Defekt általában akkor következik be, ha az autó gumijával valamilyen éles tárgyra hajtunk, ami kiszakítja azt. Nem kizárólag ettől következhet be egyébként defekt, hiszen akár a túlfújt gumi miatt is megtörténhet ez a nem várt esemény.

A megfelelő nyomásra mindig érdemes ügyelni éppen ezért, és attól sem negatív, sem pozitív irányba nem érdemes eltérni. Az optimálisnál alacsonyabb guminyomásnál ráadásul többet is fogyaszt az autó. Ha túl nagy a nyomás, akkor pedig könnyen defekt lehet a dolog vége, legyen az akár jó minőségű nyári vagy téli gumi.

Ha a defekt vezetés közben következik be

Rendkívül bosszantó, ha reggel, amikor indulnánk, azt tapasztaljuk, hogy egyik, másik, esetleg mindegyik kerék leeresztett. Ez azonban legfeljebb ahhoz vezet, hogy elkésünk onnan, ahova indultunk, balesethez nem.

Ha azonban menet közben kapunk defektet, az rendkívül veszélyes. Különösen, ha autóúton vagy autópályán, nagy tempónál történik mindez. Amennyiben ez történne, akkor paradox módon érdemes kissé növelni a jármű sebességét, mielőtt leállítanánk. Így stabilan az úton tarthatjuk a járművet, és meg tudunk majd állni biztonságosan.

Nagyon fontos, hogy defektes gumiabronccsal semmiképpen se próbáljunk meg tovább közlekedni. Ilyenkor ugyanis a jármű irányítása rendkívül nehézzé válik, sokkal nehezebb lesz irányt váltani. Ráadásul tartós tovahaladás esetén károk keletkezhetnek a felniben és akár az autó más részeiben is.

Ezekre kell ügyelni, ha gumicserére kerül sor

Fontos tudnivaló, hogy az újonnan felkerülő gumiabroncsnak mind a szerkezetét, mind a típusát tekintve illeszkednie kell a másik három gumihoz. Amennyiben négykerék-meghajtású autóról van szó, és nem frissen felszerelt gumikon futott, akkor a defektes gumin kívül a többit is célszerű cserélni. Így meg lehet előzni a csúszásgátló rendszer meghibásodását.

Amennyiben defekttűrő abroncsok voltak a gépkocsin, akkor normál változatú autógumira gond nélkül le lehet váltani. Fordítva azonban nem feltétlenül működik a dolog. A defekttűrő gumikat ugyanis csak speciális, pántperemmel rendelkező felnikre lehet felszerelni. Ezenkívül a defekttűrő gumiknak a súlya is más, mint a normál nyári vagy téli gumiknak.

A kerékcsere menete

Ha eddig eljutottál, akkor minden bizonnyal rászántad magad, hogy nem kérsz segítséget, magad fogod elvégezni a kerékcserét. Fontos, hogy amennyiben nem rendelkezel kellő rutinnal, inkább többször is olvasd el ezt a részt, és tarts be minden lépést.

Először húzd be a kéziféket és tedd sebességbe a kocsit! Így megakadályozhatod, hogy elguruljon kerékcsere közben. Ezt követően lazíts a felnin lévő csavarokon, majd emel,ővel emeld meg az autót. Ezt követően csavard ki teljesen a defektes keréken lévő csavarokat és távolítsd el azt!

Ha mindezzel megvagy, a helyére illesztheted a pótkereket, majd igazítsd bele a csavarokat. Miután az autót visszaengedted a talajra, rögzítsd a csavarokat!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.