Lezárult a Magyar Divat & Design Ügynökség gyártásfejlesztési célú dizájn LAB inkubációs programjának első szakasza.

Termékek véglegesítésére és legyártására érkezik a támogatás

A bírálóbizottság kiválasztotta azokat a gyártó-tervező párosokat, akik kimagasló kreativitásuknak és professzionalitásuknak köszönhetően támogatási keretben részesülnek – közölte a Magyar Divat & Design Ügynökség hétfőn az MTI-vel.

A legjobbnak ítélt hét pályázó szériaérett termékek véglegesítésére és legyártására fordíthatja a vissza nem térítendő támogatást.

Az MDDÜ idén tavasszal először indította útjára a design LAB inkubációs programot, amellyel a gyártók és a formatervezők közötti együttműködéseket kívánta elősegíteni. Az ügynökség olyan pályaműveket várt, melyek innovatív, ugyanakkor versenyképes designtermékek ötleteit vetítik elő. Az együttműködések létrejöttét egy online networking esemény segítette, melynek köszönhetően a gyártóval vagy tervezővel nem rendelkező iparági szereplők új ismeretségekre tehettek szert.

Mind a pályázatra, mind a kapcsolatépítő rendezvényre nagy volt az érdeklődés: összesen 43 gyártó-tervező páros jelentkezett a felhívásra, jellemzően a bútoripar területéről, de neveztek háztartási kerámia, villamos világítóeszköz, beton-, gipsz- és cementtermék, valamint textíliák gyártására is.

A pályázatokat egy bírálóbizottság értékelte, melyben olyan szaktekintélyek kaptak helyet, mint Hosszú Gergő, Red Dot Díjas formatervező, a Co&Co Designcommunication ügyvezetője; Majcher Barbara, a Magyar Formatervezési Tanács főtanácsosa; Mascher Róbert, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke, valamint Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elnöke.

Hét gyártó-tervező pár kaphatott támogatási keretet

Ötödik bíraként jelen volt még Jean-Paul Bath, a design LAB ötletét inspiráló, 41 éves szakmai múltra visszatekintő francia designintézet, a Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement (VIA) elnöke is, aki a pályaművek vizuális dokumentációját véleményezte.

Magyar Design Magyar Butortervezok Hfda Design
/ Fotó: Az Mddü Hivatalos Facebook-Oldala

A bírálóbizottság szakmai döntése értelmében hét gyártó-tervező pár kaphatott támogatási keretet új bútor, lámpa és egyéb bútoripari termék megvalósításához.

Kapcsolódó cikk

A kiválasztott kooperációk innovatívak és exportképesek, ugyanakkor olyan bírálati szempontok tekintetében is a mezőny élén járnak, mint megvalósíthatóság, a vizuális megjelenítés vagy a sorozatgyárthatóság.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet