Az idei Oscar-díjátadó egyik legnagyobb dobása a Mank című film, amelyet tíz kategóriában jelöltek. David Fincher rendező és Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontemberének együttműködése ezennel felsorakozott a legnagyobb rendező-filmzeneszerző párosok mellé. Közös interjúban vallottak kollaborációjukról.

A Fincher-Reznor páros újabb remekműve, a Mank

A jelenkor egyik legnagyobb amerikai filmes szakembere, a Harcosok klubja rendezője, David Fincher legújabb filmje, a Mank tíz Oscar-jelöléssel – köztük a legjobb film és rendező kategória – várja az április 25-i díjkiosztó gálát, írja a The Guardian

Ennél több jelölést idén egyetlen mozi sem gyűjtött be. Tavaly egy másik Netflix-produkció, Az ír is ugyanennyi jelölésig jutott, mégsem tudott egyet sem díjra váltani.

David Fincher Trent Reznor Mank
David Fincher És Trent Reznor / Fotó: Pr &Amp; John Crawford

A film Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman) életét és a legendás, 1941-ben bemutatott Aranypolgár című film elkészítése körül forog. A film Oscar-díjas forgatókönyvét Mank írta, Orson Welles pedig a produkció „mindenese” volt. Érdekes, hogy éppen forgatókönyv-kategóriában nem kapott jelölést az alkotás, viszont a két zeneszerző, Trent Reznor és Atticus Ross, a Nine Inch Nails tagjai felettébb elégedettek lehetnek: őket nem csupán a Mank zenéjéért, hanem a Lelki ismeretekért is jelölték.

2010 óta  ez már a negyedik film, amelyben a páros együtt dolgozott Fincherrel. 2010-ben A közösségi háló zenéjéért már elnyerték a Filmakadémia elismerését, aztán következett A tetovált lány, majd végül Fincher legutolsó nagyjátékfilmje, a Holtodiglan

Egyszer már nekifogtak

Mank egyben Fincher legrégebbi filmjének is tekinthető: apja, Jack 1990-ben írta meg a forgatókönyvet. 1997-ben már egyszer nekifogtak, hogy leforgassák, de valamiért nem sikerült. Le is mondtak róla, hogy valaha elkészül.

MANK | Official Trailer | Netflix

MANK. In Select Theaters November and on Netflix on December 4.Starring Academy Award Winner Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Arliss Howard, Tom P...

Fincher nem rendelkezett semmiféle előzetes elképzeléssel a film zenéjét illetően. 

„Azt kértem Trenttől és Atticustól, hogy segítsenek, mert fogalmam sincs, milyen legyen. Olyan lehettem, mint Bernard Herrmann (aki Hitchcockkal is dolgozott és az Aranypolgár zenéjét is ő komponálta – a szerk.), bármire rábeszélhettek volna” – emlékezett vissza a rendező. Ez még mindig talán jobb megoldás lehetett, mint amikor David Lynch az Útvesztőben rendezője egy pókhálót rajzolt Reznor számára, hogy ilyen zenét szeretne hallani a jelenet alatt. 

Elég hamar szóba került a korhű hangszerelés, hiszen Fincher is fekete-fehérben gondolkodott. Így a zenei palettára is a ’40-es évek big-band, dzsessz és nagyzenekari hangzása jellemző. 

David Fincher mellett szabad kezet kap a zeneszerző

Reznor és Fincher találkozása 1995-re datálódik, amikor a Hetedik thrillerben a Closer című Nine Inch Nails szám remixjét használta fel a rendező.

A közösségi háló fő témája, a Hand Covers Bruise című szám lágy zongoraszólamának és reszelős, monoton szintetizátor hangjainak kánonja többet mond Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) személyiségéről, mint bármi más a filmben. Ez a hangzásvilág tökéletesen megszemélyesíti őt. A zenének sokkal többről kell szólnia a filmben, mint egy rendezői elképzelés alátámasztása. Trent és Atticus segítségével beleláthatunk egy idegen ember operációs rendszerébe. Szerintem butaság, ha azért szerződtetsz valakit, aki egy egészen új látásmódot tud hozzáadni a filmedhez, hogy aztán azt mondod neki, hogy „amikor az ajtó bezáródik, akkor jöjjön itt valami lépcsőről lejövős zene

– vallott első közös filmjük alapján arról, hogy milyen kiemelt szerepet szán műveiben a zenének és a szerzőtársaknak. 

Reznor éppen nemrég nyilatkozott arról, hogy a Madarak a dobozban című Netflix-produkció kapcsán milyen rosszemlékű tapasztalatot szerzett Ross-szal. 

„Néhány filmes megbeszélésen elgondolkodom, hogy itt tényleg csak én olvastam el a forgatókönyvet? Senki sem veszi észre, ha valami nem illik a képbe? Amikor azt látom, hogy másokat mennyire nem érdekel, olyankor nagyon mérges tudok lenni. Ez Daviddel nem fordulhat elő” – mondta Reznor. Hozzátette, ugyanakkor mindenki irigyelte, hogy Fincher teljesen szabad kezet ad nekik, és a producerek sem szólnak bele, nincs próbavetítés, amelyen a közönség szavazhat, hanem mellette szabadon lehet alkotni.  

Fincher és Reznor reméli, hogy együttműködésük a jövőben is folytatódik, ugyanakkor a Mank egy korszak lezárását jelenti a rendező számára. Most, hogy 30 évvel a forgatókönyv megírása után elkészült a mű, Fincher úgy érzi, mintha fél méternyi polc szabadult volna fel a tárolójában. Mintha néhány Oscar-díj éppen elférne ott.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet