Ha detonációzár, deflagrációzár vagy lángzár szükséges, akkor érdemes az FNC Italia termékeit keresni. Ahogy a nevéből is már ki lehetett találni, egy olaszországi gyár, ami közel 100 éves szakmai múlttal rendelkezik zárak területén. Sok cég a gyártást már nem az anyaországban végzi, hanem kiszervezi valamelyik másik országba, földrészre, ahol olcsóbban juthat munkaerőhöz. Ez az FNC Italiára nem igaz, a gyártást kizárólag Olaszországban, méghozzá Milánó mellett végzi.

Detonációzárak, deflagrációzárak

A deflagrációzárat akkor lehet alkalmazni, ha a delfagrációzár és a tűz keletkezésének lehetséges helye között a cső nem hosszabb, mint a belső átmérőjének az ötvenszerese.

Ennek hátterében az áll, hogy a cső hosszával arányosan emelkedik a keletkező láng sebessége.
Monojet Langzarak Detonaciozarak Deflagarciozarak
/ Fotó: MonoJet Ipartechnika
Egy bizonyos érték alatt (L<50D) a láng terjedésének a sebessége eléri a szubszonikus, azaz a hangsebesség alatti sebességet. Ilyen esetekben pedig nincs szükség bonyolultabb zárakra, elegendő az egyszerűbb kialakítású deflagrációzár is.

Detonációzár

Akkor szükséges detonációzárat alkalmazni, ha a deflagrációzár nem elegendő, azaz a zűr és a tűz keletkezésének lehetséges helye között a cső hossza nagyobb, mint a cső belsőátmérőjének az ötvenszerese. Ha az említett hely között a cső hossza meghaladja az átmérő ötvenszeresét, akkor a láng terjedésének a sebessége eléri a szuperszonikus, azaz a hangsebességet.

Tehát röviden, ha L<50D, akkor a robbanás szubszonikus sebességű és deflagrációzárra van szükség, ha L>50D, akkor a robbanás szuperszónikus sebességű és detonációzárra van szükség. Az átmérő mérete nagyon fontos, ugyanis a deflagrációzár ára alacsonyabb, mint a detonációzáré, de nem szabad ár alapján választani, hanem csakis átmérő által meghatározott paraméterek alapján.

Amennyiben deflagrációzárra vagy detonációzárra lenne szüksége, akkor érdemes benéznie a Monojet armatúrái közé.

A lángzárak

A lángzár valójában nem más, mint hajlított és egyenletes rétegekből álló hőcserélő, ami az energia elvételével, megszüntetésével kiküszöböli, megszünteti a tüzet. Lángzárak esetében az első és legfontosabb szempont nem más, mint hogy a gáz melyik robbanási csoportba tartozik. Négyféle gázcsoportot lehet megkülönböztetni az európai standard szerint: a hidrogén gázokét, az etilén-oxid, butadién gázokét, az etilén, etilén-éter gázokét, valamint a metán, az alkán, az alkoholok, az aceton, a benzol gázokét.

A lángzárak lehetnek csővégi záróak, azaz egyirányúak, illetve csővezetékbe építhetőek, azaz kétirányúak.

Lángázrak esetében a koncentrikus számít standardnek, viszont előfordulhatnak egyéb kivitelek is, például az excentrikus, aminek az alkalmazása akkor indokolt, ha van esély a kondenzációra. Fontos azonban, hogy ezt a kivitelt csak horizontálisan lehet beépíteni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk