Donald Trump amerikai elnök a 2020-as választás során is tovább harcol a Twitter és a Facebook ellen. A két közösségi média-óriás újra szankcionálta Trump bejegyzéseit. Választási győzelmet csak akkor lehet bejelenteni, ha azt a hét hitelesnek tekintett médium közül legalább kettő megerősíti.

Fake news erdejébe tévedt ismét Trump

Amint az várható volt, a „fake news” az elnökválasztás napján is megjelent a különböző közösségi oldalakon, amelyek egyúttal megmutathatták, hogy mennyit ér a dezinformáció elleni harcra tett ígéretük.

A Twitter – és persze több ismert személyiség, mint Cardi B is – keményen lépett fel Donald Trump amerikai elnök tweetje ellen, amelyben az elnök azt állította, hogy ellenfele „megpróbálja ellopni a választásokat.” 

Az oldal „vitatható tartalmúnak” minősítette a bejegyzést, amely megjelent az elnök Facebook-oldalán is, mert „félrevezető lehet a választásokon való részvétellel kapcsolatban”.

A Twitter a poszthoz tett figyelmeztetés mellett korlátozta annak megoszthatóságát, majd levette az oldalról – írta a Washington Post.

A Facebook kegyesebb volt Trumphoz

Ugyanígy járt a Twitteren Ron De Santis floridai kormányzó bejelentése Trump floridai győzelméről, megsértve ezzel az oldal elveit, mely szerint választási győzelmet csak akkor lehet bejelenteni, ha azt a hét hitelesnek tekintett médium közül legalább kettő megerősíti.

Donald Trump Amerikai Elnokvalasztas 2020 Facebook Twitter Letiltas Valasztasi Gyozelem
Donald Trump Amerikai Elnök A Twitter És A Facebook Kereszttüzében / Fotó: Afp

A Facebook ugyan nem tüntette el az ominózus Trump-bejegyzést, de annyi megjegyzést fűzött hozzá, hogy „a végeredmények mások lehetnek, mint a kezdetiek, mert a szavazatszámlás még napokig vagy hetekig eltarthat.”

Kapcsolódó cikk

Szó szerint ugyanezt lehetett olvasni ama videó után is, amely Trump Fehér Házi “győzelmi” bejelentéséről készült, a Twitter pedig úgy kommentálta, hogy egy sajtókonferencia videófelvételének közzététele nem áll ellentétben elveivel.

A Twitter az elmúlt napokban Trump több kampányemberének oldalát szankcionálta, és egy olyan hálózatot is, ami az elnök korábbi tanácsadójához, Steve Bannonhoz köthető.

Töröltek egy olyan posztot is, amelyet az Instagramról osztottak meg több tízezren, amelyben egy magát pennsylvaniai szavazatszámlálónak nevező személy azt állította, hogy több száz Trump-szavazatot dobott ki.

De a választás előtt egy nappal is cenzúrázta a Twitter Trump egyik posztját, amelyben kritizálta az amerikai Legfelsőbb Bíróságot és a levélszavazási rendszert is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet