Kiállították Bristolban a 17. századi rabszolgakereskedő Edward Colston Black Lives Matter tiltakozó mozgalom alatt ledöntött szobrát – számolt be róla a BBC.

Múzeumba került a ledöntött bristoli rabszolgakereskedő szobra

Edward Colston bronzszobrát – amely a bristoli kikötőben állt – a Minneapolisban meggyilkolt fekete George Floyd halála miatt kezdődött tiltakozások és szoborrongálások idején, 2020. június 7-én döntötték le. Péntektől a város M Shed múzeumában tekinthetik meg a látogatók.

A kiállításon, amelyen a tiltakozó mozgalom alatt készült levelezőlapok is láthatók, arra kérik a helyi lakosokat, hogy vegyenek részt egy szavazásban annak eldöntésére, hogy mi történjen a szoborral a tárlat után. A szobor ledöntése után a világ leghíresebb utcaművésze, a város szülötte, Banksy is felvetett egy ötletet.

Edward-Colston-Szobor-Kiallitas-Muzeum-Black-Lives-Matter
Edward Olston Szobra Az M Shed Múzeumban / Fotó: Ben Birchall

A szobor 1895 óta áll a városban. A Bristol történetével foglalkozó bizottság munkájában részt vevő Shawn Sobers, a Nyugat-Angliai Egyetem tanára szerint a szobor ledöntésének Anglia- és világszerte nagy hatása volt.

Társadalmi diskurzust indít a Edward Colston szobra

Mint kiemelte, az antirasszista mozgalom nem a szobrokról szól.

A rasszizmust próbálja kiirtani a társadalomból, és egyenlőséget teremteni ott, ahol faji egyenlőtlenségek vannak, amelyek átívelnek a gazdasági különbségeken. A szobrok azonban azt jelképezik, hogy a brit városok mennyire komolyan veszik ezeket a kérdéseket

– mondta a BBC-nek. Sobers szerint Edward Colston szobrának kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy az emberek megbeszélhessék a történteket és mélyebben foglalkozzanak a történelemmel. Egyúttal arra is alkalmat ad, hogy megtudják, mit gondolnak a helybeliek, mivel ők élnek együtt ebben a városban.

Banksy legutóbb Valentin napon alkotott szülővárosában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet