Bájos kis zokniállatokkal a gyermeki daccal szemben

Deliága Éva évtizedes pszichológusi praxisa tapasztalatai alapján állította össze azt a módszercsokrot, amelyet már több száz család tesztelt és igazolt vissza. A dackorszakon is túlnyúló, óvodás- és kisiskoláskorban megnyilvánuló akaratosság szelíd feloldására szolgáló eszköztár kialakításánál figyelembe vette, hogy az eltérő személyiségű szülőknél és gyermekeiknél szituációtól függően más-más megoldás működhet.

ContextUs: Mikor kezdtél el a pszichológia iránt érdeklődni és vált vonzóvá számodra ez az irány?

A gimnáziumi éveim alatt, 1995-1999 között alkalmam nyílt pszichológiát tanulni a nemzetközi érettségi program keretei között, így 16 éves koromtól kezdve, már rendszeresen az életem részévé vált a pszichológia, először mint tantárgy. Korábban is humán érdeklődésű voltam, így ez a fakultáció minden volt számomra, egyfajta ötvözete mindannak, ami addig is érdekelt. Azzal a különbséggel, hogy a tárgy egyetemi továbbvitelével vonzónak láttam azt a kimenetelt, hogy konkrét szakmát szerezhetek, szemben azzal, ha pl. az irodalom irányába mentem volna tovább, és bölcsészként végeztem volna.

ContextUs: Mikor vált egyértelművé a gyermeki lélek mélyebb megismerésének igénye?

Valahogy automatikusan fordultam a gyermeklélektan irányába, már 16 évesen is gyermekterápiákról szóló esettanulmányokat olvasgattam a legszívesebben. Akkor még, magamat is közel érezve a gyermekkoromhoz, talán érdekelt, foglalkoztatott, hogy hogyan működik egy család, milyen motivációk rejlenek egy-egy viselkedés mögött, és, hogy hogyan alakul ki a személyiség.

Fotó Berecz Valter
Deliága Éva Gyermekpszichológus / Fotó: Berecz Valter

ContextUs: Az első megjelent szakmai- és mesekönyvet szerzőtársaddal, Lovász Hajnalka pedagógussal közösen írtátok. Milyen indíttatásból választottátok a mesekönyvet mint műfajt?

Szándékunk szerint külön műfajt teremtettünk első könyvünkkel, a kreatív-segítő mesék műfaját. Különleges párosításnak számít mind a mai napig pedig az ötletet eredetileg 2010-ben találta ki Hajnalka –, hogy felnőtteknek szánt, ám tömör, közérthetően megfogalmazott pszichológiai tartalmat ötvözzünk érzelmi kommunikációt, és problémamegoldást fejlesztő mesékkel.

ContextUs: Mit kezdjünk az akaratossággal? Pszichológiai útmutató + dacszelídítő mesék címmel jelent meg a könyv. A kisgyermekeknél fellépő indulatkezelési lehetőségeket, az akaratosság feloldását és még sok minden mást mutat meg a szülő számára. Mit emelnél ki legjobban?

Az empatikus kommunikáció fontosságát emelném ki, és azt a 8 módszerből álló eszköztárat, mellyel a szülő gazdagíthatja hisztikezelési repertoárját. A könyvben a dacoskodást megelőző tippeket is találhat a szülő.

Borító2
Deliága Éva-Lovász Hajnalka: Mit Kezdjünk Az Akaratossággal?

ContextUs: A szülőknek vagy a gyerekeknek szántátok a könyvet?

Mind a kettőjüknek! A szülőknek szánt pszichológiai tartalom pontokba szedett, világosan megfogalmazott, tömör.

Elképzelésünk szerint a strandon vagy a metrón is lehet lapozgatni, hiszen első olvasásra is jól megragadható a lényege és nem hosszú.

A meséket tapasztalataink szerint újra és újra szokták kérni a gyerekek, és a szülők is bármikor felfrissíthetik pszichológiai tudásukat a könyv elejére lapozva. A műfaj újdonsága éppen abban rejlik, hogy kettő az egyben!

ContextUs: A szelíd mesei köntösbe bújtatott írások mit jelentenek a gyerekek számára? Szeretik ezeket a történeteket? Érkeztek már erről visszajelzések?

Igen, szerencsére sok visszajelzést kapunk. Az „oroszlános könyv”, így emlegetik a gyerekek, nagyon megszerették a bájos kis zoknilényeket.

A gyerekek számára Hajnalka olyan meséket írt, melynek tanulságát saját maguk vonhatják le, nem szájbarágósak, nem oktató jellegűek.

Állatokról szóló, kalandos, izgalmas történetek, melyeket végig hallgatva, észrevétlenül fejlődik a gyerekek empátiája és problémamegoldó képessége.

ContextUs: Mit fejlesztenek a történetek leginkább? Gondolok itt a pici gyerekek kommunikációs készségére, érzelmeik könnyebb kifejezésére, valamint a szülők személyiségére, szemléletmódjára.

A szülői szemléletmódban bekövetkező változás valóban nagyon fontos. Szerettem volna, ha a szülő nem érezné magát tehetetlennek többé, hiszen eszközöket kap a kezébe, melyek segítségével gyermeke akaratos megnyilvánulásait jobban tudja kezelni majd.

Smartease
Mit Kezdjünk Az Akaratossággal? / Fotó: Smartease

A történetek alapeleme az empátia, a kis zokniállatok mindig segítik egymást, igyekeznek megérteni a másik szempontját, és kompromisszumos megoldást találni olyan mindennapi élethelyzetekre, amik gyakran megjelennek egy kisgyerek életében is. Például nem akar felöltözni és elindulni otthonról, meg akar venni valamit a boltban, nem akar hazamenni a játszótérről. A gyerekek azonosulni tudnak a szereplők érzésvilágával és megoldási mintát kapnak jellemző élethelyzetekre.

ContextUs: A könyvön érződik a szeretetteli, gyermekközpontú megközelítés, a szülő-gyermek kapcsolat javítására irányuló törekvés. Mi a tapasztalat szülőként, nehéz a mai világban a gyermeki dacszelídítés?

Piszok nehéz! A szülőtanácsadások gyakori témája a dackorszak, ami sokszor öt éves kor utánig is elhúzódik. Előbb-utóbb minden szülő belefut ebbe az életkori sajátosságba, így jól teszi, ha idejekorán felvértezi magát.

ContextUs: Van már jövőbeni terv a következő könyv megírására?

A reményeinket is túlszárnyalja az érdeklődés, ami nagyon boldoggá tesz minket Hajnalkával, hiszen eredetileg is az volt a célunk, hogy minél több érintett szülőhöz és kisgyerekhez eljusson a könyv.

Úgy tűnik, hogy a gyerekek nagyon szeretik Várkonyi Marcsi illusztrátor kedves kis figuráit, szinte megelevenednek a lapokon a zokni figurancsok. Felmerült a folytatás ötlete, de ez még a jövő zenéje.

Az biztos azonban, hogy vannak még olyan pszichológiai témakörök, például a gyermeki agresszió, testvérféltékenység, a vélt vagy valós kudarc elviselésének nehézségei vagy a félelmek, szorongás. amelyek hasonlóan problematikusak tudnak lenni, és amiben jól jönne egy kis segítség a szülőknek.

ContextUs: Az érdeklődő szülők személyesen milyen programokon, fórumokon találhatnak meg Téged?

Ajánlom a szakmai Facebook-oldalamat, ahol értesülhetnek az aktuális eseményekről, előadásokról. A honlapomon pedig szülői tanácsadásra jelentkezhetnek be.

CV

Deliága Éva gyermekpszichológus 2004, okleveles pszichológus diplomája megszerzése óta foglalkozik gyermekekkel és családjaikkal. Szakmai munkája során dolgozott hátrányos helyzetű, deviáns kamaszokkal, nehéz élethelyzetben lévő családok kiskorú gyermekeivel. Több mint 9 évig dolgozott óvodában. Számtalan alkalommal működött együtt családsegítő, pedagógus, gyermekpszichiáter, neurológus, logopédus, fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus kollégákkal. Szemlélete családközpontú, a szülőkkel folytatott hatékony együttműködés a kulcsa a gyermek pszichés egészségének helyreállításához. 2009 óta magánrendelés keretei között fogadj pácienseket. Lovász Hajnalkával karöltve a Mit kezdjünk az akaratossággal című könyv szerzője.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból