Pirula vagy pszichoterápia: A kémiai egyensúlyhiány veszélyei a depresszióra nézve 

A Harvard McLean Kórházban végzett tanulmány szerint a kémiai egyensúlyhiány rontja a páciensek betegségeinek, többek között a depressziónak a kimenetelét. Noha a pszichoterápia nagyrészt elhagyta a DSM kategóriákat, Joseph E. Davis professzor azt írja, hogy a terület továbbra is az agyalapú diagnosztikai rendszerre próbálja alapozni megállapításait. A mentális egészség kémiai egyensúllyal való magyarázata sokkal inkább a gyógyszergyártók számára hasznos, mintsem a betegek érdekeit szolgálja.

A nyugtatókkal kezdődött

A farmakológiai forradalom a nyugtatókkal kezdődött. A piacon a Miltown volt az első rést átütő gyógyszervállalat, ami a bőrproblémáktól elkezdve, a gyomorpanaszokon át, a mentális működés akadozásaira, szorongásra és a depresszióra is hatóanyagot kínált. Termékük elérhető és megfizethető volt, ennek folytán pedig 1970-re az amerikaiak 15%-a fogyasztott rendszeresen nyugtatót. Két évvel később már 104 millió receptet írtak fel a Miltown idegcsillapítóra. A Kefauver-Harris módosításokat követően, melynek fejében a gyógyszervállalatoknak konkrét betegségekre kellett tablettát létrehozniuk, már nem voltak képesek felvenni a konkurensekkel a piaci versenyt. 

Depresszio
/ Képünk Illusztráció

A vérmintákban is felismerhető cukorbetegségtől vagy ráktól eltérően a depresszió úgymond szubjektív megítélésnek örvend. A gyakran használt kémiai marker, a szerotonin korrelál a zavaró mentális problémákkal. Évekkel a Miltown befellegzése után az a nézet terjedt el, miszerint a depresszió mögött a kémiai egyensúlyhiány állhat. A Journal of Affective Disorder által közzétett új tanulmány szerint a klinikai idegtudomány nyelve átalakítja a pszichoterápia szókincsét. Ennek folytán a páciensek gyógyulási esélyei jelentős romlásnak indulhatnak. 

Egyre népszerűbb feltevések a pszichoterápia területén

A McLean Kórházban, a Harvard Orvostudományi Iskola legnagyobb pszichiátriai intézetében található csapat a mentális betegségek leírására használt neurobiológiai és genetikai kifejezések hatását vette górcső alá.

Befolyásolja-e az alkalmazott nyelv a kezelési protokollokat és a betegek elvárásait? Tanulmányuk szerint a válasz igen.

A McLean-csapat 279 beteget vizsgált meg, akiket akut depresszióval kezeltek. Mint megjegyezték, a pszichológiai szorongás okai az évezredek folyamán radikálisan megváltoztak: humorális egyensúlyhiány az ókori világban, szellemi birtoklás középkorban, kora gyermekkori tapasztalatok Freud idején, a múlt század második felében rosszul alkalmazkodó gondolkodási minták. Miközben a csoport megállapította, hogy a pszichoszociális magyarázatok továbbra is népszerűek, a biogenetikus feltevések (például a kémiai egyensúlyhiány elmélete) egyre hangsúlyosabbá válnak.

A Google megmondja, ugye?

A betegek az öndiagnózisuktól vezérelve magabiztosan érkeznek az orvosi rendelőkbe. Úgy vélik, hogy a tabletta a legjobb kezelési módszer, főleg azért, mert láttak egy hirdetést vagy a barátjuknak már bevált az a bizonyos hatóanyag. Az orvosok túl gyakran hagyják figyelmen kívül a szorongás lehetséges fizikai tüneteit.

Londonban plakátokon olvashatjuk depresszióban szenvedő és öngyilkossági kísérlet-túlélő férfiak üzeneteit

A Mother London a Samaritans öngyilkosság megelőző szervezet Igazi emberek, igazi történetek projektjét karolta fel. A szervezet arra bíztatja a nehézségekkel küszködő férfiakat, hogy kérjenek segítséget a honlapjukon vagy ingyenesen hívható segélyvonalukon keresztül. A Samaritans felmérésében kimutatta, Angliában, Skóciában és Wales-ben a 20 és 59 év közötti férfiak 41 százaléka inkább megtartja magának a problémáit, minthogy segítséget kérjen.

A pszichoterápia vitathatatlanul a leghatékonyabb eszköz ennek kezelésére, ám igencsak idő- és munkaigényes. A tanácsadáshoz empatikus és elfogult fülre van szükség, amely a beteget a szorongás leküzdésére buzdítja.

A módszer akadályaival szemben egy pirulával lerendezni a dolgot sokkal egyszerűbbnek tűnik. 

A McClean-csapat szerint a tanulmányuk azt mutatja, hogy azok a vizsgált alanyok, akik depressziójukat a kémiai egyensúly-hiánnyal vagy genetikai rendellenességgel magyarázták, hosszabb ideig tapasztalták a mentális betegség tüneteit és nehezebben kezelték negatív érzelmeiket is. Egy másik kutatás szerint pedig ezek az emberek a szomorú zene hallgatásától képesek magukat jobban érezni, felvidulni. A McClean-csapat azt is alátámasztotta, hogy az emberek többet várnak a tablettáktól, mintsem a pszichoterápiától. Ez az orvosok, a média és a reklámügynökségek fogásaival is magyarázható, melyek szerint a szomatikus tünetek könnyedén enyhítők az általuk kínált pirulák segítségével. Arról már pedig korábban is írtunk, hogy elképzelhető, a ketamin lehet az új megoldás a depressziós tünetekre.

Deliága Éva: “A szorongás nem pusztán rossz dolog, amitől meg kell szabadulni”

Több mint 15 éve praktizálok gyermekpszichológusként. Könyveimben igyekeztem összefoglalni mindazt a gyakorlatias tudást, melyre úgy gondolom, hogy a legtöbb szülőnek szüksége lehet a gyermeknevelés során. A fiatalokra jellemző dac természetes életkori sajátosság, ami azonban gyakran elhúzódik, és még 6-9 éves korban is nehézséget jelenthet. Igen, tartom.


Annak ellenére, hogy a legtöbb farmakológiai beavatkozás kevés hatékonyságot mutat, annak addiktív tulajdonságait figyelmen kívül hagyva, az orvosok sokszor éveken keresztül írják fel pácienseiknek a pirulákat. Ha ugyanis a kémia a probléma, akkor az emberek a kémiai megoldásokhoz fognak fordulni, írja a Big Think.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból