A film alkotói kiakadtak a filmstúdió döntésén, amiért a Dűne is az HBO Max-on debütál 2021-ben.

Villeneuve és a produkciós cég kiállt a filmiparért

December folyamán már bírálta Denis Villeneuve, a Dűne rendezője a Warner Bros. döntését, amely szerint a stúdió 2021-es filmjei, köztük a Dűne is, az HBO Max streamingcsatornán ugyanazon a napon kerülnek bemutatásra, amikor a mozik is elkezdik vetíteni. A projekt 75%-ának finanszírozója, a Legendary produkciós iroda is teljesen meglepődött a forgalmazójuk döntésén, írja a Dazed.

Dune Warner Bros Per
Timothée Chalamet És Rebecca Ferguson, A Dűne Című Filmben / Fotó: Chiabella James

A cég állítólag még perrel is megfenyegette a Warnert, amennyiben a filmet először nem kizárólag mozikban lehet majd megnézni. Eredetileg 2020 végén került volna sor a részben Budapesten forgatott film premierjére. Most úgy néz ki, hogy 2021 októberében mutatják be a koronavírus-járvány miatt a Timothée Chalamet és Zendaya főszereplésével készült sci-fit.

Kapcsolódó cikk

Villeneuve korábban egy Variety-ben cikkben bírálta a Warner Bros. 2021-es filmbemutatókra vonatkozó stratégiáját. Úgy véli, hogy „ez a húzás a túlélésről szól”, és a Warner nem vállalja fel ezt az áldozatot a filmesekért. 

„A filmkészítés csapatmunka, amely kölcsönös bizalmon és csapatmunkán alapszik. A Warner Brothers ezzel kijelentette, hogy már nem része a filmes csapatnak” – írta a rendező.

Villeneuve elismeri, hogy a streamingszolgáltatók a filmgyártók és a televíziózás alkotta ökoszisztéma hasznos szereplői, ugyanakkor nem képesek fenntartani a filmipart úgy, ahogyan az a járvány előtt működött.

2021 a mozik halála?

További filmes szakértők, köztük Christopher Nolan is felszólalt a stúdió bejelentése ellen. A WarnerMedia Studios vezérigazgatója, Ann Sarnoff úgy reagált a kritikákra, hogy a világjárvány miatt kreatív megoldásokra van szükség.

Korábban írtunk arról, hogyan hathat a mozikra, ha a kasszasikernek ígérkező, várva várt filmek bemmutatóját még bizonytalan ideig elhalasztják.

Kapcsolódó cikk

A Warner döntésével többen attól tartanak, hogy elhozhatja az idén 125 éves mozi végnapjait, ha nem készülnek olyan kiemelt új filmek, amelyeket kizárólag filmszínházakban lehet az első időkben megtekinteni, mint az első hullám után a Tenet.  

 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet