Digitális archívum őrzi meg a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó street artokat

A minnesotai St. Thomas Egyetem kutatói, szorosan a történelmi események nyomában, digitális platformon örökítik meg a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó street art műveket.

Az utcáról a digitális könyvtárba

2020 eddig már bőven bizonyította, hogy példátlan évet élünk. A világ a szemünk láttára szédítő ütemben változik. Miközben csak kapkodjuk a fejünket, még lekövetni sem egyszerű a folyamatokat, nemhogy összegyűjteni, rendszerezni és folyamatosan frissíteni az állandóan mozgásban lévő események leképeződéseit. Beszámoltunk mi is a BLM mozgalom mentén egyre sokasodó antirasszista tematikájú graffitikről, és a nagyvárosok vezetésének irányításával készült gigantikus Black Lives Matter feliratokról.

BLM street art projekt 1
George Floydra és Breonna Taylorra emlékező alkotás Louisville-ben / Fotó: Urban Art Mapping Project Instagram

A minnesotai St. Thomas Egyetem kutatási projektje arra vállalkozott, hogy korunk legfontosabb történéseit megörökítő utcaművészeti alkotásokat gyűjtsék össze, írja a My Modern Met. Létrehozták a George Floyd halálához és az antirasszista tüntetésekhez kapcsolódó utcai alkotásokat feltérképező adatbázist, amely mindenki számára ingyenesen hozzáférhető. A digitális könyvtár célja, hogy az utcai alkotásokat legalább virtuális formában megmaradjanak.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

A projekt kezdetben csak Minneapolis-ra koncentrált. A kutatók később egyre több megkeresést kaptak az Egyesült Államokból. Mostanra pedig már több mint 1000 alkotás szerepel az adatbázisban a világ minden tájáról. A fotóval dokumentált alkotások lelőhelyét térképen jelölik, feltüntetik a keletkezésének történetét és az alkotót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Saint Paul, off University Ave, 6/2/2020. #justiceforgeorgefloyd #georgefloyd #blm #blacklivesmatter #socialjustice #antiracistart #streetart

Urban Art Mapping Project (@urbanartmapping) által megosztott bejegyzés,

A falfestmények emléket állítanak a rendőrségi brutalitás áldozatainak, valamelyest megnyugvást jelentenek a hozzátartozók és a közösség számára, valamint tartósan felhívja a figyelmet a rendőrség felelősségre vonhatóságáról szóló társadalmi párbeszédre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az adatbázis bemutatja, milyen erős antirasszista mozgalom kapott szárnyra, milyen művészi üzenetek jöttek létre a tiltakozások nyomán. Ha le is festik vagy lemossák majd ezeket a falfestményeket, az adatbázisunknak köszönhetően mégsem lehet teljesen megsemmisíteni őket. Az, hogy mi kerül a városok falaira, mind az emberek érzéseit tükrözi, a reakcióikat láthatjuk viszont arra vonatkozóan, mi is történik egy adott pillanatban[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Dr. Todd Lawrence, a projekt egyik ötletgazdája.

Ami a múzeumokból kimaradt

A kezdeményezés azt is dokumentálni kívánja, hogyan változnak az alkotások, rávilágítva az utcaművészet ideiglenes és múlandó jellegére.

Steve McQueen a cannes-i filmfesztiválra beválogatott két filmjét George Floyd emlékének ajánlja

Noha az eredeti keretek között elmarad a cannes-i filmfesztivál a koronavírus-járvány miatt, a szervezői szerdán hirdették ki a hivatalos versenyprogramot. Steve McQueennek két filmje, a Lovers Rock és a Mangrove is bekerült a Cannes 2020 címmel készített, 56 produkcióból álló válogatásba.

Bár a múzeumok már megkezdték a BLM mozgalomhoz kapcsolódó tárgyi emlékek dokumentálását, de mivel a street art nem tartozik a hagyományos művészeti kánonba, ezért a legtöbb múzeum nem is érdeklődik iránta. Éppen ezért is hiánypótló a St. Thomas Egyetem adatbázisa. A digitalizálás révén nem fenyeget az a veszély sem, hogy a művek végül egy múzeum pincéjében, a közönség elől elzárva porosodjanak.

Cataloguing some Minneapolis art in the George Floyd Street Art database, including this piece on the Guthrie Theater by @hotxtea (I’m a huge fan, personally) that I heard is coming down. And many other pieces documented by the very committed and energetic photographer @enhancedentertaining (seriously good eye). We are often lacking artists’ names at this stage of building a database but this info matters to us, so please help us out-if you made any of the works that we post or that appear in the database and want to be identified, let us know! Link to database is in the bio. #justiceforgeorgefloyd #blm #streetart #antiracistart #urbanartmapping

No Description

Ugyanez a kutatói csapat hozta létre hasonló elvek mentén a Covid-19 utcaművészeti adatbázist, amellyel a világjárvány közösségekre gyakorolt hatásait szeretnék bemutatni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból