Demeter Szilárd a magyar széppróza napja, azaz Jókai Mór születésnapja apropóján adott interjút. A Petőfi Irodalom Múzeum főigazgatója úgy vélte, levált a magyar valóságról a prózairodalom.

Demeter Szilárd szerint a magyar széppróza nem halott

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója ezúttal nem nácizott a Origón, még csak nem is a Karc FM-en, de interjút adott a Kossuth Rádiónak. Demeter a csütörtök reggeli műsorban elmondta a magyar széppróza napja alkalmából, bár a kultúrafogyasztási szokások átalakultak, a magyar széppróza nem halott, tovább fog élni.

Demeter Szilard Petofi Irodalmi Muzeum
Demeter Szilárd, A Petőfi Irodalmi Múzeum (Pim) Főigazgatója

Hozzáfűzte: a történetmesélés több ezer éves emberi igény, ami nem fog eltűnni.

Márai és Szabó Magda azért jó, mert alázattal írtak

A mai magyar prózairodalom levált a magyar valóságról, az írók sokszor egymásnak, a szakmának írnak, nem az olvasóknak Demeter Szilárd szerint. A PIM célja viszont visszavinni az írót az olvasókhoz – hangsúlyozta a főigazgató. 

Kapcsolódó cikk

Az interjúban azt is elmondta, hogy az igazán jó magyar irodalom az, ami egyaránt működik Beregszászon, Szabadkán, Csíkszeredában és Budapesten is.

Márai Sándort és Szabó Magdát azért lehet jól eladni a világban, mint mondta Demeter, mert alázattal, kifejezetten az olvasóknak írtak.

A PIM arra használja fel a pandémiás időszakot, hogy felkészüljön a 2022-2023-as Petőfi-centenáriumra – tette hozzá a főigazgató.

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik meg minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet