A demencia memóriaromlást okoz
A demenciát valóban olyan betegségek okozzák, amelyek idősebb korban gyakoribbak, de ez nem jelenti azt, hogy minden idős ember demenciában szenved. Még igen magas életkorban is lehet teljesen friss a gondolkodása a szépkorúaknak. A demencia elleni harcban az életmódorvoslásnak kulcsfontosságú szerep jut. A LifestylePro Academy képzései szakemberek számára lehetővé teszik, hogy a végzettek többféle élethelyzetben segíthessék a hozzájuk fordulókat.
A demencia diagnózisához a memóriaromláson túl minimum egy tünet jelenléte szükséges a következőkből: beszédzavar, az absztrakt gondolkodás károsodása, az ítélőképesség károsodása, személyiségváltozás, zavartság, csökkent koncentrációs képesség.
2050-re a demenciában szenvedők száma elérheti a 131,5 milliót
Megdöbbentőek az előrejelzések és a következmények is, hiszen pillanatnyilag még nincs olyan hatékony módszer, ami a demencia előrehaladását megállítaná vagy legalább lassítaná. Ezért a kutatók kiemelt figyelmet fordítanak azon módosítható kockázati tényezők felismerésére, amelyek mérsékelhetik a demencia kialakulásának veszélyét. Egyik ilyen tényező a táplálkozás, mert a megfelelő étrend csökkentheti a demencia kialakulási kockázatát.
Így kerültek a fókuszba a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, amelyek széles körben egészséges élelmiszerként vannak nyilvántartva. Magas rost-, ásványianyag-, vitamin-, antioxidáns- és fitokemikália-tartalmuk miatt bizonyítékok tucatja utal arra, hogy nagyobb mértékű fogyasztásuk összefügg több betegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
Ilyenek az elhízás, a szív-érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a diszlipidémia, bizonyos ráktípusok.
Demencia és a gabonák fogyasztása
A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása és a demencia és Alzheimer-kór kialakulása közti összefüggést vizsgálták Wang és munkatársai tanulmányukban. A vizsgálatba 2958 személyt vontak be. Az adatokat körülbelül 4 évente gyűjtötték, majd az ötödik ciklusban végezték el a táplálkozási gyakorisági kérdőívet.
Az átlagosan 12,6 éves követési idő alatt 322 demenciás esetet regisztráltak, amelyek közül mintegy 247 volt Alzheimer-kór okozta demencia. Azoknál, akik a vizsgálat alatt a legmagasabb mennyiségű teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztották, alacsonyabb volt a demencia kialakulási kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebb mennyiséget fogyasztották.
Az elvégzett vizsgálatok alapján a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék gyakori fogyasztása csökkentheti a demencia és az Alzheimer-kór okozta demencia kialakulásának kockázatát. Célszerű minél többet fogyasztani belőle!