

Űrbeli zene 

Chris Hadfield Ur Bowie
David Bowie Dalát Az Űrben Is Leforgatták / Fotó: Chris Hadfield

David Bowie az első és jelenleg egyetlen előadó, akinek a dalát egy videóklip keretén belül feldolgozták az űrben. Chris Hadfield űrhajós ugyanis szó szerint a csillagok között készítette el a Space Oddity új verzióját.

Space Oddity

NEW YOUTUBE SERIES (Rare Earth): https://www.youtube.com/playlist?list=PLPfak9ofGSn9sWgKrHrXrxQXXxwhCblaT Rest in peace, Starman. A revised version of David …

Bowie imádta a feldolgozást, a legmegindítóbb és leggyönyörűbb dalnak nevezte, amit valaha hallott. A YouTube azonban letiltotta a platformjáról az elkészült videót, mert Hadfield nem rendelkezett a szerzői jogokkal. Bowie kiadója azonban elsimította az ügyet mondván, a szerzői jogvédelem legfeljebb a Földön érvényes, a sztratoszférában már kevésbé. 

Rühellte a Nirvana-feldolgozást

David Bowie Nirvana
David Bowie Számát A Nirvana Is Feldolgozta / Fotó: Getty Images

Ha már feldolgozásokról van szó, nem lehet elmenni a tény mellett miszerint a Nirvana is feldolgozta Bowie The Man Who Sold the World számát. Az énekes teljesen magán kívül volt, hogy az ikonikus amerikai zenekar ismeri a nevét, és még a dalát is előadják. Miután a Nirvana frontembere, Kurt Cobain elhunyt mély együttérzését kifejezve elárulta, soha nem tudta megérteni, miért pont az ő dallamait választotta a zenekar. 

Nirvana – The Man Who Sold The World (MTV Unplugged)

REMASTERED IN HD! Taken from the 25th Anniversary Editions of Nirvana – MTV Unplugged in New York Order Now: https://Nirvana.lnk.to/Unplugged25 Listen to mor…

Ugyan Bowie megtisztelve érezte magát a Nirvana lépése miatt, volt ennek hátulütője is. A The Man Who Sold the World számot sokan a zenekar szerzeményeként könyvelték el, nem pedig Bowie számaként. Ez pedig igencsak idegesítette őt. Ezt tudtára is adták az egyik amerikai koncertjén. Az egyik rajongónak sikerült a közelébe férkőznie, aki nem volt rest kifejezni büszkeségét, amiért a fellépésen feldolgozott egy Nirvana-dalt. Bowie reakciója viszont heves volt, aki azt mondta, egyszerűen gúnyolódnak velük, majd elküldte őket a francba.

Könyörögtek érte 

David Bowie Tesla
David Bowie A The Prestige Filmben / Fotó: Részlet A Filmből

David Bowie azonban nemcsak a hangokat uralta, de a képernyőn is osztatlan sikert aratott. A Christopher Nolan rendezte The Prestige-ben is feltűnt mint Nikola Tesla, azonban a felkérése nem ment egyszerűen. A rendező elmondása szerint soha senki mást nem tudott elképzelni a szerepben, csak Bowie-t, ám ő visszautasította a felkérést. Nolan nem fogadta el a nemleges választ, így New York-ba utazott és addig könyörgött neki, még végül az előadó belement, hogy a filmjét egy isteni arccal áldja meg. 

Ennyit a zsonglőrködésről 

David Bowie Labirintus
David Bowie Mint Koboldkirály A Fantasztikus Labirintus C. Filmben / Fotó: Részlet A Filmből

Bowie egyik legikonikusabb filmbeli szereplése a Fantasztikus labirintus volt, ahol mint Koboldkirály volt látható a vásznon. Az egyik jelenetben addig soha nem látott képességét mutatta be: üveggolyókkal “zsonglőrködött”. A rajongók odáig voltak mindezért, hiszen olyan újabb képességét csillogtatta meg, amiről korábban soha nem beszélt vagy bizonyított. 

Labyrinth – David Bowie Crystal Ball Juggle

David Bowie can juggle this crystal ball like nobody’s business. Michael Moschen is actually the one juggling the ball, I know.

Az igazság azonban az, hogy Bowie nem véletlenül “titkolta” el labdagurítgató képességét tekintve, hogy soha nem is volt neki. A jelenetben egy Michael Moschen nevű zsonglőr végezte el helyette a feladatot. Bebújt a Koboldkirály mögé, kesztyűs kezét átbújtatta a köpenyen, így teljesen úgy tűnt, valóban a rock legenda bűvészkedik.

A Broadway-t is uralta 

David Bowie Elefantember
David Bowie Mint Az Elefántember / Fotó: Részlet A Darabból

Kínzóan androgüni megjelenés, görög istenes arccsontok, lélekbe hatoló pillantás, na és sokoldalú tehetség. Mi több kell egy broadway-i szerepléshez? David Bowie nemcsak a filmvásznon és a videóklippek sokaságában tűnt fel, de mint Joseph Merrick, vagy ismertebb elnevezéseként az elefántember szerepében is a színpadon. A kritikák az Elefántemberben való szereplését tekintik a nagy pillanatnak, amikor Bowie örökre beírta magát a köztudatba mint Az Igazi Reneszánsz ember, ugyanis épp olyan jól esett neki pelenkában szónokolni (mert a broadway-i színdarabban mindössze ennyi alkotta jelmezét), mint ezrek előtt pengetni a gitárját. Bowie-nak nem volt elég, hogy nemzetközileg széles körökben ismert szex szimbólum, rock sztár, musical énekes, szuper géniusz, még ennél is többet akart. 

Legendás szemek

David Bowie Szemei
David Bowie Legendás Szemei Egy Kamaszkori Veszekedésnek Köszönhetők / Fotó: Getty Images

David Bowie felemás színű szemei már ikonikussá váltak a mögötte rejtőző legendát azonban kevesen ismerik. Bowie 15 éves korában egy lány miatt összeverekedett az egyik kedves barátjával, aki akkora ütést mért a fejére, hogy megsérültek azok a szemizmai, amik a pupilla tágulásáért felelősek. Így nem felemás színű szemekről van szó, egyszerűen csak Bowie egyik pupillája nem reagál a fényre, a nagy pupilla miatt tűnik az sötétnek. 

Bowie egy alkalommal azonban majdnem meg is vakult, amikor egy Oslo-ban adott koncertje közben egy 30 éves nő nyalókát hajított a bal szemébe. A cukorka pálcikája becsúszott az énekes szemhéja alá, a fájdalomtól összegörnyedt. A koncertet megszakították, egy segítője szedte ki a szeméből a nyalókát, majd orvosi ellátásban részesült. Szerencsére a balesetnek nem lett rosszabb kimenetele. 

Paprika egy életért

David Bowie Drog
David Bowie Majdnem Belehalt Sajátos Diétájába / Képünk Illusztráció

Bowie Station to station egyik legismertebb albuma 1976-ban debütált. Az énekes rengeteg időt töltött a felvételekkel és az azokat követő munkafolyamatokkal, segítő eszközül pedig a kokaint választotta mindehhez. 

Két új David Bowie-lemez megjelenése várható 2020-ban

Idén két David Bowie-lemezre számíthatnak a rajongók. Először jön egy digitális EP, korábban kiadatlan változatban hallható számokkal, amelyről hétről-hétre fogják majd adagolni a dalokat. Az Is It Any Wonder? című EP-ről január 8-án már meg is jelent az első szám David Bowie 73. születésnapja alkalmából. A másik egy koncertlemez lesz áprilisban.

Ennek hatására a lemez elkészülése alatt pszichózis közeli állapotba került. Antik egyiptomi tárgyakkal vette körbe magát és folyton boszorkányokról magyarázott, akik el akarják lopni az ondóját. De nemcsak ezek voltak a kizárólagos tünetei a túlzott drogfogyasztásnak, írja a Toptenz. Az énekesnek teljesen elment az étvágya, kizárólag paprikát volt hajlandó fogyasztani meleg tejjel. A sajátos diéta halálközeli állapotba sodorta Bowie-t, 45 kilót fogyott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.