A design tapéták exkluzív megjelenése minden helyiséget érdekessé, izgalmassá tud tenni. Érdemes tudatosan választani ilyen tapétát, amely kihangsúlyozza a bútorok stílusát, uralja az enteriőrt. De mit kell tudni a design tapétákról? Miben különlegesek, és milyen mintát érdemes választanunk?

Mik azok a design tapéták?

A design tapéták mind mintájukban, mind anyagukban exkluzív és különleges tapéták. Sokszor designerek vagy művészek alkotásai. Általában igazodnak az aktuális lakberendezési irányzatokhoz, azonban azt sajátos, izgalmas, művészi módon teszik. Aki igazán különleges enteriőrt szeretne megtervezni, annak érdemes körülnéznie a design tapéták között. A legtöbb lakberendezési stílushoz lehet találni ilyen tapétákat, melyekre a különböző művészettörténeti, kultúrtörténeti korszakok, hangulatok is inspiráló hatással vannak, ezért visszatükröződnek bennünk azok hatásai is. Ez pedig még izgalmasabbá teszi a tapéták megjelenését.

Milyen anyagból készülnek?

Míg régebben a tapéták bőrből vagy textilből készültek, addig a tapéta tömeges elterjedésének hátterében a papírra épülő technikai újítások álltak, ezért a tapéták már jellemzően papírból készülnek.
Napjainkban kuriózumnak számít a különböző izgalmas anyagok megjelenése a tapétákon. A designer tapéták alkotói pedig előszeretettel használnak más anyagokat is, általában több anyag kombinálásával készülnek ezek a művészi kivitelek. Ilyen lehet a történelmi múlttal már rendelkező bőr, de az üveg, sőt, a kristályok, kisebb kövecskék is megjelenhetnek egy-egy tapétán. A selyem a luxushatás miatt szokott jelen lenni a prémium helyre szánt tapétákon, de a bambusz és a nád is nagyon elterjedt alapanyag a legújabb, természetközeli trendek miatt.

Hova érdemes design tapétát választani?

A válasz az, hogy tulajdonképpen bármelyik helyiségbe. Hiszen egy előszobába, nappaliba vagy dolgozószobába ugyanúgy kerülhetnek design tapéták, mint egy ügyvédi irodába, szépségszalonba vagy hotelbe.

Ha a stílus miatt aggódunk, akkor megnyugodhatunk, mert szinte minden divatos lakberendezési stílushoz találunk megfelelő design tapétát. Az üvegszálas barokk indák a neobarokk és a glamour stílusú helyiségekbe, a természetes hatású, letisztult vagy épp geometrikus mintájú tapéták a skandináv stílusú otthonokba illenek a leginkább. De találhatunk izgalmas szecesszió vagy épp art deco által inspirált luxustapétákat, melyeket művészien elegáns helyiségekben érdemes használnunk.
Napjainkban divatos a retró stílus. Egy ilyen étterembe, kávézóba vagy akár trendi és izgalmas városi lakásba bátran választhatunk retró stílusú tapétát.
Nagyon divatosnak számít az utóbbi években a mélyzöld buja dzsungelminta, arany kiegészítőkkel és bársonykanapéval kombinálva. Egy ilyen helyiségbe illő tapétát nagy, zöld levelekkel, trópusi hangulattal mindenképp a designer darabok közül válasszunk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

close-up-smile-woman-brush-teeth-great-health-dental-care-concept-isolated-white-background-asian1

Hogyan válasszunk fogkefét?

Manapság már számos fogkefe típus és márka áll rendelkezésünkre az üzeletek polcain, amelyek közül kiválasztani a megfelelőt nem lesz a legegyszerűbb feladat.

elefantszerszam.hu - 2023 november - LinkMarketing - 6

Vajon milyen feladatokhoz való a hőlégfúvó?

Ha rákattintottál erre a cikkre, alighanem te is gondolkodtál már azon, hogy miért lehet hasznos ez a szerszám, illetve valamilyen munkához éppen fontolgatod a gép megvásárlását, de nem jutsz dűlőre abban a kérdésben, hogy megéri-e neked megvenni, vagy akkor tennéd bölcsebben, ha kölcsönkérsz vagy bérelsz egyet.

httpsbogreguru.hu - 2023 november - Cikk3

Meglepetés egyedi bögrével

A bögrék nagyon hasznos eszköznek minősülnek. Egyértelmű funkciójuk italunk tárolása és elfogyasztásának megkönnyítése.

tacsis zsák1

A megfelelő hálózsákvastagság kiválasztása

A rutinos kismamák és anyukák tisztában vannak vele, hogy a hálózsák a babák és kisgyerekek számára afféle “must have” darab, vagyis elengedhetetlen, hogy legyen belőle otthon legalább egy-két darab.

markus-spiske_prexn5cqai-unsplash

Autónyitás kulcs nélkül

Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb autózár problémákat, és azt, hogyan lehet a leghatékonyabban és stresszmentesen megoldani a gondot.

bestmarkt.hu - 2023 november - LinkMarketing - 3

Fényfüzérek és dekorációs fények a hangulatos ünnepekre

Igaz, hogy lassan közelednek az ünnepek, de egy hangulatos dekorfénnyel nem csupán a karácsonyt, hanem magát a lakberendezést, a mindennapjainkat is fel tudjuk dobni, meg tudjuk újítani, mindig attól függően, hogy milyen színt szeretnénk behozni a lakásunkba és mely területeket szeretnénk bevilágítani.

https-__www.homelux.hu_ - 2023 november - Cikk3

Az elektromos fűtőtest előnyei

A tél beköszöntével ismét a fűtésre irányul a figyelmünk: mindenki próbálja a lehető leggazdaságosabban megoldani, hogy meleg legyen a lakásban.

https-__ohsports.hu_ - 2023 október - Cikk2

Sportfogadással kapcsolatos kilátások

Folyamatosan olyan szelvényfotókba futsz bele az interneten, amelyek azt bizonyítják, hogy pár száz forintból százezreket is lehet nyerni, vagy csodastratégiákkal bombáznak, amelyeknek a segítségével ugyan még senki nem nyert, de azért tutira működik?

httpsfilterabc.hu - 2023 október - Cikk1

Mi is az a motoros villaolaj?

A motorok szerelmesein kívül aligha sokan hallották ezt a három szót így egymás után. Nézzünk is utána pontosan hogyan is kell ezt az egészet elképzelni!