A demencia egy gyűjtőfogalom, olyan tüneteket foglal magába, amelyek hátterében eltérő betegségek állhatnak. Sokan a demenciát az öregedés természetes velejárójának tekintik, pedig ez nem fedi a valóságot.

A demencia memóriaromlást okoz

A demenciát valóban olyan betegségek okozzák, amelyek idősebb korban gyakoribbak, de ez nem jelenti azt, hogy minden idős ember demenciában szenved. Még igen magas életkorban is lehet teljesen friss a gondolkodása a szépkorúaknak. A demencia elleni harcban az életmódorvoslásnak kulcsfontosságú szerep jut. A LifestylePro Academy képzései szakemberek számára lehetővé teszik, hogy a végzettek többféle élethelyzetben segíthessék a hozzájuk fordulókat.

A demencia diagnózisához a memóriaromláson túl minimum egy tünet jelenléte szükséges a következőkből: beszédzavar, az absztrakt gondolkodás károsodása, az ítélőképesség károsodása, személyiségváltozás, zavartság, csökkent koncentrációs képesség.

2050-re a demenciában szenvedők száma elérheti a 131,5 milliót

Megdöbbentőek az előrejelzések és a következmények is, hiszen pillanatnyilag még nincs olyan hatékony módszer, ami a demencia előrehaladását megállítaná vagy legalább lassítaná. Ezért a kutatók kiemelt figyelmet fordítanak azon módosítható kockázati tényezők felismerésére, amelyek mérsékelhetik a demencia kialakulásának veszélyét. Egyik ilyen tényező a táplálkozás, mert a megfelelő étrend csökkentheti a demencia kialakulási kockázatát.

Így kerültek a fókuszba a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, amelyek széles körben egészséges élelmiszerként vannak nyilvántartva. Magas rost-, ásványianyag-, vitamin-, antioxidáns- és fitokemikália-tartalmuk miatt bizonyítékok tucatja utal arra, hogy nagyobb mértékű fogyasztásuk összefügg több betegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Ilyenek az elhízás, a szív-érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a diszlipidémia, bizonyos ráktípusok.

Demencia és a gabonák fogyasztása

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása és a demencia és Alzheimer-kór kialakulása közti összefüggést vizsgálták Wang és munkatársai tanulmányukban. A vizsgálatba 2958 személyt vontak be. Az adatokat körülbelül 4 évente gyűjtötték, majd az ötödik ciklusban végezték el a táplálkozási gyakorisági kérdőívet.

Az átlagosan 12,6 éves követési idő alatt 322 demenciás esetet regisztráltak, amelyek közül mintegy 247 volt Alzheimer-kór okozta demencia. Azoknál, akik a vizsgálat alatt a legmagasabb mennyiségű teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztották, alacsonyabb volt a demencia kialakulási kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebb mennyiséget fogyasztották.

Az elvégzett vizsgálatok alapján a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék gyakori fogyasztása csökkentheti a demencia és az Alzheimer-kór okozta demencia kialakulásának kockázatát. Célszerű minél többet fogyasztani belőle!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.