Elbocsátották a Detroiti Kortárs Művészeti Múzeum igazgatóját a mérgező munkakörnyezetről szóló vádak miatt

A Detroiti Kortárs Művészeti Múzeumban vizsgálat indult annak érdekében, hogy felmérjék az intézményben tapasztalható munkakörnyezetet. A vádak szerint Elysia Borowy-Reeder igazgató nem teremtette meg az ott dolgozók számára a rasszizmusmentes légkört. 

Vizsgálat előzte meg az elbocsátást

A Detroiti Kortárs Művészeti Múzeum (MOCAD) bejelentette, hogy megszünteti kapcsolatát ügyvezető igazgatójával, Elysia Borowy-Reederrel. A The Art Newspaper értesülése szerint az ellene indított vizsgálat alátámasztotta a korábbi vádakat, miszerint nem biztosítja a rasszizmusmentes munkahelyi környezetet és az egészséges, sokszínűséget támogató légkört. 

detroit muzeum igazgato
Elysia Borowy-Reeder, a MOCAD egykori igazgatója / Fotó: MOCAD

Mindezt egy nyílt levél előzte meg, amelyet 70 alkalmazott írt alá. Állításaik szerint Borowy-Reeder “mérgező környezetet teremtett, amelynek okán nagy szakadékot vont maga után a jelenlegi és az egykori munkavállalók között, továbbá feláldozta a MOCAD jó hírnevét is”. A levél végül egy független vizsgálathoz vezetett, ami közelebbről is górcső alá vette a vádakat és az esetleges bizonyítékokat. 

Elkerülhetetlen megoldás

Az alkalmazottak által írt nyílt levél szerint “korábbi panaszaikat nem hallgatták meg, ignorálták azokat, valamint több munkatársukat megfélemlítették”. A levélben foglaltakban kitértek Elysia Borowy-Reeder igazgató szélsőséges viselkedésére, ami sokuk számára traumát és mentális nehézségeket okozott, amiből van, aki mai napig nem lábalt ki. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a neves, érdekes kiállítások és programszervezés ellenére Borowy-Reeder mérgező munkahelyi légkört teremtett. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A kezdetektől fogva próbáljuk a sokféleséget, az igazságosságot és az elfogadást az intézmény életébe vonni. Világos azonban, hogy több, jobb és gyorsabb törekvésekre van szükségünk   [/perfectpullquote]

– mondta Elyse Foltyn, a múzeum igazgatóságának elnöke, aki szerint Borowy-Reeder elbocsátása fájdalmas, de mindenképpen szükségszerű. Az ügyvezető igazgató elvesztése ellenére a múzeum munkatársai együttműködnek, hogy megfelelően elvégezzék Borowy-Reeder feladatait. A MOCAD nyilatkozata szerint a kollégák aktívan szeretnének részt venni az újjáépítési folyamatban. 

A nők tényleg sokkal kegyetlenebbek egymással, mint a férfiak? – Munkahelyi zaklatás nők között – Vélemény

A probléma azonban ettől még él és burjánzik. Rengeteg helyzetben megfigyelhető, hogy a nők gonoszkodnak egymással. Gondoljunk csak arra, hogy a kismamák milyen kíméletlenül meg tudják kérdőjelezni a másik gyermeknevelési elveit, szülői kompetenciáját! Amerikában élő, kétgyermekes barátnőm mondja, hogy az utóbbi időben az anyák a Facebook-csoportokban nem ritkán így indítják a posztokat: „Jó lenne, ha mi, anyukák nem piszkálnánk egymást.”

A Detroitban történt ügy párhuzamba állítható a Vígszínház igazgatójának, Eszenyi Enikőnek a lemondásával és pályázatának visszamondásával, ami végül színészi tevékenységeinek felfüggesztéséhez is vezetett. Helyét végül Rudolf Péter vette ét. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból