Trump bizalmi indexe nagyon alacsony, Merkelé a legmagasabb a Pew 25 országra kiterjedő felmérése alapján

Az amerikai Pew Research Center, pártsemleges adatelemző központ 25 ország 26.000 lakosát kérdezte meg arról, hogy mennyire bíznak meg a világ vezetőiben. Donald Trump esetében az eredmény (nem meglepő módon) nagyon alacsony számot mutatott, míg a lista élén Angela Merkel végzett.

A felmérésben részt vevőket 5 vezetővel kapcsolatban kérdezték. Donald Trumppal, Angela Merkellel, Xi Jinping kínai elnökkel, Vlagyimir Putyinnal és Emmanuel Macronnal kapcsolatban kellett megmondaniuk, mennyire bíznak meg bennük. 

A washingtoni székhelyű Pew kutatási központ hétfőn hozta nyilvánosságra felmérése eredményét. A lista alján Donald Trump szerepel. Az ő bizalmi indexe olyan mélyen van, hogy már-már az orosz és a kínai vezetőével vetekszik.

A bizalmi lista élén Angela Merkel német kancellár végzett.

A megkérdezettek 52%-a bízik abban, hogy  a kancellár asszony “a világ dolgait illetően jól végzi a munkáját”.

70% ellenben úgy nyilatkozott, nem bíznak Trumpban.

No Title

Merkel and Macron viewed with more confidence internationally than Xi, Putin or Trump https://t.co/gZufBTQBlT pic.twitter.com/13eT7Zi057

Trump Mexikóban kapta a legalacsonyabb értékelést, ahol a megkérdezettek mindössze 6%-a bízik az amerikai elnök vezetésében. Ez a százalékos arány Spanyolországban 7%, Franciaországban 9%, Németországban 10% és az Egyesült Királyságban 28%.

No Title

Confidence in President Trump remains low in the UK, Germany, France and Spain https://t.co/gZufBTQBlT pic.twitter.com/ZvcXkSwuTt

Angela Merkel népszerűsége Hollandiában volt a legmagasabb. A felmérés szerint a hollandok 85%-a tartja pozitívnak a német kancellár politikáját. Legkevésbé Görögországban örvend népszerűségnek, ahol a válaszadók csupán 15%-a találta megbízhatónak Merkelt.

Az európai szélsőjobboldali populista pártok körében nagyobb bizalmi számokat kapott Trump.

Az Egyesült Királyság szélsőjobb pártjának hívei körében volt a legnagyobb támogatottsága. A bevándorlásellenes és Brexit-párti UKIP párt követői 53%-ban találták megbízhatónak az amerikai elnököt, igaz, 21%-uk viszont nem. 

Ez az arány a svéd szélsőjobbnál 32%, a francia Front Nacional esetében 28%, az olasz Ligánál 38%, a hollandoknál 32%, a német AfD-nél 25%.

No Title

Trump gets higher ratings among supporters of right-wing populist parties in Europe https://t.co/bfmJVYvJmp pic.twitter.com/8hgc1z7Eyd

Arra a kérdésre, hogy a válaszadók az USA-t vagy Kínát látnák-e szívesebben vezető hatalomként, az elsöprő többség Amerikát preferálná.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból