Design tapéták: mit érdemes tudni róluk?

A design tapéták exkluzív megjelenése minden helyiséget érdekessé, izgalmassá tud tenni. Érdemes tudatosan választani ilyen tapétát, amely kihangsúlyozza a bútorok stílusát, uralja az enteriőrt. De mit kell tudni a design tapétákról? Miben különlegesek, és milyen mintát érdemes választanunk?

Mik azok a design tapéták?

A design tapéták mind mintájukban, mind anyagukban exkluzív és különleges tapéták. Sokszor designerek vagy művészek alkotásai. Általában igazodnak az aktuális lakberendezési irányzatokhoz, azonban azt sajátos, izgalmas, művészi módon teszik. Aki igazán különleges enteriőrt szeretne megtervezni, annak érdemes körülnéznie a design tapéták között. A legtöbb lakberendezési stílushoz lehet találni ilyen tapétákat, melyekre a különböző művészettörténeti, kultúrtörténeti korszakok, hangulatok is inspiráló hatással vannak, ezért visszatükröződnek bennünk azok hatásai is. Ez pedig még izgalmasabbá teszi a tapéták megjelenését.

Milyen anyagból készülnek?

Míg régebben a tapéták bőrből vagy textilből készültek, addig a tapéta tömeges elterjedésének hátterében a papírra épülő technikai újítások álltak, ezért a tapéták már jellemzően papírból készülnek.
Napjainkban kuriózumnak számít a különböző izgalmas anyagok megjelenése a tapétákon. A designer tapéták alkotói pedig előszeretettel használnak más anyagokat is, általában több anyag kombinálásával készülnek ezek a művészi kivitelek. Ilyen lehet a történelmi múlttal már rendelkező bőr, de az üveg, sőt, a kristályok, kisebb kövecskék is megjelenhetnek egy-egy tapétán. A selyem a luxushatás miatt szokott jelen lenni a prémium helyre szánt tapétákon, de a bambusz és a nád is nagyon elterjedt alapanyag a legújabb, természetközeli trendek miatt.

Hova érdemes design tapétát választani?

A válasz az, hogy tulajdonképpen bármelyik helyiségbe. Hiszen egy előszobába, nappaliba vagy dolgozószobába ugyanúgy kerülhetnek design tapéták, mint egy ügyvédi irodába, szépségszalonba vagy hotelbe.

Ha a stílus miatt aggódunk, akkor megnyugodhatunk, mert szinte minden divatos lakberendezési stílushoz találunk megfelelő design tapétát. Az üvegszálas barokk indák a neobarokk és a glamour stílusú helyiségekbe, a természetes hatású, letisztult vagy épp geometrikus mintájú tapéták a skandináv stílusú otthonokba illenek a leginkább. De találhatunk izgalmas szecesszió vagy épp art deco által inspirált luxustapétákat, melyeket művészien elegáns helyiségekben érdemes használnunk.
Napjainkban divatos a retró stílus. Egy ilyen étterembe, kávézóba vagy akár trendi és izgalmas városi lakásba bátran választhatunk retró stílusú tapétát.
Nagyon divatosnak számít az utóbbi években a mélyzöld buja dzsungelminta, arany kiegészítőkkel és bársonykanapéval kombinálva. Egy ilyen helyiségbe illő tapétát nagy, zöld levelekkel, trópusi hangulattal mindenképp a designer darabok közül válasszunk.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból