A 90 éves ír regényíró, Edna O’Brien megkapta Franciaország legnagyobb presztízsű elismerését, a francia Művészetek és Irodalom Érdemrend parancsnoki díját.

T. S. Eliottól Meryl Streepig

Az Edna O’Brient ért elismerés története 1857-ig nyúlik vissza. Olyan tehetségeket díjaznak, akiknek egyedülálló munkái kiemelkednek a művészeti és irodalmi közegből – írta meg The Guardian.

Edna O Brien 2021 Elismeres Parancsonki Erdemrend
Edna O' Brien Párizsban A Prix Femina Special Díj Átvételekor 2019-Ben / Fotó: Isa Harsin

Az érdemrendet olyan írók kapták meg eddig Edna O’Brien előtt, mint T. S. Eliot, Jorge Luis Borges, Seamus Heaney és Ray Bradbury. Mellettük pedig több fontos kulturális személy is helyet kapott a sorban: a tavaly elhunyt Sean Connery, Bono, Bruce Willis és a már 71 éves Meryl Streep is.

Edna O’Brien volt az egyik első olyan ír szerző, aki könyveiben hangot adott a női problémáknak, aki mert írni olyan kérdésekről, mint a családon belüli erőszak, a szexuális zavarok vagy az abortusz. Éppen ezért már legelső, 1960-ban megjelent The Country Girls (Vidéki lányok) című regénye körül hatalmas botrány kerekedett. A kötetet betiltották túlzott szexualitása és nemzetellenesség vádjával, több helyen el is égették. O’Briennek pedig végül el kellett hagynia Írországot. Legújabb novellája, a Girl egy elrabolt nigériai diáklány történetét mondja el – ismertette a szinopszist a brit lap.

Egy elhivatott feminista, akin keresztül a földön élő összes nő megszólalhatott. A huszadik század egyik legkiválóbb írója

– nyilatkozta a Francia Nagykövetség O’Brienről.

Írként a francia díjakat is besöpörte Edna O’Brien

O’Brien különleges kapcsolatot alakított ki Franciaországgal és a francia emberekkel – jegyezte meg a Francia Nagykövetség. Ezt jórészt írásainak minőségével érte el, és azzal, hogy a regényeiben tematizált univerzális problémákkal sokan együtt tudtak érezni az országban. Az őt ért elismerésekből korábban sem volt hiány, hiszen tavaly megnyithatta a neves színházi találkozó Avignoni Fesztivált, 2019-ben pedig ő vehette át először nem franciaként a Prix Femina-díjat.

Kapcsolódó cikk

A ma már igen elismert író jelenleg Londonban él és még mindig aktív. Három évvel ezelőtt olyan kulcsregénnyel jelentkezett, amely egyértelműen megerősíti, hogy generációjának egyik legfontosabb irodalmi alakja, aki még ma sem fél megtörni a csendet a fontos, kibeszéletlen témákkal kapcsolatban – írta kritikájában a Könyves magazin.

A Művészetek és Irodalom Érdemrend parancsnoki díjának átadására március 7-én, vasárnap kerül sor.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet